Sadržaj vlage oraha se kreće od 20 do 30 posto u zavisnosti od uslova prilikom berbe ili sakupljanja. Kako bi se održali što duže, vlagu treba spustiti na osam posto
Plodove oraha je prije skladištenja potrebno očistiti i osušiti. Čišćenje treba obaviti što prije nakon sakupljanja ili berbe u slučaju da nije došlo do ispadanja ploda. Zeleni perikarp djeluje kao termo izolacioni sloj i uslijed oksidacije plod ubrzo počinje da propada, truli. Ljuska mijenja boju, kao i jezgra koja dobiva lošiji okus.
Uklanjanje možete obaviti ručno, ali koristite rukavice jer se boja teško pere sa kože ruku. Ili možete koristiti namjenske uređaje za veće količine. Odbacite sve koji su crni.
Sadržaj vlage se kreće od 20 do 30 posto u zavisnosti od uslova prilikom berbe ili sakupljanja. Kako bi se orasi održali što duže vlagu treba spustiti na osam posto, jer će u suprotnom doći do promjene boje, truleži.
Za prirodno sušenje položimo ih u jednom sloju, najbolje na neku mrežu koja će omogućiti strujanje vazduha. Alternativno može da se koristi papir ili platno. Nemojte koristiti ceradu, najlon i druge nepropusne materijale. Zbog slabe ventilacije na ljusci dolazi do formiranja tamnih mrlja. Ako je uz to i sušenje sporo, može doći do propadanja jezgre.
Najbolje će odgovarati prostor u sjeni sa dobrom ventilacijom u slučaju da je temperatura iznad 30 ºC. Tokom sušenja povremeno ih je potrebno promiješati. Ovaj proces može da u povoljnim uslovima traje do tri dana, a u nepovoljnim, kada je velika vlaga vazduha zbog padavina, traje od jednog do dva mjeseca što povećava rizik propadanja jezgre.
Kako iskoristiti ljuske oraha? Za tečno đubrivo, drenažni sloj i malč
Drugi način je da koristimo neki izvor toplote: pored radijatora, u pećnici ili u dehidratoru. Kod sušenja u pećnici temperatura treba da bude od 40 do 45, maksimalno do 50ºC tokom pola sata uz miješanje. Na većoj temperaturi jezgra mijenja okus i dolazi do izdvajanja masnoće.
Velike količine zahtijevaju namjenske sušare u kojima proces traje od 1 do 3 h.
Osušene možemo čuvati dugo vremena pod uslovom da ih uskladištimo kako treba. Pakuju se u drvene ili plastične kutije, gajbe i u vreću.
Materijali za pakovanje treba da obezbijede strujanje vazduha, kao i prostor. Odgovara im da je prostorija suha, vlažnost vazduha oko 60 posto, i sa stabilnom temperaturom između 5 i 10 ºC. U takvim uslovima neće doći do propadanja jezgre i mogu da se čuvaju najviše tri godine.
Do propadanja dolazi zbog povećanja vlažnosti. Što je veća, to je brža promjena boje ljuske i propadanje jezgre.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica