Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupe greške
  • 19.02.2023. 12:00

Koja su osnovna pravila rezidbe vinove loze?

Vrlo rana, kao i vrlo kasna rezidba ima za posljedicu kasnije pupljenje i kasnije zrenje grožđa.

Foto: Depositphotos/ueuaphoto
  • 1.088
  • 75
  • 0

Obučaj orezivanja vinograda na dan Svetog Trifuna u potpunosti uvažava klimatske prilike u našim vinogorjima. Naime, do sredine februara se javljaju jaki zimski mrazevi, a nakon toga nastupa toplije vrijeme, povoljno za obavljanje rezidbe. U to doba se, prema riječima Milovana Ćućića, višeg stručnog saradnika u PSSRS, precizno može utvrditi zdravstveno stanje i rodnost zimskih okaca, kako bi se obavila pravilna rezidba i na čokotima ostavio potreban broj rodnih okaca za donošenje određene visine prinosa i kvaliteta grožđa u narednoj vegetaciji.

"Osnovni period rezidbe u našim uslovima je mart i početak aprila, što ukupno iznosi 30-40 dana. Jesenja i zimska rezidba se obavljaju u većim zasadima kako bi se uspjela završiti do početka kretanja okaca", navodi Ćićić.

Skupe greške

Veliki broj sorti, i uzgojnih oblika vinove loze, zahtijevaju pažljivu i znalačku rezidbu. Neki vinogradari se u tom poslu ne snalaze najbolje, pa prave greške koje se kasnije teško popravljaju. Često se to ne može ni učiniti.

Sve dok loza "miruje" vlada negativan pritisak (Foto: Julijana Kuzmić)

Zato treba poštovati osnovna pravila rezidbe:

  • Stalno se mora imati u vidu da osnovni cilj rezidbe nije samo postizanje što većeg prinosa, nego i njegovanje i očuvanje uzgojnog oblika čokota.
  • Rezidbom prvo treba odstraniti sve dijelove čokota koji ugrožavaju njegov osnovni uzgojni oblik, tj. izdužene krakove ili deformisane rodne čvorove, nedozrele i sasušene lastare. Na taj način se i na najsloženijim uzgojnim oblicima lakše uočavaju rodni elementi, odnosno jednogodišnji zreli lastari s pravim zimskim okcima. Potom se oni orezuju na rod i tako se postiže najpravilniji raspored rodnih okaca.
  • U zavisnosti od sorte i gustine sadnje, svaki čokot treba opteretiti odgovarajućim brojem okaca. Najbolje je da se opterećenost čokota, umjesto odoka, određuje prema jedinici površine, što je 7-10 okaca po kvadratnom metru. Ako je razmak sadnje 2 h 1 metar, po čokotu treba ostaviti najmanje 14, a najviše 20 okaca, u zavisnosti od toga koja je sorta u pitanju.

Ni poraniti, ni zakasniti

Treba znati da sve dok loza "miruje" vlada negativan pritisak, ističe savjetodavac, pojasnivši da "čim lozu orežemo nastupi prodiranje vode u lastare, te se zbog toga smanjuje njena otpornost na niskim temperaturama".

BiH jedina na svijetu u nazivu sadrži vina: "Nismo mi Hercegopatlidžan"

Zimski pupoljci podnose -13 do -15°C, jednogodišnji lastari -18 do -20°C, a staro drvo do -25°C. Vrlo rana, kao i vrlo kasna rezidba ima za posljedicu kasnije pupljenje i kasnije zrenje grožđa. Prekasna rezidba pojačava "suzenje", gubitak hranjivih materija a ponekad i "gušenje" pupoljaka.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Rezidba loze Pravilna rezidba Grožđe Milovan Ćućić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.