Bila je vrlo ozbiljna kada me to pitala jer kaže, Izet je uvijek tražio punjene bamije. Objasnila sam joj zašto se ne puni, ali joj i otkrila kako je koristim
Neki dan u bašči okopavam bamiju i dođe komšinica pa me pita: "A šta vam je to što kopate?"
"Bamija."
"Bamija?", čudi se.
"Da, dobila sam sjeme od prijateljice iz Bosne, sijem je već drugu godinu. Moji je vole."
"A jeste je punili kada", pita ona naivno.
"Nisam", nasmijem se i kažem da se ona ne puni. Krenem objašnavati zašto, a ona me prekida:
"Ma to je Izet u 'Lud, zbunjen, normalan' uvijek govorio, da bi punjene bamije."
"Da, znam, čula sam za to, ali nisam gledala seriju", komentiram pa joj objasnim da su punjene bamije isto što i "kad na vrbi rodi grožđe".
Naime, bamija u svojoj mahuni ima pet i više komorica odvojenih žilama i ispunjenih sjemenom. Gotovo je nemoguće izdubiti ih i puniti. Osim toga, beru se dva do tri dana nakon cvjetanja, dok su jako male, svega par centimetara. Mogu i starije, veće, ali tada imaju sjemenke i više celulozoe.
Nije je teško uzgojiti, a kada krene cvjetati i plodonositi, imat ćete je cijele sezone.
U mojoj porodici je jako volimo iako smo je prvi puta jeli tek kada smo je sami uzgojili. Njome je posebno oduševljen moj suprug pa u svako varivo doda i koju mahunu bamije jer zgušnjava jelo, daje mu određenu ljepljivost i posebnu teksturu.
Budući da ne možemo potrošiti sve odjednom, a nemamo je gdje sušiti, spremim ju u zamrzivač pa koristimo po potrebi.
Sušena bamija je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije
Dakle, mi je konzumiramo na najjednostavniji mogući način, no bamija se može koristiti u mnogim jelima, dodaje se slatkoj i kiseloj zimnici, kao što su pekmez ili primjerice ajvar.
Najzdravije ju je jesti svježu jer svaka termička obrada uništava vitamine koje sadrži. Narežite je na tanke kolutiće i dodajte u sezonsku salatu od paradajza, paprike, luka. Njen je okus neutralan pa se slaže sa svakim povrćem i začinima.
Ona je uz piletinu i mrkvu glavni sastojak begove čorbe, klasičnog jela bosanske kuhinje, a može se pirjati uz meso i dodati u sva variva.
Narezana na kolutiće i propirjana na ulju i luku uz dodatak paradajza, odličan je i lagan umak koji se služi uz tjesteninu, rižu, palentu.
Može se pržiti na ulju, pohovati ili roštiljati.
Također se i kiseli, samostalno ili s drugim povrćem kako što su mrkva, luk, paprika, prema receptu za primjerice kisele krastavce ili tikvice.
Tikvice se mogu kiseliti jednako kao krastavci - evo 2 načina
Osim što oplemenjuje svako jelo, ona je vrlo zdrava. Prema istočnjačkoj medicini, njena sluz veže kolesterol, pomaže razvoju crijeve flore i rada jetre, regulira razinu šećera u krvi, pomaže kod probavnih smetnji.
Također je i dosta skupa. Kilogram svježe je 10 eura. Zato iduće godine planirajte uzgoj i uživajte u njenoj dobrobiti.
Jeste probali kada bamiju? Kako ju vi pripremate? Otkrijte nam svoj recept u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica