Dimljena slanina nam je uvijek rasprodata i prije nego što uopšte dođe na tržište, a šunka je između 60 i 90 evra po kilogramu, kaže uzgajivač.
Njemački uzgajivač svinja Andrej Babitz odlučio se upustiti u uzgoj nešto malo drugačije, tzv. dlakave svinje, a u naučnom svijetu i među poznavaocima ona se još naziva i mađarska mangulica.
"Inače sam po struci slikar, ali oduvijek sam se želio baviti poljoprivredom. Prije pet godina supruga i ja preuzeli smo napuštenu farmu od moga dede u blizini grada Gießena i prilagodili je za ekstenzivan uzgoj svinja“, prepričava Babitz.
Odlučili su se za nešto specifičniju vrstu i ne svima toliko poznatu, a glavni cilj im je očuvati ovu pasminu od izumiranja. Inače ona se već nalazi na popisu ugroženih životinja, a uzgajivač je teško pronašao neke jedinke, piše top agrar.
Mađarska mangulica je srednje velika svinja, razmjerno kratka i široka, što posebno dolazi do izražaja kod veće kondicije grla te u tovu pa je vrlo otporna na bolesti i ima veliku sposobnost adaptacije na skromne uslove držanja i ishrane. Glava je srednje duga, a profilna linija nosnog dijela lobanje malo konkavna. Vrat joj je srednje dug i mišićav kao i leđa koja su blago zaobljena dok su joj sapi spuštene, ali ne prejako.
Visina do grebena u prosjeku 70 cm u krmača, a u nerasta 80 cm. Grudi su oble i duboke. Noge pravilne, ali sa ponešto nježnijim kosturom, obima cjevanice oko 16 cm u potpuno razvijenih grla što ukazuje na dobru tovnost, no, iako je kostur finiji, kosti su jako teške.
Težina krmača kreće se od 120 do 180 kg, a nerasta 180 - 200 kg. No, razlike u težini postoje zavisno i od tipa, s tim da su bijeli i crveni tip nešto većeg okvira i težine dok je lasasti tip najmanji i odrasle krmače su teške od 100 do 150 kg.
Dok je Mađarska i dalje najveći proizvođač mangulica na svijetu, njihova kulinarska popularnost se vrlo brzo proširila i u ostale zemlje Evrope, ali i u Sjedinjene države.
"Iako smo ih do prošle godine imala čak 80, velike štete prouzrokovane sušom koje su nam smanjile urod žitarica za stočnu hranu prisilile su nas da taj broj nažalost prepolovimo", ističe Andrej te dodaje kako mu i najveće probleme stvara birokratija, a za dobijanje dozvole trebalo im je čak tri godine.
Savo Tarana: Pršut od mangulice suši se i do dvije godine, a cijena mu je oko 40 KM/kg
No, nimalo ne žale i, kako tvrde supružnici, posao cvjeta. "Njena masnoća se uopšte ne može uporediti sa drugim svinjama, ona je pravi nosač ukusa. Prodajemo sve dijelove mesa. Dimljena slanina nam je uvijek rasprodata i prije nego što i dođe na tržište, a šunka je između 60 i 90 evra po kilogramu", kaže ovaj uzgajivač. Prodaju rade preko telefona jer im je internet stranica još uvijek u izradi.
Priznaje i kako imaju za cilj proširiti imanje. "Sada ćemo samo raditi i truditi se jer je previše zabavno da odustanemo", zaključuje Babitz.
Tagovi
Autorica