Poput bijele repe ili bijele rotkve, jede se u svježem stanju, može se kuhati, peći, uobičajeno kiseliti poput druge zimnice ili pak fermentirati
Daikon je korijenasto povrće iz porodice kupusnjača. Nazivaju ga još čistačem organizma i idealnim za detoksikaciju, za što su zaslužna dijetalna vlakna. Oslobađa organizam viška nakupljene tekućine, razgrađuje masne naslage, a nutricionisti mu pripisuju i antibakterijski učinak.
Izvor je kalcija, željeza, kalija i vitamina C.
Poput bijele repe ili bijele rotkve, jede se u svježem stanju, može se kuhati, peći, uobičajeno kiseliti poput druge zimnice ili pak fermentirati.
Konuzumacija fermentiranog povrća poboljšava crijevnu mikrofloru te predstavlja protutežu lošoj populaciji bakterija. Na ovaj se način čuvaju nutritivne vrijednosti povrća koje bi se izgubile kod klasičnog kiseljenja - pasterizacijom, sterilizacijom i sl. Takve su namirnice dodatno obogaćene vitaminima K i B-kompleksa te su lako probavljive.
Daikon se tradicionalno fermentira s mrkvom, zbog boje koju ona daje, ali može i sam. Postupak je vrlo jednostavan, kao kod kiseljenja kupusa ili repe.
Potrebni su vam daikon, sol i voda, po želji i začini kao što su lovor, biber u zrnu, bijeli luk, a postupak fermentacije je sljedeći:
1. Daikon operite od zemlje, ogulite i izvagajte jer će vam na količinu povrća trebati 2 posto soli.
2. Narežite ga na kolutiće, štapiće ili ga naribajte na krupni ribež.
3. Poslažite ga u staklenku ili plastičnu posudu. Dodajte i začine ako ih koristite.
4. Sol otopite u vodi koje mora biti toliko da daikon bude prekriven barem dva centimetra.
5. Plastičnom rešetkom za zimnicu pritisnite daikon te na nju stavite uteg ili staklenku napunjenu vodom i sl.
6. Posudu dobro zatvorite i stavite na toplo mjesto. Idealno je 25°C, no fermentirat će i na 21°C, samo sporije.
7. Dva puta dnevno vrlo kratko otvorite staklenku, tek toliko da izađu plinovi te odmah zatvorite.
Nakon dvije do tri sedmice, ovisno o temperaturi, moći ćete ga konzumirati.
Da bi izdržao duže vrijeme, čuvajte ga na hladnom kako bi zaustavili ili barem usporili fermentaciju.
Jeste li već jeli ovako pripremljen daikon? Kako ga vi najradije koristite - pišite nam u komentarima ispod teksta.
Tagovi
Autorica