Pretraga tekstova
Odlikuje se malom energetskom vrijednošću, ali sadrži brojna korisna hraniva. Mi vam donosimo deset prijedloga, a vi nam pišite svoje
Teško je zamisliti jesen bez bundeva. Ovo svestrano povrće može da se koristi na brojne načine, tome doprinose njene nutritivne vrijednosti. Sadrže proteine, masti, ugljikohidrate, vlakna, vitamine, posebno A, C, B kompleks. Od minerala imaju najviše kalija i bakra.
Energetski su siromašne i u 100 g imaju do 20 kcal. Sadržaj vode se kreće do 90 posto. Cijenjene su u gastronomiji, ali i u narodnoj medicini.
1. Najjednostavniji način njene upotrebe je da je ispečemo. Možemo je začiniti, ali i ne moramo. Od izbora začina zavisi da li će biti slatko ili slano jelo. Odlično se slaže uz bijeli luk, biber, ljutu papriku, timijan, ali i šećer, med, vaniliju, cimet. Može biti gotovo, samostalno jelo kada se ispeče, ali i osnova za razna druga jela i poslastice.
2. Pita od bundeve je cijenjena na području Balkana, bilo da se radi o slatkoj ili slanoj verziji.
3. Kolači su još jedan način na koji možemo iskoristiti ove jesenje plodove. Različite sorte bundeve imaju različite okuse. Tako buternut ima kremast, a hokaido orašast okus. Domaća bundeva je idealna kao podloga za pripremanje raznih kolača, jer se okus može nadograđivati začinima.
4. Od njih možemo pripremati razna variva, a posebno su cijenjene juhe koje djeluju okrepljujuće.
5. Isječena i skuhana uz dodatak malo šećera, cimeta i(li) drugih začina daje jedinstvenu poslasticu koja se lako i brzo priprema.
6. Iscijeđen sok, pečena ili kuhana pomaže kod problema sa psorijazom.
7. Njene sjemenke su efikasne u prevenciji problema sa prostatom i kod problema sa crijevnim parazitima.
Tri načina kako ispeći sjemenke bundeve - posebno zdrave za muškarce
8. Od nje se priprema i veoma ukusan kruh.
9. Osnova je za pripremu slanih i slatkih namaza.
10. Odlična je za pripremu slane i slatke zimnice: sokova, želea, marmelada. Možemo je kiseliti samu ili u kombinaciji sa raznim povrćem, ali i voćem.
A kako vi koristite bundevu? Koja vrsta vam je najdraža Pišite nam u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Zimnica od bundeve Pečena bundeva TOP 10 Upotreba bundeve Juha od bundeve Pita od bundeve Marmelada od bundeve
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)