Iako je utisak da se u julu radovi privode kraju to nije tako. U ovom nam mjesecu stiže berba plodova, potrebno je češće zalijevanje, treba okopavati i plijeviti, malčirati, a još uvijek nije kasno ni za sjetvu određenih vrsta.
Za juli su karakteristične visoke temperature i suša iako to zavisi od vremenskih prilika i samoj godini pa tako u nekima ovaj mjesec ima i previše kiše. Najčešći utisak tokom ljeta je da se radovi u vrtu privode kraju, ali to ipak nije tako jer u ljetnim mjesecima tamo ima puno posla. Stiže berba ukusnih plodova, potrebno je češće zalijevanje, treba okopavati, plijeviti, malčirati, a još uvijek nije kasno ni za sjetvu nekih vrsta.
Visoke temperature i isušivanje tla dovode i do većih potreba biljaka za vodom, a s obzirom na to da je u julu i vegetacija na vrhuncu, biljkama treba osigurati dodatne količine vode, ali i hranjivih materija. Biljke se zalijevaju rano ujutro ili u sumrak kada temperatura nije visoka jer će u suprotnom doći do venuća i bolesti.
Teba napomenuti da plodovito povrće posebno treba vlagu jer je ovo mjesec kada ono dozrijeva, a kako bi bilo što kvalitetnije, potrebno je osigurati mu vodu, ali i prihranu tekućim đubrivima.
Toplo vrijeme, pogotovo kada padne i dosta kiše, podstiče korove da bolje rastu pa će ih trebati okopavati i plijeviti. Okopavati je najbolje par dana nakon kiše ili zalijevanja kako bi se iščupano bilje osušilo na suncu i ne bi ponovno primilo. Iz tog razloga vadite biljke s korijenom i iznesite iz zasada. No, možete ih i ostaviti sa strane, osušiti pa njime malčirati oko povrća.
Malčirani vrtovi su zdraviji, otporniji na sušu, eroziju tla, smanjuju rast korova, ali i prisutnost nekih štetočina.
Biljke koje nisu vezane uz potpornje treba vezati i poduprijeti, a one koji su već povezane i intenzivno rastu, treba takođe pričvršćivati radi nesmetanog razvoja.
Juli je mjesec kada dozrijevaju plodovi paradajza i paprike, a njih je važno brati pravovremeno i redovno kako bi se pospješilo dalje cvjetanje, zametanje i dozrijevanje plodova. Osim njih, tu su i mahune i krastavci koje takođe treba brati redovno kako bi što bolje plodonosili.
Beru se i tikvice, dinje, kupus, kelj, karfiol, keleraba, poriluk, a vade luk, krompir, bijeli luk, mrkva i peršin. Berba graška, za one koji su ga posijali kasnije se privodi kraju. Dakle, juli je vrijeme pravog izobilja i prekrasnih plodova u vrtu pa uživajte u njima.
Iako se mnogima čini da je ovaj mjesec vrhunac vrtlarske sezone, to nije tačno. Nakon što se gredice oslobode, imamo prazan prostor za ponovnu sjetvu ili sadnju, a siju se vrste koje imaju kraću vegetaciju i brzo dozrijevaju. Brzom nicanju pogoduje i to što je tlo u julu toplije.
Zemlja se treba prekopati, prorahliti i poravnati, ali i pođubriti kako bi posađene i posijane biljke imale dobar izvor hraniva. Na njemu se može sijati kasna keleraba, rotkvica, endivija, ali i niske sorte graha koje imaju kratku vegetaciju. Mogu se saditi i kupus, kelj, kelerabica i karfiol, a kako se salata sije cijele godine, tako može i u julu.
S obzirom na to da je ovo povrće posijano kasno i da je juli mjesec s manjim obimom padavina, u takvim uslovima posađene biljčice će trebati češće zalijevati.
Ako tokom sedmog mjeseca bude puno vlage biti će i gljivičnih oboljenja što uz povišenu toplotu čini idealne uslove za brže širenje. Najčešće u vrtu obolijeva plodovito povrće stoga pratite pojavu bolesti i reagujte na vrijeme.
Plamenjača paradajza: Kako spriječiti, liječiti i izliječiti
Ovo je vrijeme i kada je cvijeće u punom sjaju, a nikako ne zaboravite ukloniti ocvale dijelove ruža, trajnica i ljetnog cvijeća. Redovno ga zalijevajte i prihranjujte. Pazite i na pojavu bolesti, ali i lisnih vaši. Ako ih uočite, djelujte na vrijeme.
Tagovi
Autorica