Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bukovače
  • 25.11.2019. 10:00

Proizvodnja bukovače rentabilnija od šampinjona?!

Gljiva bukovača raste u tzv. grozdovima i hrani se celulozom iz komposta koji svaki odgajivač može sam da pripremi. Ova vrsta gljive jednostavnija je za gajenje i prodaju od šampinjona.

Foto: Depositphotos/hdtexx.yandex.ru
  • 725
  • 29
  • 0

Prije dva desetljeća Dragoslav Pantelić iz Velikog Orašja (susjedna Srbija, op.ur.) odlučio je da započne proizvodnju gljiva. Sagradio je dva namjenska objekta i opredijelio se za šampinjone. Proizvodio ih je pet - šest godina, a onda se preorijentisao na bukovače. Zašto?

Bukovači nije potrebno tretiranje

Šampinjoni rastu na đubrenim terenima, poput životinjskog izmeta na primjer i neophodan im je hemijski tretman dok bukovači uopšte nije potrebno prskanje pa se smatra za ekološki proizvod.

"Proizvodnju šampinjona sam napustio iz najmanje četiri razloga. Kompost sa zasijanim micelijem ne mogu sam da spravljam već moram da kupujem, šampinjoni moraju više puta da se tretiraju protiv bolesti i štetočina. Takođe, neophodno je i pokrivanje zemljišta, veća je konkurencija na tržištu nego bukovače", objašnjava Pantelić zašto je odustao od proizvodnje šampinjona.

Zasijava micelij pšeničnom slamom

Podlogu, odnosno, kompost za zasijavanje micelija bukovače, Dragoslav priprema od pšenične slame koja mora da bude potpuno žuta i čista. Konstruisao je i mašinu sjeckalicu sa kojom slamu usitni na dva do tri centimetra, a zatim je u velikim cisternama, na temperaturi od sto stepeni, pasterizuje nekoliko sati.

"Poslije pasterizacije slama se ohladi na oko 20 stepeni. Ovo se u praksi često zanemaruje pa se negativno odražava na uspješno nicanje. Naime, micelija jestive gljive, bez obzira na vrstu ili soj, gubi vitalnost i neće se razvijati u uslovima viših temperatura. Micelija zasijana na toplom kompostu "ubijena" je i zato se obavezno zasijava na ohlađeni kompost", naglašava Pantelić.

Obezbjediti optimalnu temperaturu

Zasijanim kompostom pune se PVC vreće. On se u njima dobro i ravnomjerno stiska i nakon punjenja tri četvrtine zapremine, vreće se dobro zategnu i uvežu. Zatim se sa svih strana izbuše i to u obliku križića na rastojanju oko 20 centimetara. Time je završen postupak pripreme komposta.

Vreće se potom unose u prostorije za prorastanje u kome je temperatura 25 stepeni. Prorastanje micelija traje oko tri sedmice, u toku kojih se formira bjeličasta pokorica u kompostu i na njegovoj površini. Tada se vreće prenose u prostoriju sa temperaturom od oko 15 stepeni. Ako nema mogućnosti za drugu prostoriju, ista se mora ohladiti do te temperature.

Objekat provjetravati i vlažiti polivanjem

Pantelić ima poseban objekat za plodonošenje, kapaciteta hiljadu vreća. U njemu stalno održava temperaturu na 15 - 16 stepeni. Uz to, objekat mora da se provjetrava i vlaži polivanjem podnog betona vodom, a od velike važnosti za dobro plodonošenje je i osvjetljenost prostorije. Potrebno je da vreće smještene na željeznim rafovima pola dana budu u mraku, a pola na svjetlu.

"Kroz izrezane otvore na vrećama brzo će se pojaviti prvo izraslina, a zatim i gljive u grozdu. Pravo vrijeme za berbu je kad se ivice gljive potpuno isprave. Kako bukovača plodonosi u grozdu, gotovo da nije moguće da svaki klobuk dostigne ovaj stepen razvoja. Zato biramo najveći i beremo čitav grozd odvajanjem od osnove. Ukoliko na otvoru ostane nešto plodonosnog tijela, potrebno ga je čistim nožem potpuno odstraniti kako bi se na istom mestu pojavio nov grozd", kaže Pantelić.

Kako uzgajati bukovače

Prvi plodovi za berbu stižu za 28 dana. Od zasijavanja micelija pa do posljednje berbe obično prođe oko dva mjeseca i za to vrijeme gljive se beru tri puta. Obično, najviše plodova ubere se u prvoj turi, a u drugoj i trećoj znatno manje.

Ovaj povrtar svu proizvedenu količinu bukovače plasira obližnjem većem trgovinskom lancu po cijeni od 200 do 250 dinara kilogram (3,30 do 4,15 KM). On naglašava da to nije posao od kog može brzo da se obogati, ali može sasvim pristojno da se živi.


Tagovi

Zasejavanje micelijuma Uzgoj bukovače Zasejani kompost Dragoslav Pantelić Dobro plodonošenje Proizvedena količina


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.