Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete na voću
  • 19.04.2020. 09:00

Mraz definitivno "obrao" voće ove godine?

Klimatske promjene ponovo su pokazale svoje lice. U narednim godinama najveći problem proizvođačima neće biti suša, grad i olujni vjetar, već mraz.

Foto: Bojan Kecman
  • 960
  • 82
  • 0

Treći jači mraz u ovoj godini u očaj je bacio većinu voćara u Republici Srpskoj. Naročito su pogođena područja opština Gradiška, Prnjvor, Kozarska Dubica, Laktaši, Banjaluka i veći dio opštine Prijedor.

Voću ponovo prijeti mraz, pripremite se za odbranu

Temperatura se kretala od - 1 do -5 stepeni ispod nule, što voćke nisu mogle da izdrže. Mraz je, u većini područja, počeo oko ponoći i trajao do 8 sati ujutro. Najgore u svemu je što je voće bilo u fazi cvjetanja (jabuka) i formiranih plodića (šljiva i kruška). Upravo će rod šljiva i krušaka izostati, prve procjene govore da je šteta u područjima zahvaćenim mrazom oko 90%, dok je, prema tvrdnjama voćarskih proizvođača, moguće da će ostati nešto malo jabuka, odnosno, sorti koje su bile u punom cvjetanju. 

U nižim krajevima šteta je veća

U pogođenim krajevima koncentrisan je veći dio uzgoja voća u RS. U ostalim, od Modriče prema Bijeljini, po svemu sudeći, šteta nije toliko velika. Interesantno je da je mraz, opet, bio slabiji u višim planinskim dijelovima, u zapadnom dijelu RS dok su niže temperature zabilježene u planinskim područjima na istoku.

Voćne vrste u planinskim predjelima, najvjerovatnije će preživjeti posljednje mrazno jutro jer vegetacija, u odnosu, na ravničarske krajeve, kasni petnaestak dana.

Nedostajaće domaćeg  voća

Raniji mrazevi bili su kobni za većinu sorti breskve i kajsije. Trešnja i višnja će takođe pretrpjeti značajnu štetu, kruška i šljiva naročito, dok se jedino može očekivati nešto roda jabuka, ali je problem što je najzastupljenija sorta, Ajdared, stradala tokom prvog i drugog mraznog perioda.

Mrazevi kobni za većinu voćnih vrsta

Po svemu sudeći domaćeg voća će, u ovoj godini, nedostajati, a ako potraje pandemija korona virusa, izvjesno je da će voće na policama trgovina i na pijacama biti skuplje jer će se dosta vrsta morati uvoziti iz inostranstva. Trenutno, već vlada nestašica domaćih, prošlogodišnjih, jabuka. Naše hladnjače skoro sasvim su ispražnjene, a pomenuta jabuka Ajdared, uveliko se uvozi.

Budućnost ovog sektora nije svjetla

Klimatske promjene ponovo su pokazale svoje lice. U narednim godinama najveći problem proizvođačima neće biti suša, grad i olujni vjetar, već mraz. Zima se pomjera u proljeće i ako se nešto ne preduzme, u smislu borbe protiv mraza, prijeti veliki pad proizvodnje voća.

Mraz trajao skoro 11 sati - štete na voću katastrofalne

Samo u prošloj godini, mnogo zasada napušteno je od strane vlasnika, naročito u opštini Gradiška. Isti scenario, nakon ovogodišnjih mrazeva, izvjestan je i za ovu godinu.

Nijedan način borbe nije efikasan?!

Ova sezona pokazala je da orošavanje, kao način borbe protiv ove vremenske nepogode, ima dobrih strana ali je problem, što je svaki ovogodišnji mraz trajao minimalno šest sati, što iziskuje ogromnu potrošnju vode, stvaraju se ledenice koje su dugačke i više od metra, a prilikom topljenja leda, može da dođe do oštećenja cvjetova i pupoljaka.

Koja je zaštita od ove vremenske nepogode najbolja?

Zadimljavanje voćnjaka, nema efekta, kao ni tretman aminokiselinama, ako su temperature u najkritičnijoj fazi razvoja voća ispod - 2 stepena i ako mraz traje više od tri sata.

Možda se rješenje nalazi u ventilatorima koji bi, strujanjem vazduha, spriječili mraz ali je to skupa investicija za većinu voćara, naročito onih koji imaju više od dva hektara.


Fotoprilog


Tagovi

Jači mraz Štete na voću Mrazno jutro Niže temperature Faza cvjetanja Domaće voće Klimatske promjene Zasadi voća Orošavanje voća Zadimljavanje voćnjaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.