Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Broćanac
  • 17.02.2023. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Neum

Obnova neumskih maslina: Kako revitalizirati opožarenih stabala?

Uskoro će rezidba pa je pred maslinarima mnogo posla, posebno u zaleđu Neuma

Foto: Općina Neum
  • 77
  • 8
  • 0

Oko 4.000 stabala maslina, od koji su neka bila i najstarija u Bosni i Hercegovini, stradalo je u požarima koji su lani zahvatili zaleđe Neuma. Stabla masline su u pojedinim maslinicima potpuno uništena, dok su na drugim lokalitetima stradanja stabala bila manja.

Uskoro će rezidba, pa je pred maslinarima mnogo posla. Upravo je na njihov zahtjev, ova općina u saradnji s Institutom za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita, te Prehrambeno-tehnološkim i Agronomskim fakultetom iz Mostara upriličila praktičnu obuka o revitalizaciji opožarenih stabala. 

Rezati do zdravog dijela

Demonstracija rezidbe i brige za opožarena stabla masline odrađena je u maslenicima u Broćancu kod Neuma, gdje se odazvao veliki broj maslinara. Bila je ovo izvrsna prilika za sve maslinare i one koji će to tek postati, da čuju i nauče mnogo toga od stručnjaka iz ovog područja.

Grana se reže sve do zdravog dijela

"Ako je oštećena kora na deblu, pukla ili ispucala, grana se reže sve do zdravog dijela. U slučaju da su grane dublje oštećene, onda se reže do debla ili debljih grana. Prilikom toga postupka, ako je planirao, maslinar može iskoristiti priliku prekalemiti maslinu", pojasnio je Božo Mustapić, agronom u Općini Neum, piše Večernji list

Posebno su zanimljive intervencije kod starih stabala čija su stogodišnja debla nagorjela ili u cijelosti oštećena vatrom u požaru. Ako je vatra ušla u panj, treba ga rezati do zemlje pa dijelom otkopati da jedan dio zdrave kore bude dostupan suncu kako bi se i takve masline mogle obnoviti. 

Mnogo posla u maslinicima - kako pravilno obaviti rezidbu i prihranu?

"Kod manjih oštećenja, taj dio se premaže kalemskim voskom, što je načina da kora zacijeli bez većih zahvata. Ako to ne uspije, onda treba poduzeti mjere rezidbe, do potpuno zdravog dijela", naveo je Mustapić.

Kvalitetno ulje

Tehničar i voditelj uljare u Splitu, Ante Bejo, je upozorio da se tek ubrane masline ne skladište, nego odmah nose u uljaru.

"Ako ih držite duže od nekoliko dana, masline se počinju paliti i ne valjaju. One koje nisu prerađene odmah, ako ih držite 10 dana prije prerade, ne dobivate djevičansko maslinovo ulje. Takve greške se događaju kod nas u uljarama diljem Dalmacije, stoga apeliram na vas da masline prerađujete što prije. Imate jako kvalitetno ulje”, podcrtao je.

Predavanja za maslinare održana u Neumu

Bitno predavanje o štetnicima koji mogu ugroziti masline, ali i zaštiti maslina, održao je dekan Agronomskog fakulteta u Mostaru Ivan Ostojić. Maslinarstvo u neumskom kraju posebno se raširilo, pogotovo na području Broćanca. 

"Naše, hercegovačke masline ne zaštićujemo hemijski, nego prirodnim zaštitama i zbog toga imamo kvalitetno maslinovo ulje", podcrtao je Ostojić.

Pahulje nisu vidjeli deceniju: Klima pogodovala ekspanziji maslinarstva u Hercegovini

Lani je u Bosni i Hercegovini porastao broj stabala maslina sposobnih za rod za više 14 hiljada, odnosno ukupno ih je 95.731. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prinos maslina u 2022. je bio 1.154 tone, veći za skoro 38 posto u odnosu na godinu ranije.


Fotoprilog


Tagovi

Masline Rezidba maslina Opožarena stabla Broćanac Božo Mustapić Ivan Ostojić Ante Bejo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.