Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarski repromaterijal
  • 10.01.2019. 11:00

Hladan kalem vosak napravite sami

Zovemo ga hladan pošto ga nije potrebno zagrijevati prije upotrebe. Dobro se razmazuje, a i postojan je. Zatvoren i čuvan na prohladnom i suvom mestu, može trajati i više godina, pa čak i duže od pet godina.

Hladan kalem vosak napravite sami
Foto: YouTube Oxbow Farm / Print Screen
8.752
69
0

Iako zima traje, a hladni dani se smjenjuju kao na traci, voćari već sada razmišljaju o najvažnijoj pomotehničkoj operaciji - rezidbi. Oni koji imaju voćnjake na većim površima ranije će početi sa rezidbom, kako bi taj posao završili na vrijeme, do početka vegetacije.

Iskusni voćari znaju, a one manje vične valja podsjetiti, da je deblje presjeke nakon rezidbe potrebno zaštiti od prodora bolesti i štetočina. Drugim riječima, odmah nakon zimske rezidbe, voćke je potrebno istretirati popularnim uljima koje u sebi imaju i fungicide i insekticide. Naročito je važno da se ovim sredstvom dobro istretiraju pomenuti veći presjeci. A potom i premažu kalem voskom ili balzamom.

Kalem vosak ili balzam?

U poljoprivrednim apotekama se u ponudi uglavnom nalaze balzami. Oni su laki za upotrebu i dobro prijanjaju za biljne organe. Međutim, imaju i svoje nedostatke. Kada se pakovanje otvori, ovi balzami se brzo suše i cjelokupnu masu je potrebno upotrijebiti u kratkom periodu. A ako je temperatura niska oni se ubrzo pretvaraju u neupotrebljivu gumastu masu.  Tako je alternativa kalem vosak.

Spravljanje hladnog kalem voska

Sticajem okolnosti, nemaju sve poljoprivredne apoteke kalem vosak, pa će neki voćari pokušati da ga naprave u svom domaćinstvu. Kao što bi rekao čika Jova Zmaj: "Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati". Zbog toga vam prenosimo "tajnu" koju je na časovima "Opšteg voćarstva" na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu otkrivao svojim studentima poznati profesor Milovan Korać 1993. godine.

Potrebne komponente su sljedeće:

  • kalafonijum (1000 g),
  • pčelinji vosak (500 g),
  • špiritus (350 ml),
  • ulje (200 ml),
  • katran i
  • so.

Prvo se kalafonijum i pčelinji vosak rastope, pa kad se masa počne hladiti, doda im se špiritus i ulje. Ako se špiritus doda u vruću masu, doći će do kipljenja. Na kraju treba dodati malo katrana i soli da pčele ne odnose kalem-vosak. Kalem vosak je tada gotov i razliva se u manje sudove. 

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Zovemo ga hladan pošto ga nije potrebno zagrijevati prije upotrebe. Dobro se razmazuje, a i postojan je. Zatvoren i čuvan na prohladnom i suvom mestu, može trajati i više godina, pa čak i duže od pet godina. Preporučuje se voćarima-amaterima, ali i profesionalcima, koji sigurno neće zažaliti.


Tagovi

Kalem vosak Napravi sam Hladni kalem vosak Balzam Recept


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]