Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruškina buva
  • 06.12.2021. 16:30

Šta je važno znati prilikom suzbijanja kruškine buve?

Kada temperature u zimskom periodu u toku dva do tri dana pređu 12°C, aktivira se imago i počinje sa polaganjem jaja na nabore grančica.

Foto: Bojan Kecman
  • 206
  • 47
  • 0

Obična kruškina buva predstavlja ekonomski najznačajniju štetočinu kruške i u najvećoj mjeri određuje program zaštite ovog voća. Ova buva je prije svega štetočina dobro njegovanih zasada, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Loznica Jelena Nevzatović.

Štete koje prouzrokuje mogu biti direktne i indirektne. Larve svojom ishranom nanose direktne štete u vidu nekroze i na taj način se smanjuje asimilaciona povšina lista. Larve luče mednu rosu na kojoj se razvijaju gljive čađavice i time plodovi gube tržišnu vrijednost. U slučajevima jačeg napada, čitava stabla pocrne. Kruškina buva je i vektor fitoplazme koja prouzrokuje sušenje voćke i time pravi indirektne štete.

Poznavanje larvenih stupnjeva veliki značaj u suzbijanju

Prezimljava u stadijumu imaga. Kada temperature u zimskom periodu u toku dva do tri dana pređu 12°C, aktivira se imago i počinje sa polaganjem jaja na nabore grančica. Let prezimljujućeg imaga dugo traje, sve do maja mjeseca, tako da je i period polaganja jaja dosta razvučen. Poslije fenofaze precvjetavanja, kruškina buva polaže jaja uglavnom na vrhove ljetorasta. Iz jaja se pile larve L1 koje počinju da luče mednu rosu. Ima pet larvenih stupnjeva i svaki od njih intenzivnije luči mednu rosu.

Njihovo dobro poznavanje ima veliki značaj u planiranju eliminacije ove štetočine. U uslovima neadekvatnog suzbijanja tokom vegetacije prisutni su svi razvojni stadijumi što ga veoma otežava. U našim agroekološkim uslovima ima pet generacija godišnje, podsjeća loznički stručnjak.

Suzbijte kruškinu buvu bez insekticida - sirćetom, sodom, glinom

Kako smo ranije pisali, kad se isprati brojnost na osnovu pregledanih grančica, sagovornica objašnjava da se izračunava indeks napada i shodno tome koristi se potrebni insekticid.

Njeno eliminisanje nije jednostavno i često ima neizvjestan ishod, a podrazumjeva primjenu mjera integralne zaštite. Sprovođenjem agrotehničkih i pomotehničkih mjera, kao što je optimalna primjena azotnih đubriva i izbjegavanje oštre rezidbe, sprečava se prevelika bujnost kruške. Ova buva ima brojne prirodne neprijatelje koji mogu u značajnoj mjeri da kontrolišu njenu brojnost. To su prije svega predatorske vrste iz fam. Anthocoridae i Miridae (stenice), Chrysopidae (mrežokrilci), Coccinelidae (bubamare).

Prilikom primjene akaricida obavezna je upotreba i okvašivača

Pored navedenih agrotehničkih, pomotehničkih i bioloških mjera, suzbijanje kruškine buve u intenzivnoj proizvodnji podrazumijeva i primjenu selektivnih insekticida. Izvođenjem kasnog zimskog tretiranja, kombinacijom mineralnog ulja i nekog insekticida iz grupe nervnih otrova kao što su piretroidi, organofosfati, obezbjeđuje se manja brojnost populacije na početku vegetacije. Sledeći tretman treba izvesti u fenofazi "bijeli baloni" kombinacijom insekticida a.m. acetamiprid i akaricida a.m. abamektin.

Poslije ovog tretmana vizuelno pratiti razvoj buve i kada se pojave prve kapi medne rose, zasad treba istretirati kombinacijom insekticida a.m. spirotetramata i akaricida a.m abamektin ili milbemektim. Prilikom primjene akaricida obavezna je upotreba i okvašivača.

Kvalitet tretiranja je veoma bitan. Za uspješno suzbijanje potrebne su veće količine radne tečnosti, ali i pravilno podešavanje uređaja za tretiranje kako bi se obezbjedila dobra pokrovnost biljaka. Populaciju kruškine buve treba uvijek održavati na niskom nivou, ističe Nevzatovićeva.


Tagovi

Suzbijanje Jelena Nevzatović Larva Stupanj razvoja Insekticid Kruškina buva


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...