Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz šljiva
  • 26.07.2020. 13:10

Majevički voćari izvezli 1.500 tona šljiva u Evropsku uniju

Kvalitet šljiva je odličan, a nema ni većih problema sa beračima koji mogu da računaju na dobre dnevnice.

Foto: Bojan Kecman
  • 132
  • 25
  • 0

Kvalitet šljiva sa obronaka Majevice godinama je poznat, ne samo širom Bosne i Hercegovine nego i u bivšoj Jugoslaviji. Mnoge evropske zemlje u kontinuitetu uvoze, plodove ovog voća koje se najviše uzgaja na području opštine Ugljevik.

Darko Milošević, iz sela Tutnjevac, predsjednik Udruženja voćara "Eko voće" i predsjednik Upravnog odbora Udruženja voćara Republike Srpske, kaže da je ove godine rod šljiva podbacio za oko 20%, ali su preostali plodovi izuzetne krupnoće i kvaliteta.

"Samo je podbacila sorta čačanska rana. Čačansku ljepoticu beremo još nekoliko dana i iako je mraz skinuo dosta cvata, prinos je veći jer su plodovi krupniji. Stenley je takođe izuzetno rodila, kao i sorta Felicija", ističe Milošević koji šljivu uzgaja na četiri hektara.

Za plasman i otkupnu cijenu, ne brinu

Uzgajivači šljiva sa obronaka Majevice gdje se, po katastru, nalazi oko 3.000 hektara, ove godine imali su sreće sa mrazom jer im je šteta mnogo manja u odnosu na zasade šljiva kod voćara u zapadnim i sjevernim krajevima Bosne i Hercegovine. Za plasman ne brinu, kao ni i za otkupnu cijenu.

Dojčinović: Berba krušaka kasni, uskoro će biti objavljene cijene ispod kojih se ne bi trebala prodavati

"Otkupna cijena čačanske ljepotice je 0.80 KM/kg, a Stenley će biti oko 0.65 KM/kg. Iz mog i susjednih sela već je otišlo više od 1.500 tona ljepotice i to za Njemačku, Austriju, Holandiju i Belgiju", naveo je on.

Dnevnice berača idu i do 50 KM

Ove godine voćari nemaju većih problema sa beračima a i dnevnice su dobre. Kreću se i do 50 KM. Prema Darkovim riječima, u idealnim godinama, voćaru, po hektaru ostaje između 10.000 i 12.000 KM.

Pomoć svakako predstavlja i premija koju za otkupljenu šljivu, svake godine, dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Premija iznosi do 15% od prosječne tržišne cijene, a isplaćuje se nakon obrade prispjelih zahtjeva, utvrđivanja otkupljenih količina i prosječnih otkupnih cijena.

Imajući u vidu da će ove godine biti manje šljiva, moguće je i da će visina podsticaja biti veća.


Tagovi

Proizvodnja šljiva Kvalitet šljiva Darko Milošević Zasad šljiva Plasman Otkupna cijena Premije Ministarstvo poljoprivrede RS


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞