Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje voća
  • 17.07.2021. 14:00

Voću smeta puno hlora, šta proizvođači mogu učiniti?

Najčešći simptomi suviška hlora uglavnom se prvo uočavaju na vrhovima i rubu listova, koji se zatim uvijaju, a nastale promjene slične su onima koje se javljaju zbog nedostatka kalijuma ili suviška azota.

Foto: Bojan Kecman
  • 128
  • 88
  • 0

Mineralna đubriva koja su dostupna na našem tržištu, u svom sastavu najčešće imaju hlor kao jedan od sastojaka. Ovo je važno imati na umu jer različite voćne vrste različito su tolerantne na njegovo prisustvo pa je, objašnjava Dragan Bejatović, iz PSSRS, na osnovu toga izvršena podjela voćaka na:

  • jako osjetljive: jagoda, malina, kupina, borovnica i trešnja;
  • umjereno tolerantne: jabuka, šljiva, breskva, višnja i ribizla;
  • tolerantne - jedino kruška.

Prema njegovim riječima, prilikom kupovine mineralnih hranjiva, preporučljivo je obratiti pažnju na cjelokupan hemijski sastav, tačnije na sve elemente i hemijska jedinjenja koje sadrži. 

Na ambalaži je obično naznačen samo procentualni sadržaj osnovnih NPK sastojaka, ali često ne i njihov oblik i ako se ti elementi ne nalaze u elementarnom stanju već kao jedinjenja, a kako je kalijum pretežno u obliku kalijum-hlorida pa je takav slučaj i kod hlora.

"Drugi oblici kalijuma u mineralnim đubrivima obično su kalijum-sulfat, jedinjenja koja umjesto hlora sadrže sumpor i kalijum nitrat i jedinjenja sa azotom. Pomenuti izvori kalijuma prihvatljiviji su za osjetljive vrste, ali su hranjiva koja sadrže te oblike kalijuma često skuplja od takozvanih hlornih", napominje Bejatović. 

Ako je poljoprivredni proizvođač u mogućnosti, savjet je da gajenim usjevima prilagodi đubrivo i odabere ono koje će manje štetiti kulturama. Ukoliko ne postoji mogućnost izbora i pri tom se proizvode osjetljive sorte, upotrebu hlornih đubriva treba ograničiti na jesenje rokove jer će tokom jeseni i zime doći do djelimičnog ispiranja tog elementa iz zone korjenovog sistema.

Kako prepoznati da se javio suvišak hlora ?

Povećane koncetracije hlora u tlu mogu se izazvati i sa navodnjavanjem. Voda za zalijevanje, koja u svom sastavu sadrži od 50-100 mg/l pomenutog elementa, ne uzrokuje poremećaje u uzgoju i pogodna je za navodnjavanje voća i vinograda. Problemi se javljaju sa onim vodama povećanog udjela hlora, tačnije iznad 170-180 mg/l i ne savjetuju se za primjenu u voćnjacima. Zato mnogi proizvođači kišnicom zalijevaju biljke.

Simptomi suviška hlora u tlu mogu se prepoznati po preranom kretanju vegetacije, nepotpuno razvijenim listovima, ali i po njihovim uvijanjem duž ivica. Takođe, jedan od znakova je deformacija lisne mase, kao i hloroza koja uzrokuje sušenje biljaka.

Najčešće manifestacije kod voća uglavnom se prvo uočavaju na vrhovima i rubu listova, a nastale promjene slične su onima koje se javljaju zbog nedostatka kalijuma ili suviška azota.

Prevelike koncentracije hlora mogu negativno da utiču na visinu prinosa, ali i kvalitet poljoprivrednih proizvoda.

Kako đubriti mladi zasad voća?

Kako smo ranije pisali, adekvatna primjena đubriva u mladim zasadima je dva do tri puta u toku jedne godine. Ovo podrazumijeva osnovno đubrenje i prihranu. Kod osnovnog đubrenja, koristi se hranjivo sa manje azota, a više fosfora i kalija dok se za prihranjivanja fokus više stavlja na azot. Osnovno đubrenje obavlja se na kraju vegetacije dok vrijeme rasturanja zavisi od procenta njegove rastvorljivosti.


Tagovi

Đubrenje voća Mineralna đubriva Višak hlora Dragan Bejatović Voda za zalijevanje Kvalitet poljoprivrednih proizvoda Visina prinosa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić