Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poluparazit na voću
  • 17.04.2020. 11:30

Kako zaštititi voće od imele i iskoristiti njena ljekovita svojstva?

Imela je mali zimzeleni grm, pojavljuje se na drveću i živi na račun gajenih biljaka. Plod joj je otrovan dok su listovi i grančice, u određenim mjesecima, ljekoviti.

Foto: JumpStory
  • 616
  • 59
  • 0

Imela (Viscum album) je poluparazit i nepoželjan gost u voćnjacima. Najčešće se primjećuje tokom zime, kad su krošnje voćki ogoljene i bez lišća. Pojavljuje se u obliku malih, okruglih, zimzelenih grmova na granama. Ni sada nije kasno da se uoči pa u koliko je primjetite na vrijeme, ispravno postupite.

Grane su razdjeljenje na članke sa naspramnim duguljastim listovima. Cvijet je dvopolan, zelene boje. Plodovi su bijele bobice, koje su ispunjene ljepljivim sokom. Sadrži alkaloide, sluz, tanine i smolu.

Imela: Praznični ukras koji skriva opasnost za ljude i stabla

Ptice su glavni posrednik u prenošenju sjemena imele na granu voćke gdje se ona nastani i odomaći. Od svog domaćina, najčešće starih voćki, uzima vodu i hranjive materije, a putem svojih listova vrši proces fotosinteze. Iz tog razloga se naziva poluparazitom. Oduzimajući vodu i mineralne materije, iscrpljuje dodatno stablo i na taj način uzrokuje njegovo prijevremeno odumiranje.

Uzrokuje i nestanak ptica  

Njačešće se javlja na autohtonim, starim sortama jabuka i krušaka te na šumskom drveću: topoli, vrbi, kestenu, hrastu i brezi. Povoljna okolnost za voćare je to što je češća pojava ovog parazita na šumskom drveću nego na voćkama.

Grane koje su zaražene bilo bi najbolje potpuno ukloniti i spaliti. Rane koje su nastale putem reza premazati kalemarskim voskom, a nakon toga nastaviti sa ustaljenom zaštitom voćki što je u zimskom periodu najčešće fungicidi na bazi bakra.

Druga nepovoljna stvar koju prouzrokuje je nestanak ptica pjevačica i drugih korisnih ptica u pojedinim krajevima. One su se hranile bijelim bobicama koje su otrovne i prouzrokuju probavne smetnje koje su na taj način uzrokovale njihov potpuni nestanak u pojedinim krajevima.

Ne koristite imelu sa hrasta

Bijela imela, osim svojih loših osobina ima i dobre koje se odnose na njenu ljekovitost jer se  od davnina smatra ljekovitom biljkom.

U narodnoj medicini se koristi za snižavanje krvnog pritiska, protiv zakrčenja krvnih sudova, vrtoglavice, grčeva, poboljšava san, pomaže kod neplodnosti i dijabetesa i poboljšava rad želudca. Pokazala se dobra i pri liječenju karcinoma. Naime, kako smo već pomenuli, da je bijeli plod otrovan, u medicini se koriste samo listovi i tanke drške grančice u periodu od oktobra do decembra i od marta do aprila jer u drugi mjesecima nema ljekovita svojstva.

Kako imati zdrave i rodne jabuke i kruške?

U medicinske svrhe koristi se kao čaj, tinktura, prah, vodeni ekstrakt, mast ili u nekom drugom obliku. U liječenju se ne smije koristiti imela sa hrasta jer se smatra otrovnom. Prema tome, ukoliko primjetite ovu biljku poluparazita na vrijeme, ispravno postupajte sa njom.


Tagovi

Imela Imela na voću Zimzeleni grm Poluparazit Nestanak ptica Zaštita voćki Otrovne bobice Bijele bobice Ljekovitost imele Bijeli plod Imela sa hrasta


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞