Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručni paneli
  • 26.08.2023. 16:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Htjeli, ne htjeli - savremeni pristup uzgoju voća je budućnost

U savremenim pristupima zaštite biljaka veoma važna je upotreba senzora. U svijetu je sve prisutnija i upotreba dronova.

Foto: Sajam šljive
  • 265
  • 108
  • 0

Zbog odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, sve je veći nedostatak radne snage u poljoprivrednom sektoru. Kako bi se on ublažio neophodno je uvoditi i koristiti nove tehnologije. Moderna, digitalna tehnologija, savremena softverska rješenja, upotreba dronova i agrometeoroloških stanica, uveliko olakšavaju poslove u sektoru agrara.

U savremenim pristupima voćnim zasadima, posebno šljive, kada je riječ o pojavi i razvoju biljnih bolesti, cilj je reducirati upotrebu pesticida, navela je doc. dr Arnela Okić s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, istakavši kako je neophodno pronaći način za olakšavanje ovog posla i na taj način zainteresovati mlade ljude.

"I to je zaista jedno perspektivno polje gdje vjerujem da bi se u budućnosti veliki broj mladih agronoma mogao zaposliti", kaže profesorica Okić.

Posebno je istaknula koncept integralne proizvodnje koji nalaže i Evropska unija i mi se moramo tome prilagođavati, a on ujedno daje najbolje benefite. "Daje nam mogućnost da i dalje koristimo pesticide, naručito u situacijama kada imamo ovako velike oscilacije u klimatskim promjenama. Ali isto tako nam omogućava da ih držimo pod kontrolom i da ih koristimo u momentima kada je to potrebno", dodala je, pojasnivši kako time postižemo zaštitu okoline, ali istovremeno štitimo biljke na najbolji mogući način.

Upotreba senzora

Govoreći na panelu o savremenim pristupima u zaštiti zasada šljive od pojave i razvoja biljnih bolesti, primjeni zaštitnih sredstava i bioregulatora u okviru Sajma šljive u Gradačcu, istakla je da intenzivni proizvođači upotrebom novih tehnologija olakšavaju vođenje evidencije i koriste sisteme podrške, a značajnu ulogu ima i prognozna služba.

Veoma važna je upotreba senzora

U savremenim pristupima zaštite biljaka veoma važna je upotreba senzora.

"Za bilo koji senzor da se odlučite imate mogućnost da dobijate adekvatne podatke i da vam oni pomognu u odluci kada trebate vršiti tretiranja. To može biti zemljišni senzor, senzor za praćenje klimatskih parametara, praćenje temperature a sve to možete objediniti sa savremenim agrometeorološkim stanicama", pojasnila je profesorica.

Dron u poljoprivredi

Kako bi se pojednostavio rad poljoprivrednih proizvođača u svijetu je sve prisutnija i upotreba dronova u prognoznoj službi, skeniranju ali i zaštiti biljaka. O primjeni bioregulatora u intenzivnoj proizvodnji krošnjastih voćnih vrsta govorio je dr. Osman Musić.

Bioregulatori su fitohormoni (prirodni biljni hormoni) ili fitohormonima slične supstance (sintetski spojevi) koji u vrlo niskim koncentracijama potiču, inhibiraju ili utiču na biološke ili biohemijske procese u biljkama. Njihova primjena je ključna za uspješnu voćarsku proizvodnju.

Primjena bioregulatora ključna za uspješnu voćarsku proizvodnju

"U odnosu na sve voćne vrste najviše se primjenjuju u proizvodnji jabuka", kaže profesor Musić.

Poseban akcenat je dat na primjenu bioregulatora u svrhu regulacije rodnosti kroz proces prorjeđivanja cvjetova i plodova. Ističe kako djelovanje preparata iz grupe bioregulatora može biti veoma nepredvidivo.

Koja mikrobiološka đubriva možemo da koristimo u voćarstvu?

"Određene aktivne materije treba primjenjivati po fenofazama te prilagoditi koncentracije preparata, koji se mogu nabaviti na području BiH, ovisno o sorti, klimatskim uslovima, opterećenosti stabla i drugo", napomenuo je.


Tagovi

Savremeni pristup Bioregulatori Dronovi Poljoprivreda Smanjenje pesticida


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uslijed poplava u #Kreševu, Zakir Bećar ostao je bez 5,5 tona ribe. U njegovom #ribnjaku bilo je između 60 i 70 hiljada komada kalifornijske pastrmke, ostalo je 2.000.