Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagoda
  • 17.06.2020. 16:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Prerađivači jagoda zabrinuti zbog otkupa ovogodišnjeg roda

Pored uzgajivači, zabrinutih da će nestabilno vrijeme umanjiti kvaliet voća, brinu i prerađivači. Ovakva situacija usloviće malu ponudu pa je neizvjesno da li će uspjeti otkupiti planirane količine.

Foto: Naila Čaušević
  • 117
  • 18
  • 0

Nestabilni vremenski uslovi i kiša koja je ovih dana često padala, dosta je uticala i usporila berbu jagoda, koja se polako bliži kraju. Voćari su zadovoljni ostvarenim prinosima i kvalitetom plodova, ali i postignutom cijenom. Rod iz prve berbe ostvario je cijenu od 4 - 5 KM dok je aktuelna cijena ovog voća 3 KM. 

Poljoprivredni proizvođači u mogućnosti su da prošire svoje zasade zahvaljujući podsticajima nadležnog ministarstva. Sufinansira se 30% od ukupnih investicija dok se 20% realizuje iz gradskog agrarnog budžeta. Uzgajivači nastoje proizvesti kvalitetno i zdravstveno bezbjedno voće. Ispunjavajući ove kriterije, oni osiguravaju sebi tržište i cijenu, kako navodi Infobijeljina.com.

Proizvođači zadovoljni ovom rodnom godinom

Zbog blage zime, javili su se i problemi sa štetočinama, kao i mrazom koji je uništio prvi rod voća.

"Nikada nismo računali svoj rad, dnevnice, ali ove godine smo, kad sve to zbrojimo, na dobitku. Rod dobar, kvalitet dobar. Dugo ćemo ovu godinu pamtiti kao odličnu", iskustvo je Đorđa Vakčića, proizvođača iz Male Obarske, koji smatra da mu je ova godina najisplativija u posljednjih deset godina. 

Dodaje kako je veći dio roda prodao na veliko, po cijeni od 3 KM, a ostatak planira prodati prerađivačima po cijeni od 1 - 1,2 KM

Domaća jagoda ne može na strano tržište, a voćari ostali bez podsticaja

Kako bi plodovi jagode bili zdravstveno bezbjedni, kod hemijskog tretiranja mora se voditi računa o dužini karence, preporuke su stručnjaka. 

"Na vremenske prilike ne može se uticati, ali se zato može poboljšati otpornost biljaka, ukoliko se prihranjuju kalcijumom, u cilju sprječavanja pucanja plodova", objašnjava Gordana Gajić, diplomirani inženjer zaštite bilja. Dodaje kako na tržištu ne postoje preparati koji nemaju karencu. 

Voditi računa o dužini karence

Pored uzgajivači, zabrinutih da će nestabilno vrijeme umanjiti kvaliet voća, brinu i prerađivači. Ovakva situacija usloviće malu ponudu pa je neizvjesno da li će uspjeti otkupiti planirane količine, kako bi preradili 80 tona domaće jagode, koliko je prvobitno bio cilj. 

U proteklih par dana, kiša koja je padala, izazvala je truljenje i propadanje plodova. Kako se ne radi ni o kakvoj bolesti, ne može se onda ni tretirati jer se biljke neće zaštiti na taj način. Prema mišljenju nekih proizvođača, rješenje su izvjesni tuneli koji se koriste u Italiji. Na taj način, jagode dobijaju sve iz prirodne sredine, a zaštićene su od kiše. Međutim, to je skupa investicija za naše uslove. 


Tagovi

Berba jagoda Kvalietno voće Prvi rod voća Đorđe Vakčić Gordana Gajić Prerarđivači Otkup jagode


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]