Pretraga tekstova
Jabukovača ima bar dva puta više viših alkohola nego šljivovica, a snižavanje sadržaja metanola obavlja se odvajanjem jednog dijela prvenca tokom prepeka.
Tradicionalna rakija na ovim je prostorima svakako šljivovica, ali za njom ne zaostaju ni one od kajsije, breksve, kruške ili dunje. Rakija od jabuke, odnosno jabukovača, možda nije toliko omiljena, koliko je vole u Francuskoj, posebno u pokrajinama Normandija i Bretanja. Ovdje je pod zaštitom geografskog porijekla.
Jabuke za proizvodnju rakije imaju 7% - 14% šećera, a najčešće 10%. Karakteristične su po tome što imaju povećan sadržaj pektinskih materija. Sadržaj kiselina varira u zavisnosti od sorte - od 4 do 8 g /l. Kod nas su se nekada najviše koristile sorte kolačara, budimka i kožara, dok danas prevladavaju visoko intenzivne sorte sa manjim sadržajem kiselina - ajdared, delišesi, melroz, jonagold, greni smit, klubske sorte i druge.
Pri preradi jabuke u rakiju, plodovi se prvo melju i pasiraju, a potom cijede. Previre cijeli kljuk, a destilacija se obavlja kasnije - ili na aparatima za dvokratnu destilaciju, ili na aparatima za kontinuirani rad.
"Za oba načina potrebna ja čista kultura kvasaca. Da bi se ubrzalo vrenje kljuka ,dodaje se (NH4)2HPO4 na 50g/100 kg kljuka. Pri ovakvom načinu prerade dolazi do hidrolize pektinskih materija, a dobijena rakija ima povećan sadržaj metanola. Takođe, dobijena rakija je aromatičnija nego rakija gdje fermentira samo sok", tvrdi dipl. inž. Andrija Radulović.
Dodaje da je jabukovača boljeg kvaliteta ako se dobija miješanjem nekoliko različitih sorti. Ima bar dva puta više viših alkohola nego šljivovica, a snižavanje sadržaja
metanola obavlja se odvajanjem jednog dijela prvenca tokom prepeka.
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Rakija Jabukovača Jabuke za rakiju Andrija Radulović
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Todora je beba rođena prije 8. mjeseci. Njena mama je Ivanče baštovanče, a ona voli da ide gdje god ide i mama. Tako joj je pravila društvo na II Konferenciji mladih u poljoprivredi koja se održala u Ribniku, od 03. do 05. 09. 2025. godine,... Više [+]
Todora je beba rođena prije 8. mjeseci.
Njena mama je Ivanče baštovanče, a ona voli da ide gdje god ide i mama.
Tako joj je pravila društvo na II Konferenciji mladih u poljoprivredi koja se održala u Ribniku, od 03. do 05. 09. 2025. godine, a u organizaciji MMA- Mreža mladih agropreduzetnika.
To je skup mladih, a i starih, koji vole prirodu, selo, koji se bave poljoprivredom ili samo uživaju u njenim plodovima...
Koji se vole družiti...
Koji vide iskru u svakom čovjeku...
Koji uče jedni od drugih...
Koji se edukuju zarad boljeg sutra, a još boljeg danas...
Koji mnogo vole djecu i vode ih u sve avanture sa sobom...
Todora je ovaj put imala prednost u odnosu na malo starije brata i sestru, i uživala sa mamom u druženju i usavršavanju.
Na ovom putovanju dobila je prvi zubić, i naučila tapšati.
A pošto je bila dobra , mama ju je odvela na seosko domaćinstvo Sladojević da vidi krave i telce, staro čitav jedan dan.
Eto...malo li je...
#RuralFoto #Selo