Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jezgričavo voće
  • 29.11.2023. 09:00

Jesenji tretman na orahu i lješnjaku - čime zaštititi?

Na tržištu je mali broj fitofarmaceutskih sredstava koji djeluju baktericidno iz tog razloga prvi i najvažniji tretman u jesen "plavo prskanje" nikako ne treba izostavljati na jezgičavom voću.

Foto: Bekir Dolić
  • 220
  • 77
  • 0

Preparati na bazi bakra se mogu primijeniti u zasadima oraha i lješnjaka, isti oni kao i kod jesenje zaštite koštičavog i jabučastog voća, o kojima smo nedavno pisali

O bakteriozama se malo govori, a sve su prisutnije na gajenom bilju. Riječ je o oboljenjima koja izazivaju bakterije, često se u simptomatici pogriješi pa se biljke tretiraju kao da je bolest prouzrokovala fitopatogena gljiva.

Na tržištu je mali broj fitofarmaceutskih sredstava koji djeluju baktericidno iz tog razloga prvi i najvažniji tretman u jesen "plavo prskanje" nikako ne treba izostavljati na jezgičavom voću, orahu i lješnjaku, kod kojih se često javljaju prvenstveno - bakterijska pjegavost na orahu ili bakterijska palež i bakterijski rak na lješnjaku.

Koji su simptomi?

Primjena bakarnih fungicida koji imaju i baktericidno djelovanje preporučuje se u jesen odmah nakon opadanja lišća ili tačnije 30 do 50 posto opalog lišća, jednom ili u dva navrata u jesen, te zimsko pred kretanje vegetacije.

Bakterijska pjegavost oraha je oboljenje koje prouzrokuje bakterija Xantomonas campestris pv. juglandis simptomi se javljaju na listovima i plodovima u vidu tamnih pjega. Takođe, prepoznatljiv simptom koji potvrđuje da se radi o ovoj bolesti je pojava bakterijskog iscjedka ili eksudata.

Na zaraženim se mladicama razvija vršna tamna palež

Početak zaštite odnosi se na bakarne preparate u toku faze mirovanja vegetacije barem dva puta, a u toku vegetacije, preventivno. Dobre rezultate u zaštiti, na našem tržištu, daju mikrobiološki stimulatori kao što su: Ekstarsol, BIoLife i drugi.

Baktrijska pjegavost je raspoređena uz lisne nerve, a kasnije pjege pocrne cijelom dužinom lista. Na zaraženim se mladicama razvija vršna tamna palež. Najveće štete nastaju na plodovima, na zelenoj ljusci se u početku javljaju sitnije pjege koje vremenom bivaju sve veće one se udubljuju i prouzrokuju trulež cijele jezgre, plod nakon toga se smežura i opadne.

Onemogućite prezimljavanje parazita

Parazit prezimljava u zaraženim dijelovima, prije svega u ljetorastima i zbog toga je veoma važan jesenji tretman. Treba izbjegavati sadnju osjetljivih sorti. Relativno otporne sorte su: Šejnovo, Rasna, Kasni rodni, Ovčar i Elita.

Od direktnih mjera borbe, značajno je sakupljanje i uništavanje opalog zaraženog lišća jer parazit i u njemu može da prezimi. U toku ljeta, da bi se izbjegle sekundarne infekcije treba sakupljati i spaljivati oboljele mladare.

Bakterijski rak na lješnjaku izaziva bakterija, takođe, iz roda Xantomonas camestris pv. coylina uzokujući pojavu tamnih pjega.

Karakteristični simptomi bakterioza su:

  • pjegavost,
  • plamenjača,
  • krastavost,
  • vlažna trulež,
  • rak rane na stablima,
  • pojava izraslina, guka i tumora.

Fitofarmaceutska sredstva na bazi bakra koristite prema uputstvu proizvođaču, s malim procentom nešto veće koncentracije, ako se očekuje godina sa nešto više padavina, kao što je bila protekla.


Tagovi

Jezgričavo voće Zaštita oraha Zaštita lješnjaka Bakarni preparati Bakterioze Fitofarmaceutska sredstva


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]