• Cvijetni pupoljci
  • 20.03.2020. 09:15

Agro i pomotehnikom utičite na formiranje pupoljaka kod voća

Preporuka voćarima je da koriste posrednika za smanjenje bujnosti. Što je duži posrednik, manja je bujnost nadzemnog dijela, a više se formiraju cvijetni pupoljci (najmanja dužina posrednika je 15 do 20 cm).

Foto: Gordana Nastić
  • 154
  • 16
  • 0

Na formiranje cvijetnih pupoljaka kod voćaka može se uticati primjenom izvjesnih agrotehničkih i pomotehničkih mjera. Jedna od njih je i izbor podloge. Obično na slabo bujnim podlogama ranije počinje i obilnije je formiranje pupoljaka. Oni ulaze u period zimskog mirovanja sa jače diferenciranim začecima cvijeta tako da su osjetljiviji prema mrazu. Slabo bujne podloge imaju manje razvijen korjenov sistem i apsorbuju manje azota i u nadzemnom dijelu se jače nagomilavaju organske materije.

Kada i čime tretirati voćke u periodu mirovanja?

Savjetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo, Nebojša Mladenović, poručuje voćarima da koriste posrednika za smanjenje bujnosti. Što je duži posrednik, manja je bujnost nadzemnog dijela, a više se formiraju cvijetni pupoljci (najmanja dužina posrednika je 15 do 20 cm).

"Treba obezbjediti i pravilan raspored grana radi dobre osvjetljenosti svih dijelova krune i sprečavanja zasjenjivanja. Svjetlost je potrebna za diferenciranje pupoljaka. To su potvrdila neka američka istraživanja gdje je utvrđeno da bez direktne svjetlosti ne dolazi do formiranja začetaka cvijeta u pupoljcima. Redovnom rezidbom reguliše se vegetativni porast i rodnost. Jača (krošnja) rezidba i prikraćivanje grana podstiču bujnost (vegetativni potencijal), a slabija (duga) rezidba i prorjeđivanje podstiču formiranje cvijetnih pupoljaka i rodnost", kaže Mladenović.

Fosfor i kalcij podstiču njihovo formiranje

On podsjeća voćare da je đubrenje veoma važno u voćarskoj proizvodnji i da bez dovoljnih količina azota uopšte ne dolazi do formiranja cvijeta u pupoljcima. Međutim, suvišne količine azota nepovoljno djeluju na diferenciranje pupoljaka jer favorizuju bujnost, a raspoloživi ugljeni hidrati troše se za rast mladara. Dovoljne količine fosfora i kalcija povoljno utiču na formiranje pupoljaka.

Dok azot favorizuje bujnost voća, fosfor i kalcij povoljno utiču na cvijetne pupoljke

"Zaštita od bolesti i štetočina - sprječavanje oštećenja lišća i očuvanje asimilacione površine značajno je za obezbjeđenje potrebne količine ugljenih hidrata za formiranje pupoljaka. Povijanje i savijanje grana - vrši se po završetku intenzivnog porasta mladara, a to je obično u prvoj polovini jula mjeseca čime se favorizuje transformacija lisnih pupoljaka u cvijetne."

Prstenovanje se obavlja na deblu

Povećanjem ugla grane, prema njegovim riječima, slabi silu polariteta (apikalne dominacije), a povećava se dejstvo sile gravitacije. Mijenja se cirkulacija hraniva i fitohormona. Hranljive materije se kreću ascedentno i teže da zauzmu vršni položaj, čime se na grani, koja ima vertikalan položaj najjače razvijaju mladari iz vršnih pupoljaka. Takođe, pri vrhu grane veća je koncentracija stimulatora rasta, a pri osnovi koncentracija inhibitora. Dovođenjem grane u horizontalni položaj hranljive materije i fitohormoni podjednako su raspoređeni duž grane.

Borovnica: Višegodišnja biljka, isplativa i nakon 50 godina uzgoja

"Prstenovanje se obavlja na deblu ili skeletnim granama radi smanjenja bujnosti. Obavlja se uklanjanjem koje u vidu prstena širine 0,5 -1 cm (prsten se mož okrenuti za 180 stepeni i postaviti u suprotnom pravcu čime se usporava kretanje sokova. Obavlja se u prvoj polovini maja mjeseca. Ovim se postiže prekidanje descedentnog toka materija (floemskih sudova) i time se postiže nagomilavanje organskih materija u dijelu stabla iznad prstena, a tim i veće formiranje cvijetnih pupoljaka", savjetuje Mladenović.

Upotreba sintetičkih fitohormona

Dodaje da se poluprstenovanje sastoji u uklanjanju kore sa malo drveta (dubine tri do šest centimetra) u vidu polumjesečnog zareza ili u vidu obrnutog slova "V" (kaplarski rez). Zarezi se prave na granama ispod grančice ili pupoljaka u cilju smanjenja njihove bujnosti. Djelimičnim prekidanjem ascedentnog toka zadržavaju se ugljeni hidrati tako da se postiže povoljan odnos ugljeni hidrati/azot za formiranje cvjetnih pupoljaka. Umjesto prstenovanja i poluprstenovanja može se obavljati postavljanje metalnih prstenova na deblu, paranje kore debla i skeletnih grana, rovašenje (pravljenje poprečnih zareza na dva mjesta sa razmakom od dva do pet centimetra).

Kako obaviti rezidbu zapuštenog voćnjaka

Prskanje voćaka respardantima - sintetičkim fitohormonima odnosno inhibitorima rasta. Oni utiču na smanjenje bujnosti, usporavaju rast mladara, a povećano je diferenciranje pupoljaka.


Fotoprilog


Tagovi

Prstenovanje Smanjenje bujnosti Cvijetni pupoljci Kaplarski rez Stimulatori rasta


Autorica

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka, koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB