Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba vinograda
  • 14.05.2023. 16:30

Koji su obavezni zahvati zelene rezidbe u vinogradu?

Za razliku od vinskih sorti čiji kvalitet određuje hemijski sastav grožđa, kod stonog grožđa se puno pažnje pridaje vanjskom izgledu, odnosno organoleptičkim svojstvima grozda, kao što su veličina, rastresitost, uniformnost grozdova i tako dalje.

Foto: Depositphotos/Cornfield
  • 3.906
  • 208
  • 0

Rezidba vinove loze (Vitis Vinifera L.) na zeleno podrazumijeva sve zahvate koji se izvode na zelenim dijelovima čokota u toku vegetacije.

Time se koriguje rezidba na zrelo, te reguliše visina i kvalitet prinosa, a neki zahvati zelene rezidbe ekonomski su opravdani samo u proizvodnji stonog grožđa.

Za razliku od vinskih sorti čiji kvalitet određuje hemijski sastav grožđa, kod stonog grožđa se puno pažnje pridaje vanjskom izgledu, odnosno organoleptičkim svojstvima grozda, kao što su veličina, rastresitost, te uniformnost grozdova i bobica, ravnomjerna obojenost, čvrstoća i elastičnost pokožice, očuvanost maška (pepeljka), itd. Međutim, kod stonih i vinskih sorata grožđa, obavezne mjere zelene rezidbe su: lačenje, pinciranje i vezivanje zelenih lastara.

Lačenje

Sastoji se u odstranjivanju onih suvišnih zelenih na čokotu (jalovaci i lastari izbili iz pravih okaca). Lačenje je obično u maju, odnosno kada jalovaci i suvišni dostignu dužinu 20 - 25 cm, prema nekim autorima (dr D. Vujović) sa porastom mladih 10 - 15 cm.

Rodnost se ocjenjuje putem cvasti (Foto: PIS Vojvodina)

Praksa je pokazala da je najbolje vrijeme  za ovu mjeru kada se na lastarima pojave cvasti, jer tada se najbolje može ocijeniti rodnost pojedinih. Obavlja se rukom, ali ako su pri osnovi već očvrsli treba ih uklanjati oštrim nožem. Istovremeno sa lačenjem uklanjamo izdanke izbile iz korijenovog stabla podloge, jer oni mogu biti uzrok sušenju čokota iznad spojnog mjesta.

Ako se ne uklone dok su još zeleni, obavezno se uklanjaju prilikom redovne rezidbe. Za ovu mjeru je potrebno dva do tri radna dana, a cilj je da se nakon nje ostavi osam do 12 lastara po metru kvadratnom površine.

Pinciranje 

Kada se u proljeće poslije lastarenja ustanovi da čokoti ne nose dovoljno roda ili ga uopšte nemaju, onda se prekraćuju - pinciraju oni glavni (rodni) radi izazivanja rodnih zaperaka i dobijanja dopunskog prinosa grožđa na njima. Prema tome, ovo nije redovna agrotehnička mjera. Obavlja se samo prije cvatnje, najčešće 10 - 20 dana.

Pri tome se ne odbacuje samo vegetaciona kupa nego i dva do tri vršna članka sa nerazvijenim listovima na koljencima, tako da na pinciranom lastaru ostane bar osam listova. Ova mjera je efikasna naročito kod sorti sklonih rehuljanju (10 - 30 posto veći prinos).

Kako se riješiti crne pjegavosti vinove loze?

Obavezna je operacija kod sorti crveni drenak, bagrina, blatina, madlen aževin, čauš (dr D. Vujović), čime se povećava broj zametnutih bobica u grozdu. Pinciranje se obavlja samo kod onih koji će se rezidbom ukloniti. Lastari za zamjenu se ne zakidaju. Obavlja se oštrim nožem. Potrebno je četiri do pet radnih dana/ha.

Vezivanje 

Prvo vezivanje zelenih lastara početi sa njihovom dužinom od 20 - 30 cm, prije cvjetanja. Drugo vezivanje je poslije cvjetanja, a ostala prema potrebi. Na čokotu gajenom uz kolac, ravnomjerno se rasporede oko kolja i vezuju zajedno na dva do tri mjesta, pazeći da se suviše ne stegnu, jer to može izazvati poremećaje u kretanju sokova kroz zelene lastare.

Uz kolje ili špalirski (Foto: J. Kuzmić)

U šplalirskom gajenju, pojedinačno ili najviše dva do tri vezuju se zajedno. Vezuju se za žice ili se postavljaju dvostruke žice, između kojih se provlače lastari i vezuju za žice rašljikama.

Poslije završenog cvjetanja obavlja se zalamanje lastara, zakidanje zaperaka i proređivanje cvasti grozdova i bobica.


Tagovi

Zelena rezidba vinove loze Laćenje lastara Pinsiranje glavnih lastara Vezivanje lastara Agrotehničke mere Vinograd Radovi u vinogradu


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.