Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi tretman
  • 20.02.2024. 09:00

Pristupite preventivnom tretiranju voćnjaka, evo kojim pripravcima

Toplo vrijeme izmamilo je u pojedinim regijama pupove na skoro svim voćnim vrstama. Vrijme je da pripremite svoje prskalice.

Foto: Depositphotos/weha
  • 1.553
  • 127
  • 1

Svi smo svjedoci visokih temperatura zadnjih 10-ak dana, a najave meteorologa pokazuju da zahlađenja nema ni na vidiku. Bakarno tretiranje obavljamo najprije zbog zaštite cvjetnih pupova od niskih temperatura, i da malo usporimo rast i razvoj same biljke kako bi lakše podnijela temperaturna kolebanja. Nameće se onda pitanje da li je već vrijeme za prvi tretman?! 

Teren kaže da moramo biti u pripravnosti. Nakon završetka rezidbe u nasadima koštičavog voća (breskva, marelica, šljiva, trešnja, višnja), a prije kretanja vegetacije (do otvaranja pupova), treba pristupiti preventivnom zimskom tretiranju. U pojedinim regijama već se zapažaju cvjetovi kajsije, a nabubrili su i pupovi malina. Dakle, prskalice polahko treba buditi iz "zimskog sna"" i da spremiti se za prvo tretiranje naših voćaka.

Ključno za zdravlje

Plavo tretiranje bakrom u proljetnom razdoblju ključno je za održavanje zdravlja voćaka svih vrsta i osiguravanje obilnog uroda. Ova agrotehnička praksa ima za cilj suzbijanje bolesti i štetnika koji mogu ugroziti biljke, a istovremeno doprinosi održavanju ekološke ravnoteže u voćnjaku.

Obično se provodi se u rano proljeće, prije nego što voćke malina procvatu. Glavna svrha ovog postupka je kontrola bakterijskih i gljivičnih infekcija koje su česte u uvjetima visoke vlažnosti zraka i promjenjivih temperatura u proljetnim mjesecima.

Priprema za plavo tretiranje obuhvata odabir odgovarajućeg sredstva koje sadrži bakar. Bakar djeluje kao fungicid i baktericid, suzbijajući razne patogene organizme koji mogu uzrokovati bolesti poput bakterijskih pjega, plamenjače, i sličnih problema. Tretiranje bakrom također doprinosi jačanju biljnog tkiva, čineći ga manje podložnim bolestima.

Edib Balić: Ove godine će biti najezda insekata, ne smijemo izgubiti malog proizvođača

Postupak uključuje ravnomjerno prskanje voćaka, maline, šljive, kajsije, posebno fokusirajući se na donje dijelove biljaka, gdje se često zadržava vlaga i gdje su štetnici skloni nastanjivanju. Prskanje treba obaviti u mirnom vremenu, a idealnih temperatura nam ne fali, kako bi se osiguralo ravnomjerno pokrivanje stabla i sredstvom koje sadrži bakar.

Koja sredstva odabrati?

Važno je napomenuti da treba poštivati preporučene doze i raspored primjene kako bi se izbjegle moguće fitotoksičnosti, tj. negativni utjecaji na same biljke zbog prekomjerne koncentracije bakra. Također, treba voditi računa o okolišnim aspektima te primijeniti ovu praksu odgovorno, uz poštivanje preporuka i smjernica stručnjaka za voćarstvo.

Dakle, nakon završetka rezidbe u nasadima koštičavog voća (breskva, marelica, šljiva, trešnja, višnja), a prije kretanja vegetacije (do otvaranja pupova), treba pristupiti preventivnom zimskom tretiranju. 

Ovaj tretman, prema preporukama Federalnog agromediteranskog zavoda, obavlja se pripravcima na osnovi bakra: Cuprablau-Z, Champion, Champion Flow SC, Bordoška juha 20 WP, Neoram WG, Nordox 75 WG, Cuprocaffaro 50 WP i drugim. Radi istovremenog suzbijanja prezimljujućih oblika štetnika ovim pripravcima poželjno je dodati mineralno ulje - Bijelo ulje EC ili Mineralno svijetlo ulje EC.

Moguće je koristiti i gotove fabričke kombinacije bakra i mineralnog ulja trgovačkih naziva Crveno ulje ili Modro ulje.

Posebno je važno pravovremeno zaštititi nasade bresaka od uzročnika kovrčavosti lista, Taphrina deformansPodsjetimo, ova gljivica skoro da je nerješiva na voćkama u okućnici pa domaćini nerijetko odustaju od sadnje u dvorištu. Problem je zapravo u neupućenosti jer proizvođači često kasno reaguju. Oboljenje isključivo zahtjeva primjenu preparata preventivno, jer kad se bolest pojavi tada je već kasno.

Uvođenjem plavog tretiranja bakrom u redovni agrotehnički plan brige o voćnjaku, voćke će biti otpornije na bolesti, a prinos će biti kvalitetniji i obilan. Ova preventivna mjera ne samo da čuva zdravlje biljaka već i doprinosi održivom i ekološki prihvatljivom voćarstvu.

Postupak tretiranja:

  1. Odabir pravog trenutka: Tretiranje bakrom provodi se obično u rano proljeće, prije nego što biljke počnu cvjetati. To omogućava preventivno djelovanje protiv bolesti prije nego što se pojave optimalni uvjeti za njihov razvoj.

  2. Priprema sredstva: Preparati na bazi bakra dostupni su u različitim oblicima, uključujući praškaste i tekuće formulacije. Pratite upute proizvođača o razrjeđivanju i primjeni.

  3. Pravilna doza: Važno je poštivati preporučene doze kako biste izbjegli moguću fitotoksičnost. Višak bakra može štetiti biljkama, pa je važno strogo se pridržavati uputa.

  4. Ravnomjerna primjena: Osigurajte ravnomjerno prskanje biljaka, posebno fokusirajući se na donje dijelove gdje se često zadržava vlaga. 

  5. Vrijeme tretiranja: Tretmane je najbolje obavljati u mirnim vremenskim uvjetima kako bi se smanjila mogućnost da sredstvo završi na susjednim površinama.

Neki od popularnih preparata na bazi bakra:

  1. Bakar sulfat: Ovo je jedan od najčešće korištenih preparata. Dostupan je u prahu ili kristalima, a prije primjene se obično otopi u vodi.

  2. Bakar oksiklorid: Ovaj fungicid na bazi bakra također je učinkovit u suzbijanju različitih gljivičnih oboljenja.

  3. Bakar hidroksid: Preparat također pruža zaštitu protiv gljivičnih oboljenja, a dostupan je u različitim formulacijama, uključujući praškasti oblik.

Na pitanje: "Kada tretirati naše voćnjake?", najbolji odgovor će nam dati klima, mikroklima i stanje našeg voćnjaka koji ćemo pratiti iz dana u dan. A nama koji radimo i živimo taj posao to i nije baš teško.


Tagovi

Zaštita voćnjaka Tretiranje voćki Bakarni preparati Kojim sredstvima prskati Postupak tretiranja Koštičavo voće Preventivna zaštita


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.