Pretraga tekstova
Ako su stabla uglavnom starija, onda bi trebalo četkom ukloniti koru koja se počela guliti. Ovom aktivnošću se isto tako sa površine uklanjaju mahovine i lišajevi, tačnije, odstranjuju se sva potencijalna mjesta za prezimljavanje patogena.
Iako su poslovi oko berbe završeni, radovi u voćnjaku se sa tim ne završavaju. U ovom periodu važno je svesti infektivni potencijal raznih prouzrokovača bolesti na minimum i na taj način doprinjeti smanjenju brojnosti prezimjelih stadija štetnih insekata.
Mogućnosti za prezimljavanje štetočina i različitih patogena su brojne. Mogu zimske mjesece provesti u opalom lišću, zatim u opalim ili mumificiranim plodovima ili ispod kore drveća. Navedena mjesta predstavljaju potencijalne izvore zaraze za naredni vegetacijski ciklus. Iz tog razloga sve oštećene plodove potrebno je sakupiti i odstraniti iz zasada. Nakon toga, obaviti dezinfekciju kore drveća pomoću smjese od pepela i sapuna.
Jesenje krečenje stabala voća - svrha radnje te pravilna priprema i nanošenje smjese
Ako su stabla većim dijelom starija, onda bi trebalo četkom ukloniti koru koja se počela guliti. Ovom aktivnošću se isto tako sa površine odstranjuju se mahovine i lišajevi, tačnije, uklanjaju se sva potencijalna mjesta za prezimljavanje patogena, savjetuje Bojana Malović iz PSSRS.
Ukoliko je potrebno, obaviti i sanacijsku rezidbu stabala. Ovom agrotehničkom mjerom, odstranjuju se sve suhe, oštećene i zaražene grane. Za vrijeme novembra i decembra, voćari bi trebali obaviti i krečenje drveća. Na taj način ublažavaju se posljedice temperaturnih kolebanja, u toku perioda zimskog mirovanja. Poslije berbe, preporuka stručnjaka je i da se upotrijebe đubriva i to sa fokusom na veće doze kalija i fosfora.
Nakon što opadne 50 do 70 odsto lišća, kako kaže savjetodavac, može se obaviti i tretiranje stabala bakarnim preparatima i to najčešće sa bakar - sulfatom i bakarnim - oksihloridom. Primjenjena sredstva djeluju na smanjenje infektivnog potencijala i sprječavanje javljanja bolesti u idućem vegetacijskom periodu. Veći efekat postiže se kada se tretiranje odradi po finom vremenu, da nije vjetrovito i sa temperaturama iznad 5°C.
U cilju uspješne proizvodnje, potrebno je u što većoj mjeri informisati naše poljoprivrednike kako bi uzgoj voća bio što rentabilniji te ih usmjeriti ka organskim mjerama zaštite, kako bi u što većoj mjeri izbjegli upotrebu hemijskih preparata.
Tagovi
Voćnjak zimi Infektivni potencijal Prezimljavanje patogena Bakarni preparati Bojana Malović Sanacijska rezidba Unutrašnjost krošnje
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ječam u vodi, ako se voda brzo ne povuče iz usjeva pitanje kako će dalje teći njihov razvoj i da li će upšte