• Gljive
  • 21.09.2020. 18:00

Kako uzgojiti gljive na talogu od kafe?

Osim klasičnog uzgoja na supstratu, drvetu, mnoge vrste gljiva poput dobro poznatih bukovača, mogu se uzgajati i uz pomoć slame i taloga kafe.

Foto: Twenty2Photo (ilustracija)
  • 194
  • 39
  • 0

Talog kafe koji najčešće predstavlja otpad, može biti vrlo koristan, posebno za one koji vole alternativan uzgoj biljaka ili gljiva.  

One su rado i sve više pripremana namirnica, a poseban je osjećaj kada ih uzgojite sami. Osim klasične proizvodnje na supstratu ili drvetu, mnoge vrste gljiva poput dobro poznatih bukovača, mogu se uzgajati uz pomoć slame i taloga kafe.

Kako piše Modernfarmer, potrebna vam je sitno isjeckana slama, inokulacijski materijal (spore, micelij) koji se kupuje kod specijalizovanih ili lokalnih proizvođača, ali i na internetu, svježi talog kafe, alkohol (najmanje 70%), posuda za kuhanje, plastična vreća ili posuda, gumice, kuhinjska vaga i cjedilo.  

Vaša smjesa treba sadržati oko 70% taloga kafe, 20% slame i 10% spora (micelij). Za proizvodnju dovoljnu za četvoročlanu porodicu potrebno je 2.3 kg kafe, 0.23 kg i oko pola kg slame. 

Uzgajajte gljive u vašem vrtu ili voćnjaku

Važno je tokom cijelog postupka sve dezinficirati kako biste spriječili širenje neželjenih bakterija, a to ćete napraviti sa već navedenim alkoholom. 

Pomiješajte smjesu

Prije nego što pomiješate sve sastojke, dobro je pasterizirati slamu. Uronite je u vrelu vodu i neka tako stoji oko sat vremena. Nakon toga procijedite kako bi izbacili višak vode. 

Unutar 24 sata, dok je talog od kafe još svjež, izvažite ga u u čistoj posudi za miješanje te dodajte slamu. Nakon toga, na to razmrvite spore i sve pomiješajte. Smjesu stavite u vrećicu ili posudu koju ste namijenili za kultiviranje i čvrsto je zatvorite te izrežite četiri rupe za zrak.

Toplo i mračno mjesto

Stavite vrećicu na toplo i tamno mjesto, na temperaturu od oko 25°C. Ondje je držite oko dvije do tri nedjelje. Tokom tog vremena primijetiti ćete kako micelij oživljava i raste iz smjese, pretvarajući je u bijelo, sve dok je potpuno ne kolonizuje. 

Nakon tog vremena, cijela vrećica, odnosno posuda u kojoj je smjesa, trebala bi biti u potpunosti bijela. Ako je bilo koje područje zeleno, na taj dio možete staviti malo soli koja bi trebala uništiti neželjene mikroorganizme te dopustiti dalji razvoj micelija.

Ako je cijela vrećica ili posuda postala zelena, tada, nažalost, vaš pokušaj nije uspio. 

Osigurajte vlagu

Vrećicu ili posudu stavite na mjesto gdje ima dosta svježeg zraka, ali i indirektne sunčeve svjetlosti. Vrećicu trebate početi prskati sa malo vode svaki dan, ujutro i naveče. 

Proizvodnja bukovače rentabilnija od šampinjona?!

Nakon jedne sedmice ili više, primijetit ćete kako sitne male gljive započinju svoj rast. Tokom sljedećih 5 do 7 dana one će se udvostručiti. Svakim danom biti će sve veće i mesnatije te spremne za jelo.

Kada se rub klobuka počne okretati prema gore, idealno je vrijeme za berbu i uživanje u plodovima svog truda i rada. 


Tagovi

Proizvodnja gljiva Talog kafe Slama Uzgoj Spore


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.