Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagnjenje ovaca
  • 20.01.2021. 12:05

Zima je vrijeme jagnjenja ovaca, pripremite ih pravilno za taj čin

Ako je partus protekao u redu, zdravo jagnje može se podići na noge za desetak minuta i početi sisati. U nekim slučajevima, potrebno mu je dati da posisa prvo mlijeko, kako bi osjetilo taj ukus.

Foto: Julijana El Omari
  • 368
  • 70
  • 0

Jedna od zahtjevnijih, ali i kritičnijih faza tokom godine u ovčarskom uzgoju predstavlja jagnjenje ovaca. Ovaj period kod nas započeo je još krajem prošlog mjeseca.

Od toga kako će se ovce pripremiti za zimsko doba, ali i od obezbjeđenih uslova za jagnjenje, a zatim i samog uzgoja janjadi, zavisi koliki će profit uzgajivač ostvariti.

Prema riječima Svjetlane Mičić iz PSSRS, mikroklimatski uslovi u stajama kao i postupanje prema ženkama tokom porođaja, a kasnije i prihvatanje rođenog jagnjeta, imaju veliki značaj za uspjeh ovčarske proizvodnje.

Važnost dobre pripreme

Jagnjenje može da bude preko čitave godine, ipak za naše krajeve je karakteristično da ono bude na zimu. Iz tog razloga potrebno je pripremiti kako objekat u kom će se odvijati tako i samo grlo za partus.

Znaci da će uskoro doći do jagnjenja vidljivi su 3 do 5 dana prije samog čina. U tom slučaju, ovcu treba izdvojiti u poseban boks, prethodno spreman. Mora da bude dezinfikovan, a slama čista i suva. Gravidna životinja otežano hoda, posebno one koje nose dva ili više plodova.

Neophodno je da joj se ošiša vuna na repu i oko stidnice, kao i na prednjem dijelu zadnjih nogu i ispred vimena, kako bi jagnje moglo lako naći sisu. U ovom periodu životinja češće liježe, a ukoliko je na pašnjaku, sve manje pase.

Kako pomoći pri jagnjenju ?

Na sam dan porođaja, ovca će sve više ležati. Vime joj je otečeno uslijed dotoka mlijeka pa su joj sise uvećane. Preporučljivo je pustiti je da se sama ojagnji, a samo ako se primjete neke poteškoće, trebalo bi joj pomoći.

Poželjno bi bilo provjeriti kakav je položaj ploda. Ukoliko je pravilan, odnosno, ako zajedno izlaze prednje noge, a na njima glava, onda se može pristupiti jagnjenju.

Prvo se povuče jedna, a zatim i druga noga. Obje su pri tome ispružene. Jedna osoba polako ih vuče prema dolje, tačnije prema vimenu dok druga širi jednom rukom rodnicu, a drugom izvlači glavu ploda. To je jagnjenje u prednjem položaju.

U pet odsto slučajeva plod izlazi zadnjim krajem, odnosno kaže se da ima zadnji položaj. Tada je potrebno izvući jednu po jednu nogu, kao i u prethodnom slučaju, te polako povući plod za obje noge prema vimenu. Ako je pozicija jagnjeta drugačija od navedena dva, kaže se da je nepravilna, što uzrokuje težak partus. U tom slučaju, obavezno treba pozvati veterinara.

Dati novorođenom kolostrum

Odmah nakon rođenja, mladunčetu se očiste usta i nos od sluzi. Ukoliko je porođaj bio težak i dugo trajao, trebalo bi ga odmah podići na zadnje noge kako mu plodova voda ne bi ušla u pluća. Ovo je veoma važno jer ako se ne uradi pravovremno, može izazvati gušenje ili respiracijsku upalu pluća, od koje jagnje ugine. Takođe, trebalo bi ga odmah staviti na suvu slamu, a onu mokru ukloniti zajedno sa posteljicom, kako ne bi došlo do razvoja mikroorganizama koji su uzročnici bolesti.

Nakon što se ovo odradi, oprati vime toplom vodom i obrisati ga suvom i čistom krpom. Prve mlazove kolostruma izmusti u posebnu posudu jer se u njemu mogu naći mikrorganizmi, prouzrokovači probavnih tegoba kod mladunaca.

Organizacija zimskog jagnjenja ovaca

Ako je partus protekao u redu, zdravo jagnje može se podići na noge za desetak minuta i početi sisati. U nekim slučajevima, potrebno mu je dati da posisa prvo mlijeko, kako bi osjetilo taj ukus. Naročito, ako jagnje ne može da stoji, kolostrum se izdoji i da mu se da popije. Voditi računa da temperatura mlijeka bude 37 do 38 °C. Ono sadrži antitjela zadužena za pasivni imunitet u prvim danima života, kao i lako svarljive bjelančevine. Ako dođe do toga da ovca ne prihvata svoje mladunče, odvojiti ga u poseban boks, u kojem ostaje sve dok ga ne prihvati.

Ukoliko majka nema dovoljno mlijeka, njenu jagnjad treba prihranjivati. Na početku to može biti mlijekom ovaca, koza ili krava, a kasnije, u dobi od dvije do tri sedmice, hrane se mliječnom zamjenom za jagnjad ili telad. Prelaz sa mlijeka na zamjenu mora biti postepen. U prvoj nedjelji života odnos mlijeka i mliječne zamjene je 50 : 50 odsto.


Tagovi

Jagnjenje ovaca Svjetlana Mičić Čista slama Partus Položaj ploda Kolostrum Prihranjivanje jagnjadi Pasivni imunitet


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.