Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teška godina
  • 18.05.2023. 09:00

Kiša uništila voćke: Samo šljiva će podbaciti 80 posto

Još jači napad monilie je na višnjama i trešnjama, a osim nje, već su se pojavili simptomi šupljikavosti i kozičavosti lišća.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.064
  • 88
  • 0

Ova godina biće ako ne najteža, onda jedna od najtežih za voćare u Bosni i Hercegovini. Dugotrajne kiše i enormna količina vlage uzrokovale su nikad raniju pojavu biljnih bolesti i štetočina. Od voćnih vrsta najteže su prošle koštičave voćke: šljiva, višnja i trešnja, a od jabučastih kruška.

Jak napad Monilie

Na šljivama dolazi do pucanja i propadanja plodova, a plodići otpadaju s peteljkama i na najmanji dodir. Voćari tvrde da nikada nije bio jači napad Monilie laxe, uzročnika sušenja grančica i cvjetova. Čak i oni koji su odradili tretmane prije i tokom cvjetanja, kao i u precvjetavanju, nisu uspjeli da zaštite stabla od ovog patogena koji infekciju vrši tokom cvjetanja voćaka.

Uzrok su česte kiše koje su saprale depozit jer ako padne više od 20 milimetara kiše po metru kvadratnom, prskanje treba ponoviti. Prve procjene govore da će rod šljiva podbaciti minimalno 80 posto.

I druge bolesti se pojavljuju

Još jači napad monilie je na višnjama i trešnjama, a osim nje, već su se pojavili simptomi šupljikavosti i kozičavosti lišća što već sada govori da će tokom ljeta najveći dio lisne mase opasti zbog navedenih bolesti i spriječiti voćke da se adekvatno pripreme za zimsko mirovanje.

Bolesti i štetočine će uzeti danak

Osim bolesti na trešnjama i višnjama prisutni su i simptomi napada trešnjine muhe, Rhagolestis cerasi, koja će dovesti do truljenja većine zametnutih plodova. Većina sorti uspjela je da izbjegne mrazeve, ali će bolesti i štetočine uzeti danak.

Krušaka skoro da neće biti

Kruška sorte Santa Marija vrlo je slabo oplođena, slično je i sa Karmen i Viljamovkom, dok jedino Konferans i Abate Fetel, na pojedinim lokalitetima, imaju nešto roda na sebi. Međutim, u voćnjacima je zabilježeno masovno opadanje zametnutih plodova zbog nedostatka sunca i veće količine padavina, vlage, te odsustva povoljnih temperatura.

Masovno opadanje zametnutih plodova krušaka

Jabuka se dobro drži, ali je i za nju pitanje koliko će je ostati nakon prvog čišćenja zametnutih plodova, naročito u voćnjacima u kojima nije obavljena hemijska prorjeda. Najveći problem
voćarima jeste povećan broj tretmana protiv bolesti i štetočina u odnosu na prošlu godinu zbog velike količine padavina u prethodnom periodu.

Poljoprivrednici u Krajini: Ili nas tare suša ili poplava

Maline takođe imaju problema sa količinom i kvalitetom roda budući da su velika vlažnost i česte kiše uzrokovale slabiju oplodnju i pojačan napad bolesti i štetočina, dok se jedino dunja i
borovnica, za sada, dobro drže s tim što se kod dunja očekuje jači napad bakteriozne plamenjače, Erwinia amylovora.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Biljne bolesti Štetočine Monilia Šljiva Kruška Jabuka Trešnjina muha Rhagolestis cerasi Plamenjača Erwinia amylovora


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.