Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitne mjere
  • 24.02.2021. 16:10

Zaštitne mjere trebaju obuhvatiti i zemlje CEFTA-e, da ne bi došlo do nekontrolisanog uvoza

Odluka Vijeća ministara mora biti proširena na sve poljoprivredne proizvode koje ugrožavaju domaću proizvodnju, a gdje postoje tržišni viškovi.

Foto: Depositphotos/ Evgesha
  • 63
  • 75
  • 0

Na najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staše Košarca, o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH zajedno sa Seljačkim savezom FBiH obrazložili su svoj odgovor. 

Poljoprivrednici podržavaju akcije ministra Košarca, a koje se odnose na upućivanje u proceduru odluke o uvođenju pomenutih zaštitnih mjera.

"Istovremeno, podsjećamo Košarca da bi usvajanjem ove odluke bio riješen samo dio problema nas poljoprivrednika. Sveobuhvatno rješenje nije moguće bez uvođenja prelevmana i carina na uvoz iz zemlja CEFTA-e, a ne samo EU", stoji u njihovom dopisu.

Također, kako dalje navode, odluka Vijeća ministara mora biti proširena na sve poljoprivredne proizvode koje ugrožavaju domaću proizvodnju, a gdje postoje tržišni viškovi. Podsjećaju ministra vanjske trgovine da je ovo jedan od zaključaka sastanka održanog u Doboju prije deset dana a kojem je on lično prisustvovao.

Sutra je krajnji predviđeni rok

Djelimično rješavanje ovog problema ne donosi željeni rezultat i pogodovati će samo jednom dijelu farmera, prije svega onima iz RS dok bi daljnji nekontrolisani uvoz iz zemalja CEFTA-e otvarao prostor za zloupotrebe i zaobilaženje uvedenih prelevmana i carina.

"Ovom prilikom kompletno Vijeće ministara podsjećamo da sutra ističe rok koji smo još prije mjesec dana, u saradnji sa udruženjima iz Republike Srpske odredili za poduzimanje koraka neophodnih za zaštitu domaće proizvodnje", poručuju proizvođači, naglašavajući da ako se Savjet ministara BiH ogluši o njihove zahtjeve, bit će primorani da svoje nezadovoljstvo izraze kroz proteste.

Pitanje o prelevmanima i dalje aktuelno, ima li proširenja i na CEFTA-u?

Kako smo nedavno pisali, proizvođači neće odustati od svojih zahtjeva nego je u planu da ovim mjerama budu obuhvaćeni i drugi proizvodi, pored mesa. Prema riječima predsjednika Saveza poljoprivrednika RS, Stojana Marinkovića, nema se puno vremena jer proljetna sjetva samo što nije počela, a svi potrebni repromaterijali su poskupili.


Tagovi

Zaštitne mjere Prelevmani i carine Staša Košarac Uvoz mesa Zemlje CEFTA-e Protesti Udruženje poljoprivrednika FBiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.