Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 27.02.2024. 16:30

Kinezi uzgajaju grožđe u plastenicima: Moguće i kod nas?

Rod grožđa raspoređen je na dva sprata, koji su u različitim fenofazama razvoja. U zavisnosti od sorte i vremena zrenja prva berba obavlja se u periodu juli - septembar, a druga decembar - mart.

Foto: Depositphoto/lnzyx
  • 111
  • 7
  • 0

Proizvodnja grožđa u Kini obavlja se u standardnim ili visokim plastenicima tunelskog tipa sa izgrađenim podzidom. Standardni plastenici prisutni su u toplijim krajevima i u njima se obavljaju dvije berbe godišnje, dok visoki plastenici u područjima sa višom nadmorskom visinom.

Rod grožđa raspoređen je na dva sprata, koji su u različitim fenofazama razvoja. U zavisnosti od sorte i vremena zrenja prva berba obavlja se u periodu juli - septembar, a druga decembar - mart. Čokote gajene po ovom sistemu odlikuje robusnost, snažan porast, a način gajenja podrazumijeva obavezan sistem navodnjavanja i unos veće količine đubriva.

Kod niskih uzgojnih oblika rezidba se obavlja odmah nakon obavljene berbe prije opadanja lista, čime se podstiče razvoj lastara, koji na sebi nose drugi rod.

Svakom čokotu se pristupa sa posebnom pažnjom

Razmak sadnje varira i zavisi od uzgojnog oblika koji se formira. Ukoliko se formira zeleni dvospratni zid međuredni razmak varira od četiri do pet metara, a razmak u redu najčešće iznosi jedan do dva metra. Međutim, ukoliko se formiraju pergole međuredni razmak je znatno veći i varira četiri do osam metara, a u redu dva do tri metra. Pojedini hibridi, specifični po veoma izraženoj bujnosti gaje se u vidu pojedinačnih čokota posađenih u saksije ili posebno izgrađene kvadratne saksije većih dimenzija. U njezi svakom čokotu se pristupa sa posebnom pažnjom.

Gijov uzgojni oblik: Šta kada lastar pukne pri povijanju?

Visoki plastenici tunelskog tipa sa izrađenim podzidom sreću se na višim brdskim i planinskim regijama. Odlikuju se specifičnim lučnim oblikom koji je okrenut ka južnoj strani radi dužeg korištenja dnevnog svjetla i ravnog zida sa sjeverne strane koji je najčešće izgrađen od nepečene gline, koja predstavlja odličan termoizolacioni materijal. Krajevi tunela također su izgrađeni od nepečene gline, koja predstavlja odličan termoizolacioni materijal. Kako bi se podstaklo kasnije kretanje vegetacije (regulisanje temperaturnog i insolacionog režima) tuneli se na duži vremenski period prekrivaju asurama, koje zamračuju cijeli prostor. Odlaganje vegetacije može da se prolongira od 90 do 120 dana.

Orgtanje agrotekstilom za brže kretanje vetegacije

Za ranije poticanje kretanja vegetacije orezani čokoti ogrću se termoizolacionim folijama ili agrotekstilom. Postavljanje prozirnih folija daje bolje rezultate zato što se vazduh ispod folije značajno brže zagrijava. Sazrijevanje može da se ubrza za 30 do 50 dana.

Zastupljene su standardne vinske poput kaberne sovinjona, merloa, šardonea i stone sorte i neke druge manje zastupljene sorte, s tim da se koriste i kineske sorte koje su prilagođene ovom sistemu gajenja.

Od ampelotehničkih mjera sprovode se rezidba, lačenje, pinsiranje, uklanjanje atipičnih cvasti, dijela cvasti, dijela grozda, ili se uklanjaju svi nedovoljno razvijeni grozdovi, koji ne ispunjavaju tržišne uslove.

Zavijanje grozdova u papirne kese

Jedna specifična mjera koja se primjenjuje u Kini, podrazumijeva da se po zametanju bobica, a prije zatvaranje grozda, vrši obavijanje ili zatvaranje malih grozdova u papirnim kesama. Kese su najčešće bijele boje, ali mogu biti i žute, plave ili crne. Osnovni cilj ove mjere je sprječavanje direktnog kontakta pesticida i grozdova, smanjen je prodor insekata unutar grozda, ali i regulisanje stepena obojenosti pokožice bobice. Česta je pojava da sorta zbog duže zadržane kese na grozdu ima atipičnu boju pokožice bobice. Kako bi se podstakla različita obojenost od "šarka", kese se u većoj ili manjoj mjeri otvaraju što rezultira jaču ili slabu obojenost pokožice. Sortno atipično obojeni grozdovi u Kini često postižu bolju cijenu na zelenim pijacama.

Bijele kese oko grozdova utiču na obojenost pokožice (Foto: Depositphotos/ChinaImages)

Zemljišni uslovi unutar tunela moraju da zadovolje iste kriterijume kao i kod standardnog načina gajenja vinove loze. Zemljište se održava u sistemu stalne obrade ili se obavlja zastiranje folijama. Navodnjavanje se obavlja sistemom "kap po kap", ukopavanjem cijevi zalivnog sistema, a nešto rjeđe navodnjavanjem u brazde ili plavljenjem cijele površine. Prosječan prinos iznosi 20 t/ha, što podrazumijeva iznošenje velike količine hraniva koja se ponovo unosi najčešće pomoću vodotopivih đubriva (fertirigacija).

Većina pomenutih procesa je automatizovano, pri čemu dobar dio agrotehničkih mjera može da se obavi pomoću satelitskih navođenih mašina, bez ikakvih intervencija čovjeka, što je u duhu savremene vinogradarske proizvodnje koja je posljedica nedostatka radne snage.


Tagovi

Vinova loza u plastenicima Dvije berbe godišnje Grožđe u saksijama Zatvaranje grozdova Papirne kese Fertirigacija


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.