Pretraga tekstova
Zaraza može da se ostvari već tokom bubrenja pupoljaka. Naša omiljena sorta je posebno osjetljiva.
U voćnjacima jabuka vidljivi su simptomi pepelnice, Podosphaera leucotricha. Iako kiša usporava njen razvoj, česte smjene toplog i vlažnog vremena idealne su za napredak ove bolesti.
Najgore su dnevne temperature od 20 do 25 stepeni i kad je prethodni dan ili jutro padala kiša, nakon koje je došlo do dužih perioda sunčanog vremena. Iako neki tvrde da se bolest teže suzbija u odnosu na čađavu krastavost, to nije tačno jer nekoliko tretmana godišnje drže bolest pod kontrolom, za razliku od krastavosti za koju treba više tretmana tokom vegetacije.
Ajdared je sorta koja je među najosjetljivijim na pepelnicu, a najviše je i zastupljena u našim voćnjacima. Zaraza može da se ostvari već tokom bubrenja pupoljaka. Micelij gljive prezimljava u pupoljcima i može da zarazi cvijet, pupoljak, mlado lišće, pa i plodove u slučaju jake infekcije.
Pupoljci se ne otvaraju, a ako se i otvore, dolazi do sušenja cvjetova. Mlado lišće je uže i uvija se, postaje pepeljasto sive boje jer je prekrivena konidijama gljivice, a nakon kratkog perioda postaje smeđe, suši se i na kraju, otpada.
Zabilježeni simptomi napada osice jabuka: Sada je ključan tretman zaštite!
Pošto lišće jabuka, a i plodovi, budu u rozetama, često se dešava da kompletna rozeta bude napadnuta. Generalno gledajući, teže se boriti protiv pepelnice u sušnim nego normalnim godinama.
Što se tiče suzbijanja, glavna supstanca u borbi protiv bolesti jeste sumpor. Postoji više preparata sa sumporom, kao aktivnom materijom, ali tretmani ne bi trebalo da se obavljaju ako su temperature više od 25 stepeni, zbog moguće fitotoksičnosti. I preparati na bazi penkonazola, boskalida i piraklostrobina, pokazali su dobre rezultate u suzbijanju, a mogu da se koriste zajedno sa sredstvima protiv čađave krastavosti.
Od sredstava koja nisu pesticidi najbolji način borbe ostvaruje se upotrebom bijelog luka koji takođe sadrži sumpor. Dvije do tri litre vode u kojoj je dan ili dva stajao samljeveni bijeli luk (tri do četiri glavice), sipa se u prskalicu od 10 litara. Nedostatak je što bi trebalo češće da se pršće ali su rezultati zadovoljavajući.
Tagovi
Pepelnica jabuka Čađava krastavost Konidije Micelij Sumpor Bubrenje pupoljaka Fitotoksičnost
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)