Pretraga tekstova
Obroci sa viškom energije (više silaže ili koncentrata) dovode do prelaska u tovnu kondiciju grla i nepovratnog odlaganja masti u vimenu, koje smanjuje izgradnju tkiva zaduženog za stvaranje mlijeka.
Ishranom junica može se uticati na njihov porast, oplodnju pri prvom osjemenjavanju, na mliječnost kako u prvoj laktaciji tako i u narednim, ali i na cjelokupno zdravlje. Da bi se shvatilo koliko je ishrana bitna za mliječnost u ovoj fazi, treba znati kako se razvija mliječna žlijezda (vime), objašnjava stručnjak za stočarstvo, Zoran Nikolić.
Ona se formira još dok je tele u majčinoj utrobi, ali je tkivo u kojem se stvara mlijeko, pri rođenju još uvijek nerazvijeno. Nasuprot tome, formirano je vezivno tkivo koje je takođe sastavni dio vimena ali ne utiče na stvaranje mlijeka, a paralelno s njim razvijen je i sistem krvnih sudova.
U prvih nekoliko mjeseci, mliječna žlijezda raste istom brzinom kao i tijelo životinje, a poslije dva do tri mjeseca uzrasta počinje da raste brže od tijela. Tada je naročito brz porast masne podloge i kanala koji se granaju u njoj. Ovako brzi rast ćelija vimena je u uskoj vezi s razvojem reproduktivnih organa junice i prestaje pri pojavi puberteta ili kratko nakon toga.
U toj fazi razvoja, mliječne žlijezde junice teške su oko dva do tri kilograma, od čega je sekretorno tkivo (u kojem se stvara mlijeko) samo 0,5 do jedan kilogram. Neposredno prije osjemenjavanja i neko vrijeme nakon toga, vezivno tkivo čini oko 85 odsto mliječne žlijezde junice. Tek pri kraju steonosti njegovo učešće se smanjuje na 40, a dio vimena u kojem se stvara mlijeko zauzima 60 odsto.
Кada se junice hrane tako da ostvaruju visoke dnevne priraste u periodu do puberteta, to ima negativan uticaj na rast mliječne žlezde i to počev od trećeg mjeseca života. Obroci sa viškom energije (više silaže ili koncentrata) dovode do prelaska u tovnu kondiciju grla i nepovratnog odlaganja masti u vimenu, koje smanjuje izgradnju tkiva zaduženog za stvaranje mljeka. To po pravilu dovodi do manje mliječnosti u prvoj, ali i u narednim laktacijama.
Ovo nije jedina šteta prekomjerne ishrane. Druga posljedica je takozvani tovni sterilitet. Zbog malih i nedovoljno razvijenih jajnika po pravilu izostaje pravovremena oplodnja i kasni se sa ulaskom i u reprodukciju i u proizvodnju mlijeka i eksploataciju grla, ističe Nikolić.
Kako smo ranije pisali, najčešće se na sedam do deset dana pred teljenje, količina stočne hrane značajno smanjuje ili čak i isključuje iz obroka. Količina koncentrata se na dva do tri dana pred partus redukuje na jedan do dva kilograma ili se potpuno isključuje, u zavisnosti od brzine nalijevanja vimena kod junica. Na dan pred teljenje daje im se samo manja količina sijena, kako bi se smanjila popunjenost organa za varenje i tako olakšao sam čin.
Tagovi
Ishrana junica Laktacija Mliječna žlijezda Vime Tovni sterilitet
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 1 tjedan
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 1 tjedan
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi