Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokrenut proces
  • 19.01.2024. 12:00

BiH će u 2024. zaštititi i brendirati ekstradjevičansko maslinovo ulje?

Da zadovolji svoje potrebe za maslinovim uljem, Bosni i Hercegovini je potrebna tri puta veća proizvodnja od sadašnje, što znači više od 1.000 hektara maslinika plus okućnice.

Foto: Depositphoto/vkarafill
  • 182
  • 26
  • 0

Do polovine ove godine ekstradjevičansko maslinovu ulje Hercegovine mogla bi dobiti zaštitu oznake izvornosti. Naime, Hercegovačka udruga uljara i maslinara je početkom decembra prošle godine predala Agenciji za sigurnost hrane u BiH kompletan elaborat, odnosno specifikaciju proizvoda.

Procedure koje slijede traju minimalno šest mjeseci, a nakon toga procesu može pristupiti organska kontrola, koja će certificirati minimalno 40 proizvođača i vjerovatno šest, odnosno sedam uljara, koliko ih imamo u BiH.

Brojni benefiti

Potvrdio je to prof. dr. sc. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, navodeći i kako su posao uradili zahvaljujući finansijskoj podršci osiguranoj preko projekta EU4Agri. Osim toga, kako je rekao, ove godine će pokrenuti i brendiranje ulja pod nazivom "Zlatne kapi Hercegovine".

Ulje se proizvodi dobija od zdravog i neoštećenog ploda (Foto: Martina K. Antelj)

"Sve zajedno, uz neospornu kvalitetu, mora, prije svega, dovesti do širenja nasada pod maslinama, do povećanje potrošnje per capita, sad je to 0,25 litara po glavi stanovnika i, naravno, do povećanih cijena, odnosno povećanog dohotka porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave ili će se baviti maslinarstvom", rekao je Ivanković za Večernji list BiH.

 

Hercegovačke masline daju vrhunsko ulje ove godine, poznata i cijena

Ukupna potrošnja maslinovog ulja u BiH u 2022. godini bila je 952 tone, 300 smo proizveli, a 652 uvezli. Da zadovolji svoje potrebe za maslinovim uljem, Bosni i Hercegovini je potrebna tri puta veća proizvodnja od sadašnje, što znači više od 1.000 hektara maslinika plus okućnice. 

Postupak proizvodnje

Hercegovačko ekstra djevičansko je najcjenjenija kategorija maslinovog ulja koja se dobija od zdravog i neoštećenog ploda isključivo mehaničkim postupcima te obiluje komponentama koje mu osiguravaju visoku nutritivnu i zdravstvenu vrijednost, navedeno je u publikaciji o našim tradicionalnim proizvodima.

Za proizvodnju u jugozapadnoj Hercegovini se koristi najčešće maslina sorte Oblica, koja spada u grupu maslina mješovitih svojstava. Količina ulja u plodu kreće se od 17 do 22%. U skromnim uslovima u kojima se pretežno uzgaja rodi osrednje i neredovno, najčešće svake druge godine.

 

Maslina će i u Bosnu? Kakva je bila maslinarska 2023. u Hercegovini?

Njena dobra osobina je sposobnost podmlađivanja ili regeneracije. Otporna je na sušu, vjetrove i niske temperature pa je pogodna za uzgoj na škrtim, plitkim i kamenitim zemljištima. Od oprašivača koristi se više hrvatskih autohtonih ili introduciranih sorti.

Na prostoru jugoistočne Hercegovine, najzastupljenije su grčke sorte, ali i italijanske lećino, čempresino, pendolino, askolana tenera.


Tagovi

Maslinovo ulje Ekstradjevičanska ulja Hercegovačka ulja Marko Ivanković Hercegovačka udruga uljara i maslinara EU4Agri


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.