Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume
  • 10.03.2020. 11:30

Sječom šuma trebali bi se baviti samo nadležni, ukoliko želimo da ih sačuvamo u budućnosti!

U aprilu će biti održan okrugli sto na temu certificiranja šuma, u cilju unaprijeđenja uslova rada u šumarskoj djelatnosti.

Foto: Sanja Dovečer
  • 97
  • 17
  • 0

Jedno od prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine, šume, potrebno je sačuvati od daljeg krčenja i prekomjernog iskorišćavanja. A kako to postići, predložila je predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira u BiH, Lejla Ćatić

Prema njenim riječima, neophodno je više stručnog kadra u šumarstvu, ljudi koji će na pravi način pristupiti aktivnostima jer ukoliko se sječom budu bavili neupućeni i neinformisani, lako može doći do njihovog krčenja. 

Zabrinjava činjenica da šumsko - privredna društva uglavnom odlučuju da sječu stabala povjere nekim trećim licima.

Kako objašnjava, u FBiH postoje kantonalna, šumsko - privredna preduzeća koja djelimično i imaju sopstvenu proizvodnju, međutim, zabrinjava činjenica da se uglavnom odlučuju da sječu stabala povjere nekim trećim licima, kako navodi akta.ba.

Uskoro i okrugli sto o certificiranju šuma

"Princip i organizacija rada šumarskih preduzeća, direktno je povezan sa stanjem i brojem šuma koje ćemo imati u budućnosti", naglašava Ćatić. 

Dodaje da dodatni problem predstavlja i to što ne postoji federalni zakon o šumama. Konkretnije, većina kantona ima donešen taj zakon i trebalo bi da se radi na zajedničkoj a ne iscjepkanoj nadležnosti, kada je riječ o ovom prirodnom resursu. 

Zaštita šuma - pošumili i uklonili 160 vrećica otpada

"Iz tog razloga, jako je važno da imamo zakon o šumama, na nivou čitave Federacije. A kantonalni zakoni specifičnije bi riješavali pitanje i problematiku šuma jer postoje relevatne, kantonalne institucije i organizacije koje će se baviti time", naglašava ona. 

Takođe je najavila da će sljedećeg mjeseca biti održan okrugli sto o FSC certifikatima, tačnije na temu certificiranja šuma.

BiH jedina u regionu ima FSC standarde

U pitanju je značajan dokument za ovu industriju, ali i za cjelokupno šumarstvo zato što definiše određena pravila pristupanja i održivog upravljanja šumama. 

Naglašava kako je BiH jedina u regionu prošle godine dobila nacionalne FSC standadre, što obavezuje na poslovanje po najvišim općim i regionalnim FSC pravilima. 

Prema njenim riječima, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira za BiH, u 2019. je učestvovao na konferenciji Međunarodne organizacije rada, gdje su donijeti određeni zaključci za ovaj sektor, u cilju unaprijeđenja uslova rada u šumarskoj djelatnosti. 


Tagovi

Lejla Ćatić Šumarski sektor Šumska preduzeća Zakon o šumama FSC certifikat FSC staandardi Sindikat šumarstva Šumarska djelatnost Šume


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]