• Vrt u julu
  • 28.06.2020. 18:00

Radovi u julu - šta se bere, a šta sije i sadi?

Iako je utisak da se u julu radovi privode kraju to nije tako. U ovom nam mjesecu stiže berba plodova, potrebno je češće zalijevanje, treba okopavati i plijeviti, malčirati, a još uvijek nije kasno ni za sjetvu određenih vrsta.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 7.826
  • 766
  • 0

Za juli su karakteristične visoke temperature i suša iako to zavisi od vremenskih prilika i samoj godini pa tako u nekima ovaj mjesec ima i previše kiše. Najčešći utisak tokom ljeta je da se radovi u vrtu privode kraju, ali to ipak nije tako jer u ljetnim mjesecima tamo ima puno posla. Stiže berba ukusnih plodova, potrebno je češće zalijevanje, treba okopavati, plijeviti, malčirati, a još uvijek nije kasno ni za sjetvu nekih vrsta.

Potrebno češće zalijevanje

Visoke temperature i isušivanje tla dovode i do većih potreba biljaka za vodom, a s obzirom na to da je u julu i vegetacija na vrhuncu, biljkama treba osigurati dodatne količine vode, ali i hranjivih materija. Biljke se zalijevaju rano ujutro ili u sumrak kada temperatura nije visoka jer će u suprotnom doći do venuća i bolesti.

Koje poslove u vrtu obaviti nakon kiše?

Teba napomenuti da plodovito povrće posebno treba vlagu jer je ovo mjesec kada ono dozrijeva, a kako bi bilo što kvalitetnije, potrebno je osigurati mu vodu, ali i prihranu tekućim đubrivima.

Korovima malčirajte biljke

Toplo vrijeme, pogotovo kada padne i dosta kiše, podstiče korove da bolje rastu pa će ih trebati okopavati i plijeviti. Okopavati je najbolje par dana nakon kiše ili zalijevanja kako bi se iščupano bilje osušilo na suncu i ne bi ponovno primilo. Iz tog razloga vadite biljke s korijenom i iznesite iz zasada. No, možete ih i ostaviti sa strane, osušiti pa njime malčirati oko povrća. 

Malčirani vrtovi su zdraviji, otporniji na sušu, eroziju tla, smanjuju rast korova, ali i prisutnost nekih štetočina.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Biljke koje nisu vezane uz potpornje treba vezati i poduprijeti, a one koji su već povezane i intenzivno rastu, treba takođe pričvršćivati radi nesmetanog razvoja.

Šta se bere u julu?

Juli je mjesec kada dozrijevaju plodovi paradajza i paprike, a njih je važno brati pravovremeno i redovno kako bi se pospješilo dalje cvjetanje, zametanje i dozrijevanje plodova. Osim njih, tu su i mahune i krastavci koje takođe treba brati redovno kako bi što bolje plodonosili.

Beru se i tikvice, dinje, kupus, kelj, karfiol, keleraba, poriluk, a vade luk, krompir, bijeli luk, mrkva i peršin. Berba graška, za one koji su ga posijali kasnije se privodi kraju. Dakle, juli je vrijeme pravog izobilja i prekrasnih plodova u vrtu pa uživajte u njima.

Sjetva još nije gotova

Iako se mnogima čini da je ovaj mjesec vrhunac vrtlarske sezone, to nije tačno. Nakon što se gredice oslobode, imamo prazan prostor za ponovnu sjetvu ili sadnju, a siju se vrste koje imaju kraću vegetaciju i brzo dozrijevaju. Brzom nicanju pogoduje i to što je tlo u julu toplije.

Mogu li se mahune, krastavci, krompir sijati i ljeti?

Zemlja se treba prekopati, prorahliti i poravnati, ali i pođubriti kako bi posađene i posijane biljke imale dobar izvor hraniva. Na njemu se može sijati kasna keleraba, rotkvica, endivija, ali i niske sorte graha koje imaju kratku vegetaciju. Mogu se saditi i kupus, kelj, kelerabica i karfiol, a kako se salata sije cijele godine, tako može i u julu.

S obzirom na to da je ovo povrće posijano kasno i da je juli mjesec s manjim obimom padavina, u takvim uslovima posađene biljčice će trebati češće zalijevati.

Pazite na bolesti i ne zaboravite njegovati cvijeće

Ako tokom sedmog mjeseca bude puno vlage biti će i gljivičnih oboljenja što uz povišenu toplotu čini idealne uslove za brže širenje. Najčešće u vrtu obolijeva plodovito povrće stoga pratite pojavu bolesti i reagujte na vrijeme.

Plamenjača paradajza: Kako spriječiti, liječiti i izliječiti

Ovo je vrijeme i kada je cvijeće u punom sjaju, a nikako ne zaboravite ukloniti ocvale dijelove ruža, trajnica i ljetnog cvijeća. Redovno ga zalijevajte i prihranjujte. Pazite i na pojavu bolesti, ali i lisnih vaši. Ako ih uočite, djelujte na vrijeme.


Tagovi

Juli Radovi u julu Vrt Sjetva Berba Njega


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.