Vrlo rana, kao i vrlo kasna rezidba ima za posljedicu kasnije pupljenje i kasnije zrenje grožđa.
Obučaj orezivanja vinograda na dan Svetog Trifuna u potpunosti uvažava klimatske prilike u našim vinogorjima. Naime, do sredine februara se javljaju jaki zimski mrazevi, a nakon toga nastupa toplije vrijeme, povoljno za obavljanje rezidbe. U to doba se, prema riječima Milovana Ćućića, višeg stručnog saradnika u PSSRS, precizno može utvrditi zdravstveno stanje i rodnost zimskih okaca, kako bi se obavila pravilna rezidba i na čokotima ostavio potreban broj rodnih okaca za donošenje određene visine prinosa i kvaliteta grožđa u narednoj vegetaciji.
"Osnovni period rezidbe u našim uslovima je mart i početak aprila, što ukupno iznosi 30-40 dana. Jesenja i zimska rezidba se obavljaju u većim zasadima kako bi se uspjela završiti do početka kretanja okaca", navodi Ćićić.
Veliki broj sorti, i uzgojnih oblika vinove loze, zahtijevaju pažljivu i znalačku rezidbu. Neki vinogradari se u tom poslu ne snalaze najbolje, pa prave greške koje se kasnije teško popravljaju. Često se to ne može ni učiniti.
Zato treba poštovati osnovna pravila rezidbe:
Treba znati da sve dok loza "miruje" vlada negativan pritisak, ističe savjetodavac, pojasnivši da "čim lozu orežemo nastupi prodiranje vode u lastare, te se zbog toga smanjuje njena otpornost na niskim temperaturama".
BiH jedina na svijetu u nazivu sadrži vina: "Nismo mi Hercegopatlidžan"
Zimski pupoljci podnose -13 do -15°C, jednogodišnji lastari -18 do -20°C, a staro drvo do -25°C. Vrlo rana, kao i vrlo kasna rezidba ima za posljedicu kasnije pupljenje i kasnije zrenje grožđa. Prekasna rezidba pojačava "suzenje", gubitak hranjivih materija a ponekad i "gušenje" pupoljaka.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Autorica