Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijetni pupoljci
  • 20.03.2020. 09:15

Agro i pomotehnikom utičite na formiranje pupoljaka kod voća

Preporuka voćarima je da koriste posrednika za smanjenje bujnosti. Što je duži posrednik, manja je bujnost nadzemnog dijela, a više se formiraju cvijetni pupoljci (najmanja dužina posrednika je 15 do 20 cm).

Foto: Gordana Nastić
  • 387
  • 17
  • 0

Na formiranje cvijetnih pupoljaka kod voćaka može se uticati primjenom izvjesnih agrotehničkih i pomotehničkih mjera. Jedna od njih je i izbor podloge. Obično na slabo bujnim podlogama ranije počinje i obilnije je formiranje pupoljaka. Oni ulaze u period zimskog mirovanja sa jače diferenciranim začecima cvijeta tako da su osjetljiviji prema mrazu. Slabo bujne podloge imaju manje razvijen korjenov sistem i apsorbuju manje azota i u nadzemnom dijelu se jače nagomilavaju organske materije.

Kada i čime tretirati voćke u periodu mirovanja?

Savjetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo, Nebojša Mladenović, poručuje voćarima da koriste posrednika za smanjenje bujnosti. Što je duži posrednik, manja je bujnost nadzemnog dijela, a više se formiraju cvijetni pupoljci (najmanja dužina posrednika je 15 do 20 cm).

"Treba obezbjediti i pravilan raspored grana radi dobre osvjetljenosti svih dijelova krune i sprečavanja zasjenjivanja. Svjetlost je potrebna za diferenciranje pupoljaka. To su potvrdila neka američka istraživanja gdje je utvrđeno da bez direktne svjetlosti ne dolazi do formiranja začetaka cvijeta u pupoljcima. Redovnom rezidbom reguliše se vegetativni porast i rodnost. Jača (krošnja) rezidba i prikraćivanje grana podstiču bujnost (vegetativni potencijal), a slabija (duga) rezidba i prorjeđivanje podstiču formiranje cvijetnih pupoljaka i rodnost", kaže Mladenović.

Fosfor i kalcij podstiču njihovo formiranje

On podsjeća voćare da je đubrenje veoma važno u voćarskoj proizvodnji i da bez dovoljnih količina azota uopšte ne dolazi do formiranja cvijeta u pupoljcima. Međutim, suvišne količine azota nepovoljno djeluju na diferenciranje pupoljaka jer favorizuju bujnost, a raspoloživi ugljeni hidrati troše se za rast mladara. Dovoljne količine fosfora i kalcija povoljno utiču na formiranje pupoljaka.

Dok azot favorizuje bujnost voća, fosfor i kalcij povoljno utiču na cvijetne pupoljke

"Zaštita od bolesti i štetočina - sprječavanje oštećenja lišća i očuvanje asimilacione površine značajno je za obezbjeđenje potrebne količine ugljenih hidrata za formiranje pupoljaka. Povijanje i savijanje grana - vrši se po završetku intenzivnog porasta mladara, a to je obično u prvoj polovini jula mjeseca čime se favorizuje transformacija lisnih pupoljaka u cvijetne."

Prstenovanje se obavlja na deblu

Povećanjem ugla grane, prema njegovim riječima, slabi silu polariteta (apikalne dominacije), a povećava se dejstvo sile gravitacije. Mijenja se cirkulacija hraniva i fitohormona. Hranljive materije se kreću ascedentno i teže da zauzmu vršni položaj, čime se na grani, koja ima vertikalan položaj najjače razvijaju mladari iz vršnih pupoljaka. Takođe, pri vrhu grane veća je koncentracija stimulatora rasta, a pri osnovi koncentracija inhibitora. Dovođenjem grane u horizontalni položaj hranljive materije i fitohormoni podjednako su raspoređeni duž grane.

Borovnica: Višegodišnja biljka, isplativa i nakon 50 godina uzgoja

"Prstenovanje se obavlja na deblu ili skeletnim granama radi smanjenja bujnosti. Obavlja se uklanjanjem koje u vidu prstena širine 0,5 -1 cm (prsten se mož okrenuti za 180 stepeni i postaviti u suprotnom pravcu čime se usporava kretanje sokova. Obavlja se u prvoj polovini maja mjeseca. Ovim se postiže prekidanje descedentnog toka materija (floemskih sudova) i time se postiže nagomilavanje organskih materija u dijelu stabla iznad prstena, a tim i veće formiranje cvijetnih pupoljaka", savjetuje Mladenović.

Upotreba sintetičkih fitohormona

Dodaje da se poluprstenovanje sastoji u uklanjanju kore sa malo drveta (dubine tri do šest centimetra) u vidu polumjesečnog zareza ili u vidu obrnutog slova "V" (kaplarski rez). Zarezi se prave na granama ispod grančice ili pupoljaka u cilju smanjenja njihove bujnosti. Djelimičnim prekidanjem ascedentnog toka zadržavaju se ugljeni hidrati tako da se postiže povoljan odnos ugljeni hidrati/azot za formiranje cvjetnih pupoljaka. Umjesto prstenovanja i poluprstenovanja može se obavljati postavljanje metalnih prstenova na deblu, paranje kore debla i skeletnih grana, rovašenje (pravljenje poprečnih zareza na dva mjesta sa razmakom od dva do pet centimetra).

Kako obaviti rezidbu zapuštenog voćnjaka

Prskanje voćaka respardantima - sintetičkim fitohormonima odnosno inhibitorima rasta. Oni utiču na smanjenje bujnosti, usporavaju rast mladara, a povećano je diferenciranje pupoljaka.


Fotoprilog


Tagovi

Prstenovanje Smanjenje bujnosti Cvijetni pupoljci Kaplarski rez Stimulatori rasta


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97