Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preventivna zaštita
  • 09.04.2022. 09:00

Preporuke uoči mraza – zaštite zasade voća koliko je moguće

Oštećenja na voću, zavisit će od jačine, intenziteta i trajanja mraza kao i nagiba terena. U nedjelju se očekuje jače zahlađenje uz kišu i susnježicu

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 196
  • 29
  • 0

Mraz koji se očekuje u noćnim i jutarnjim satima u ponedjeljak, 11. aprila, može izazvati oštećenja na većini voćarskih kultura, navodi se u agrometeorološkom upozorenju. Voćarima se preporučuje da tokom noći i u ranim jutarnjim satima, koliko je moguće, zaštite svoje zasade voća zadimljavanjem, orošavanjem ili nekim biološkim preparatima, poput prirodnih antifriza za biljke.

Oštećenja na voću, zavisit će od jačine, intenziteta i trajanja mraza kao i nagiba terena. U nedjelju se očekuje jače zahlađenje uz kišu i susnježicu, a u višim predjelima će padati snijeg. Padavine prestaju do kraja dana uz postepeno razvedravnje, a u noći ka ponedjeljku i u ponedjeljak ujutru javit će se mraz.

U nižim krajevima će u ponedjeljak temperatura vazduha na zapadu biti od minus četiri do nula, na sjeveru, odnosno u Semerbiji i Posavini, od minus dva do dva, na istoku od minus četiri do jedan, u višim predjelima i na planinama od minus osam do minus pet stepeni.

Stanje u voćnjacima

Na većini lokaliteta u sjeverozapadnom dijelu Repubike Srpske, jabuka se nalazi u fenofazi roze baloni (E2) do fenofaze početak cvjetanja (F2). S obzirom na to da je zadnji pregled pseudotecija potvrdio prisustvo zrelih askospora, može se reći da s predstojećim padavinama ulazimo u najvažniji period zaštite od V. inaequalis koji će trajati negdje do sredine maja.

Savjetuje se obavljanje preventivno – kurativne zaštite (Foto: Bojan Kecman)

U zasadima u kojima nije izvršena zaštita u posljednjih pet dana, savjetuje se obavljanje preventivno – kurativne zaštite. 
Preporučuje se korištenje preparata na bazi ditianona (npr. Delan 700 WG, Galileo i dr.) u dozi 0,8 – 1,0 kg/ha u kombinaciji s preparatom na bazi ciprodinilia (Chorus 500WG) u dozi 0,5 kg/ha ili pirimetanila (npr. Pehar, Pyrus i dr.) u dozi 1,0 lit/ha.

Kako su voćari preživjeli mraz - najviše oštećena jabuka Ajdared?

U slučaju nedostatka preparata na bazi delana na tržištu, moguće je primjeniti neki od preparata na bazi metirama (npr. Polyram i dr.).

Jabuka se nalazi u idealnoj fenofazi za primjenu đubriva na bazi bora i cinka pa se savjetuje dodavanje nekih od preparata s ovim mikroelementima (Wuxal Boron, Foligal Bor, Foligal Zinc i dr.). Uz standardnu zaštitu preporučuje se redovno dodavanje preparata iz grupe fosfita u dozi od 1,0 kg/ha (npr. Alette Flash, Kalijum fosfit i sl.).

Dodatna zaštita kruške

Na većini lokaliteta kruška se nalazi u fenofazi razvijenog buketića (E2) do fenofaze cvjetanja (F). Ne terenu za sada nije evidentirana intenzivnija aktivnost larvi kruškine buhe (Psylla sp.).

Preporučuje se vršenje dodatne zaštite u periodu cvjetanja (Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de)

Ako već niste, savjetuje se zaštita korištenjem preparata na bazi ditianona (npr. Delan 700 WG, Galileo i dr.) u dozi 0,8 – 1,0 kg/ha u kombinaciji s preparatom na bazi ciprodinilia (Chorus 500WG) u dozi 0,5 kg/ha ili pirimetanila (npr. Pehar, Pyrus i dr.) u dozi 1,0 lit/ha. 

U slučaju nedostatka preparata na bazi ditianona na tržištu, moguće je primijeniti neki od preparata na bazi metirama (npr. Polyram i dr.). Uz zaštitu se savetuje redovna primjena preparata na bazi alge Ascophyllum nodosum.

U cilju prevencije pojave bakterijske paleži, preporučuje se vršenje dodatne zaštite u periodu cvjetanja u intervalima od maksimalno pet dana, a obavezno pred kišne periode primjenom preparata na bazi bakarnog hidroksida u dozi od 0,5 kg/ha (npr. Kocide 2000, Funguran OH i dr.), preparata iz grupe fosfita (npr. Aliette Flash, Kalijum fosfit i dr.) i preparata na bazi Bacillus subtilis u dozama naznačenim na etiketama preparata.

Pazite na pčele

Šljiva se nalazi u fenofazi punog cvjetanja (F). Zbog najavljenih padavina, a u svrhu prevencije pojave monilioza (Monilia laxa), savjetuje se primjena preparata na bazi piraklostrobina + boskalida (npr. Signum i dr.) u dozi od 1,0 kg/ha. 

U zasadima koji su ušli u cvjetanje, skreće se pažnja voćarima da povedu računa o zaštiti pčela!


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Vočarstvo Jabuka Šljiva Kruška Zaštita voćnjaka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.