Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitosanitarni sertifikat
  • 30.10.2019. 10:30

Sa jabukom ni u Hrvatsku bez fitosanitarnog sertifikata

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), donijela je propis kojim će se od 14. decembra od BiH zahtijevati da sve voće koje ulazi na prostor EU mora imati fitosanitarni sertifikat.

Foto: Pixabay/jackmac34
  • 250
  • 15
  • 0

Uputili ste u susjednu Hrvatsku, koja je jedna od zemalja članica Evropske unije i ponijeli jabuku kao osvježenje tijekom puta. Ovaj scenarij za mjesec i pol dana neće biti moguć ako nemate fitosanitarni sertifikat

Naime, Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), donijela je propis kojim će se od 14. decembra od BiH zahtijevati da sve voće koje ulazi na prostor EU mora imati fitosanitarni sertifikat, pišu Nezavisne. Ovaj je propis usmjeren i na građane Srbije, a voće će se oduzimati prilikom ulaska u EU su jabuke, kruške, šljive i trešnje, ali ne i banane, ananas, kokos, durijan i datulje. 

Razlog za propis - 20 vrsta karantenskih biljnih štetočina

Propis je uveden zbog 20 vrsta karantenskih biljnih štetočina među kojima su japanska buba, azijska buba dugog roga, citrusove zelena i crna tačka i Xylella fastidiosa.

Destruktivna bakterija Xylella fastidiosa – nova prijetnja poljoprivredi regiona

Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kaže da će bilje i biljni proizvodi koji se uvoze na područje EU iz trećih zemalja, kojima pripada i BiH, podlijegati fitosanitarnom pregledu te da već postoji slična situacija kada je u pitanju izvoz voća u Rusku Federaciju.

I BiH može donijeti isti ili sličan popis 

"Za sve voće koje se iz BiH izvozi na područje Ruske Federacije obavezan je fitosanitarni sertifikat, što znači da naše institucije stoje iza proizvoda koje izvoze. Istovremeno se države na ovaj način štite od organizama štetnih za bilje", kazao je Lalić dodajući da i BiH može donijeti isti ili sličan propis. 

"Imamo Pravilnik o listama štetnih organizama i možemo da tražimo pregled uvoza voća. U maju smo tražili od Uprave za zaštitu bilja BiH da se uđe u izmjenu ovog pravilnika da bismo se i mi na taj način zaštitili. Nažalost, izmjene još nisu urađene", objasnio je Lalić.

S druge strane, Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, smatra da ovaj propis nije u redu jer voće koja dolazi iz BiH bezbjedno. Dodaje da voćari u BiH imaju sva dostupna hemijska sredstva za zaštitu biljaka kao što imaju i zemlje EU te da koristimo čak manje pesticida nego neke zemlje u EU. 

Dojčinović se slaže kako bi i BiH trebala uvesti sličan propis kojim bi zabranili uvoz istog voća iz zemalja EU.


Tagovi

Fitosanitarni sertifikat Voće Uvoz voća Štetni organizmi Saša Lalić Dragoja Dojčinović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]