Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje voćnjaka
  • 05.10.2024. 16:00

Radovi u voćnjaku tokom jeseni

Ako je stablo previše bujno onda se primjenjuje uzdužno paranje kore na deblu i skeletnim granama.

Radovi u voćnjaku tokom jeseni
Foto: Shutterstock/alex_gor
  • 219
  • 18
  • 0

Sa završenom berbom, radovi u u voćnjacima nisu završeni. Sada predstoji period kada treba obaviti čitav niz agrotehničkih mjera za dobro prezimljavanje biljaka. U ovom periodu radimo sanitarnu rezidbu, zaštitu sadnica od zečeva, krečenje voćnih stabala, kao i đubrenje višegodišnjih zasada, navodi savjetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo, Snežana Dragićević-Filipović.

Na deblu i osnovnim granama stabla u starijim zasadima površinski slojevi kore pucaju, izumiru i služe za utočište mnogim štetočinama. Na površinskom sloju se stvara mahovina, lišajevi, gljive i gnijezda gusjenica.

"Ukoliko se pojave, važna mjera je uklanjanje površinskog sloja kore. Takvu koru treba svake godine specijalnim strugačima ili čeličnim četkama skidati i spaliti", kaže stručnjakinja iz PSSS Čačak.

Rezidba smokve u jesen: Kako pravilno oblikovati stablo i zaštititi ga od zime?

Kora se uklanja oprezno, napominje, da se ne povrijedi tkivo drveta i ne naprave rane.

"Očišćenu koru treba sakupiti, iznijeti iz zasada i spaliti. Tako se uništavaju mnoge štetočine i njihova jaja. Ovo se radi u jesen ili rano u proljeće."

Očistiti šupljine

Ako su se na starim stablima pojavile duplje (šupljine) ili ukoliko je došlo do ljuštenja kore, treba ih prvo dobro očistiti, a zatim dezintifikovati, sa 5% rastvorom plavog kamena.

"Često iz korijena oko debla izbijaju izdanci koji iscrpljuju voćku. Na njima se mogu pojaviti štetočine kao što su krvava vaš i lisna vaš. Zato izdanke treba otkopati i sasjeći tako da ne ostanu patrljci, jer bi iz njih izdanci izbijali još gušće i više."

Ako je stablo previše bujno onda se primjenjuje uzdužno paranje kore na deblu i skeletnim granama. Kako objašnjava, paranje se sastoji u tome što vrhom voćarskog noža oprezno zasijecamo koru debla odozdo naviše, ne nanoseći povrede drvenom dijelu debla.

"Paranje se izvodi rano u proljeće dok ne krenu sokovi. Ukoliko postoji opasnost od zimskih mrazeva paranje se obavlja koso. Ova mjera se pokazala kao dobra za sprječavanje debljanje tkiva ispod kore", napominje Dragićević-Filipovićeva.

Krečenje stabala

Ukoliko ima mehaničkih povreda na deblima voćaka, njih je potrebno prvo očistiti i dezinfikovati 5% rastvorom plavog kamena, a potom premazati kalemarskim voskom. 

"Krečenje stabala obavezno se radi u jesen, ali se može primijeniti u dva ili tri navrata tokom jeseni i zime."

Recept po kome se priprema krečna čorba je 5 kg negašenog kreča, 0,5 kg kuhinjske soli i 0,25 kg sumpora, dodati vodu i ostaviti smjesu da odstoji dva dana da bi se ljepljivost povećala i tada je primijeniti.

Kada i kako obaviti krečenje stabala voćki?

"Bijela boja odbija sunčeve zrake i otežava naglo zagrijavanje stabla. Na taj način usporava kretanje sokova i kretanje vegetacije se može odložiti za nekoliko dana."

Kako kaže, ova mjera najviše efekata daje kod koštičavog voća, prije svega kajsije, breskve, šljive i višnje i kod kojih temperaturna kolebanja mogu i izazvati kretanje vegetacije.


Tagovi

Radovi u voćnjaku Jesenji radovi Krčenje voćnjaka Rezidba Snežana Dragićević-Filipović PSSS Čačak


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".