Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praktična prezentacija
  • 25.02.2024. 16:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Brod

Brodskim voćarima ukazano na važnost pravilnog orezivanja

Za voćarsku proizvodnju, pored orezivanja stabla, važna je i primjena agrotehničkih mjera.

Foto: Slobodan Živanić
  • 92
  • 20
  • 0

Orezivanje voća je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera, koja ima za cilj optimizaciju roda i formiranje zdravih i dugovječnih stabala, odnosno regulaciju između rasta i rodnosti. Rezidbom se obnavlja rodno drvo i mladice sa vegetativnim pupovima, istakao je diplomirani inženjer voćarstva Aleksandar Popović iz Resora za pružanje savjetodavnih usluga regije Doboj, koji je u Brodu vodio praktičnu prezentaciju rezidbe jabuke i šljive.

"Pravilno orezivanje bitno je i kako bi se ostvarili maksimalni prinosi, odnosno dobijanje plodova prve kvalitete koji idu dalje na tržište. Veoma je bitno da se reguliše odnos između rasta i rodnosti, pogotovo ako je prethodna godina bila nerodna, kao što je bila 2023.", kaže Popović dodavši kako ove godine moramo da odstranimo sav nerodni dio iz krošanja i time ostavimo mogućnost za raspoloživu hrana iz korijana, kako bi se rasporedila samo na rodni dio dreveta.

Moramo imati i dobru osvjetljenost, prozračnost krošnje, što znači manje bolesti, te bolje i kvalitetnije plodove.

Pravilno orezivanje bitno je i kako bi se ostvarili maksimalni prinosi, kaže Popović

Pored orezivanja, veliki značaj u savremenom voćarstvu ima i ljetna rezidba.

"Mi praktikujemo da taj odnos bude dvije trećine zimska, a jedna trećina ljetna rezidba. Onaj ko ima velike površine to može da rasporedi na tri dijela, proljeće, ljeto i jesen, te tako rasporedi radnu snagu. Uglavnom, bolje je bilo kako orezati voćku, nego nikako", poručuje ovaj inženjer voćarstva.

Važna primjena agrotehničkih mjera

Za voćarsku proizvodnju, pored orezivanja stabla, važna je i primjena agrotehničkih mjera, a svoja iskustva brodskim voćarima prenio je Darko Milošević, voćar iz Ugljevika koji se ovom granom poljoprivrede uspješno bavi niz godina. On ističe kako je važno da voćari vode računa o dozama i karencama u prvom redu zbog zdravlja i bezbjednosti ljudi.

Oprezno s rezidbom, zima bi mogla da "ošine repom"

"Potrebno je obratiti pažnju da se zaštitna sredstva koriste u pravo vrijeme kako bi se na vrijeme spriječila pojava biljnih bolesti, odnosno štetnika u voćnjacima. To je nešto što voćari treba da nauče. Uvijek su te neke prepouke orijentacione, ali nije isto dan ranije ili dan kasnije", kaže Milošević naglasivši kako se zaštita najčešće izvodi pred padavine, kada je riječ o biljnim bolestima, odnosno upotreba fungicida u zaštiti.

Sa druge strane tretiranje insekticidima obavlja pri pojavi prvih štenika na voćnim vrstama, a sve ove aktivnosti voćar treba i mora da prati i primjenjuje.

Potrebno je obratiti pažnju da se zaštitna sredstva koriste u pravo vrijeme, kazao je Milošević

"Ukoliko sve to ispoštujemo, na kraju će te rezultirati povećanim i kvalitetnim prinosom i naravno plodovima koji su bezbjedni za upotrebu", kazao je Milošević.

Prilikom prskanja voćaka, prvenstveno u vrijeme cvjetanja, ističe da je neophodno obratiti pažnja na upotrebu sredstava za zaštitu bilja kako ista ne bi naštetila pčelama.

"Većina to voćara zna, ali oni koji su početnici, potrebno je da se tretmani rade rano ujutru ili kasno popodne da ne bi bio ometan let pčele u voćnjaku", naveo je ovaj voćar, dodajući kako pčela kod šljive povećava prinos za 75%.

Kontinuirana edukcija za bolje prinose

Edukaciju, koja je održana na imanju Žarka Jaćimovića iz Liješća, organizovalo je brodsko Udruženje voćara "Voćar". Jaćimović, koji se voćarstvom počeo baviti prije pet godina, na površini od jednog hektara, ima 800 stabala jabuke i oko 400 stabala šljive.

"Kompletan voćnjak mi je u sistemu navodnjavanja 'kap po kap', a u narednom periodu u planu mi je da veći dio voćnjaka obezbijedim i protivgradnom mrežom. Time ću sigurno unaprijediti svoju proizvodnju", navodi Jaćimović, koji zajedno sa sinom posjeduje i voćnjak površine 20 hektara u Klakaru, na kome je zasađeno 7.000 sadnica lješnjaka.

Popović, Jaćimović i Rakić

Edukaciji je prisustvovalo tridesetak voćara sa područja Broda, a predsjednik ovog udruženja, Vid Rakić rekao je kako je od samog osnivanja primarni cilj kontinuirana edukacija.

"Redovnim edukacijama i kroz primjenu najnovijih dostignuća u ovoj grani poljoprivrede, mnogi su unaprijedili vlastitu proizvodnju. Nastojaćemo sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastaviti i u buduće, jer su rezidba i upotreba zaštitnih sredstava važan posao u voćarstvu kojim se povećavaju rodnost i kvalitet ploda", naveo je Rakić, dodajući da istakavši da u radu imaju podršku i lokalne uprave.

Uz podršku opštine nabavili su pet mašina neophodnih za izvođenje radova u voćnjaku u vrijednosti većoj od 20.000 KM, kao i meteo stanicu pomoću koje se određuju najoptimalniji uslovi za upotrebu zaštitnih sredstava, a ove podatke, putem viber grupe, koriste voćari i na taj način dodatno smanjuju troškove proizvodnje, čak i do 30 %.

Udruženje ima oko četrdeset članova, a za deceniju svog rada uspijeli su površine pod voćnjacima sa jednocifrenog podići na dvocifren broj i one sada iznose blizu 50 hektara.


Fotoprilog


Tagovi

Rezidba jabuka Rezidba šljiva Edukacija za voćare Praktična prezentacija Aleksandar Popović Darko Milošević Žarko Jaćimović Vid Rakić


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.