Pretraga tekstova
Skladište za ovu voćnu vrstu mora biti osvjetljeno i potpuno suho, mora imati i mogućnost za povremeno provjetravanje.
Čuvanje lješnika u toku zime predstavlja lak posao. Prostorije nije potrebno rashlađivati jer su temperature u zimskim mjesecima optimalne i prihvatljive za čuvanje, navodi stručnjak za voćarstvo, Mimica Kostić Đorđević.
Početkom proljeća sa povećanjem toplote potrebno je rashlađivanje skladišta. Mjesto za ovu voćnu vrstu mora biti osvjetljeno i potpuno suho. Takođe trebalo bi da ima i mogućnost za povremeno provjetravanje.
Ako ga čuvamo u skladištu sa vlagom vrlo brzo će doći do buđanja plodova i njihovog propadanja. Gubiće na težini i kvalitetu. Vlažnost se u prostoriji može smanjiti ako se u njoj čuva negašeni kreč koji će apsorbovati višak. Preprouka je da se u takvim objektima povremeno pali sumpor koji uništava gljivice, a koje mogu biti prouzrokovači raznih bolesti lješnika u zatvorenom, savjetuje ovaj stručnjak.
Jako je bitno da pod skladišta bude od betona ali mora biti izlovan od vlage, tako da je preporuka da se preko njega postave suhe daske na kojima će se prostrijeti plodovi.
Kako smo ranije pisali, izbetoniran pod magacinskog prostora treba da bude i prethodno izolovan. Preko betona treba postaviti suhe daske. Preporučljivo je da zidovi budu izmalterisani i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. Prostorija treba da ima električni ventilator, koji će odstaranjivati višak vlage.
Najbolja su skladišta u kojima postoji mogućnost podešavanja vlažnosti i temperature. Takođe voditi računa da lješnik bude zaštićen i od insekata i ptica, kao i glodara i miševa. On se najuspješnije čuva u rashladnim komorama, na temperaturi od 0°C i pri relativnoj vlažnosti od 65 do 75 odsto, ističe Kostić Đorđević.
Tagovi
Uzgoj lješnika Sušenje lješnika Prostorija za čuvanje Čuvanje lješnika Skladište
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)