• Divlje zvjeri
  • 15.10.2020. 15:45

Vučica Vanda prva dobila satelitsku ogrlicu

Vučica je uhvaćena sasvim slučajno dok su prirodnjaci na hranilištu za divlje životinje Kašan, u zasjedi čekali mrkog medvjeda.

Foto: Alem Rovčnin
  • 95
  • 12
  • 0

Na Jadovniku kod Prijepolja, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, tim stručnjaka sa Biološkog fakulteta, uspio je markirati vuka, što je prvi takav slučaj zabilježen na ovim prostorima. U klopku je uletila vučica koja je nazvana Vanda, a satelitska elektronska ogrlica koju je dobila, pomoći će biolozima da više saznaju o njenim navikama i aktivnostima.

Ujedno, uspjeli su "ozvučiti" i mrkog medvjeda, drugog koji je do sada markiran na ovoj planini.

Obilježenih vukova nema ni u BiH niti u Crnoj Gori

Vučica je uhvaćena sasvim slučajno dok su prirodnjaci na hranilištu za divlje životinje Kašan, u zasjedi čekali mrkog medvjeda. Kako bi iskoristili jedinstvenu priliku obilježiti vučicu, morali su elektronsku ogrlicu za nju naručiti od kolega sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koja je stigla ekspresno. Obavljeni posao dobija još više na značaju ukoliko se zna da markiranih vukova nema ni kod nas, u BiH niti u susjednoj Crnoj Gori.

Čipiran najstariji medvjed na Tari: Miša ima više od 15 godina

"U narednih godinu dana pratićemo njeno kretanje, što će nam, nadam se, pomoći prikupiti dosta novih informacija vezanih za život vukova. Znaćemo njen radijus kretanja, koje teritorije preferira, je li se kotila i ima li mladunce, živi li sama, u paru ili u čoporu, kao i mnogo toga drugog", kaže vođa tima Duško Ćirović, profesor na Biološkom fakultetu.

Uhvaćen i medvjed Bora težak 230 kg

Na hranilištu Kašan na 1.600 metara nadmorske visine, biolozi su prošlog vikenda u stvari čekali medvjeda Miloša, koji je prvi mimo Tare, čipovan ovdje 27. septembra 2017. godine i koji je do sada naučnicima poslao više od 20.000 bitnih podataka o svom kretanju. Plan je bio uhvatiti ga i zamijeniti mu odašiljač, ali je umjesto njega, u klopku upala najprije vučica Vanda, a potom i njegov srodnik, koji se prvi put na hranilištu pojavio dvadesetak dana prije toga. Nakon što mu je stavljena ogrlica, uhvaćeni medvjed vraćen je u prirodu, a na rastanku je dobio ime Bora.

Uhvaćeni medvjed vraćen je u prirodu

"Bora je težak oko 230 kilograma i jedan je od najkrupnijih primjeraka, a naučnici su procijenili da je star preko deset godina. Odmah se vidjelo da je velika životinja, snažan i ratoboran. Prava sila. Čim je osjetio čovjeka počeo je lomiti sve oko sebe. Kopao je zemlju, režao, šištao kroz nos. Nadamo se da će u buduće biti koperativniji jer tako krupni primjerci često znaju odbaciti elektronsku ogrlicu pošto im je obim vrata veći od obima glave i da će istraživačima poslati značajne podatke o svom životu i navikama", kaže Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana "Jadovnik - oaza netaknute prirode".

Zbog redovnog obroka divlje zvjeri više ne zalaze u sela

Članovi ovog udruženja na Kašan godišnje iznesu od 30 do 50 tona hrane za razne divlje životinje. Zahvaljujući video nadzoru zna se da ovdje na obrok neizmjenično dolaze tri medvjeda - Miloš, Bora i Mališa koji je tako nazvan zbog omanjeg rasta, ali i lisice, vukovi, divlje svinje, po neki jazavac...

"Hranu redovno iznosimo i zimi. Zbog toga što ovdje i po snijegu imaju redovan obrok, divlje zvjeri više ne zalaze u sela i ne prave štetu mještanima. Posljednjih nekoliko godina bilo je nekoliko napada na stada ovaca, a u par pčelinjaka su prevrnute i košnice, ali kako se na kraju ispostavilo krivci za to nisu bili vukovi i medvjedi već psi lutalice koji sve češće prave zulum po planini."

Monitoring medvjeda i bjeloglavih supova

Jadovnik, sa svojih 1.734 metra nadmorske visine i surovom klimom, jedna je od najljepših planina u regionu. Prostrani planinski pašnjaci, guste četinarske i bukove šume, staništa su mnogih rijetkih biljnih i životinjskih vrsta.

U Šumskom gazdinstvu markirani su vučica i dva medvjeda

"Masiv Ozrena i Jadovnika odlikuje se izuzetno bogatim biljnim i životinjskim svijetom, kako faunom sisara sa 37 vrsta tako i ornitofaunom sa oko 100 vrsta ptica, ali i bogatim svijetom vodozemaca i gmizavaca. Osim monitoringa populacije mrkog medvjeda, ovdje se obavlja i praćenje bjeloglavih supova koji se gnjezde u obližnjem kanjonu", kaže Bojana Bjelić, referent zaštite prirode u Šumskom gazdinstvu "Prijepolje" koje upravlja dijelom planine na kom su čipovani vučica i medvjedi.  


Tagovi

Markiranje vukova Markiranje medvjeda Vučica Vanda Monitoring divljih životinja Rijetke biljne vrste Rijetke životinjske vrste


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ako je visibaba vijesnik proljeća, ovo je 100% vijesnik jeseni, zime !!! Inace suho meso, zarepnica... Pročitaj cijelu bilješku »