Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Gorica
  • 01.12.2025. 09:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bugojno

U 'plasteniku', ali za ovce: Kako je Edhem za dvije godine razvio perspektivno stado?

Ovčarnik koji više liči na balonski sportski teren ili plastenik, zaista privlači pažnju. A, koliko košta ovakva investicija i koliko su romanovske ovce isplative, ispričao nam je vlasnik obrta.

U 'plasteniku', ali za ovce: Kako je Edhem za dvije godine razvio perspektivno stado?
Foto: Edhem Velagić
95
0
0

'Znam jednog čovjeka, uzgaja ovce u plasteniku', ova rečenica, iako na prvu u najmanju ruku zvuči neobično, vodi nas do naselja Vesela kod Bugojna. Ovdje je na svom imanju Edhem Velagić, zaista podigao ovčarnik kakav se nema priliku često vidjeti u BiH.

Konstrukcija je metalna, visoka i prozračna, pokrivena specijalnom vrstom materijala koji se koristi za balonske hale, uz izolaciju kamene vune. Nije to nikakva improvizacija ni privremeno rješenje - objekat je planiran, projektovan i izgrađen tako da životinjama osigura toplinu, svjež zrak i dovoljno prostora.

Ovčarnik
Ovčarnik površine od oko 400 kvadrata

U njemu je stado romanovskih ovaca koje je prije manje od dvije godine brojalo 20 grla, a danas ih je oko 200. Domaćin za sebe kaže da je početnik, a glavni ‘krivac’ što se ovaj ekonomista našao u ovčarstvu je Samir Vilić, vlasnik farme "Haciende de la Vida", o kojem smo ranije pisali.

"On me je 'nagovorio' i on je moj mentor. Kako je kod njega, tako i je i kod mene, samo dosta skromnije, a u januaru će biti dvije godine kako uzgajam ovce", kaže Velagić, koji je danas i vlasnik obrta "V&S", odnosno farme Gorica.

Početna ulaganja 250 hiljada KM

Ovčarnik je već od starta planiran za kapacitet od 200 priplodnih ovaca, površine od oko 400 kvadrata, "jer jedna ovca sa janjadima zahtijeva nešto više od jednog kvadrata prostora". Konstrukcija je nalik prekrivenim teniskim terenima, podloga je betonska, sa strana je nisko ozidana, pokrivena specijalnim najlonom.

"Izgradnju sam počeo prije tri godine, a zajedno sa nabavkom 50 grla, sve je koštalo blizu 250 hiljada maraka. Uzeo sam kredit i napravio. Očekujem, ako Bog da, da se investicija do pete godine isplati", priča nam Edhem.

ovce
Danas je na farmi oko 200 grla

Uzgaja isključivo romanovske ovce i ističe njihovu plodnost i ekonomičnost. "Grla su za meso, ne može svaka jedinka da ide za priplod, samo ona sa specifičnim karakteristikama. Jedno takvo grlo košta 1.000 KM."

Stado već u prvim godinama uzgoja donosi rezultate – četvorke i petorke, prosjek janjenja je gotovo troje janjadi po ovci. Poznato je da se romanovske janje dvaput godišnje. Na pitanje da li se isplati, Edhem nam daje računicu uzimajući za primjer matično stado od četrdeset priplodnih ovaca.

Carska ovca je zlatna koka za stočare: Otporna na bolesti, janji se dvaput godišnje

"Ako imate 40 priplodnih ovaca i koje daju prosjek troje janjadi, a serbez ih same othrane, to je 120 janjadi. Jedno košta 300 maraka, pa neka je i 100 komada, to je 30 hiljada maraka, ako to pomnožite sa dva, to je 60 hiljada godišnje", precizira Velagić, pojašnjavajući da jedno janje do trećeg mjeseca života pojede oko 50 maraka hrane, jer počnu pomalo jest već od sedmog dana, ali su na majčinom mlijeku dva mjeseca.

Higijena na prvom mjestu

Na farmi je sve organizirano vrlo precizno. O ovcama se svakodnevno brine upravitelj Sulejman Atić, dok Edhem dodatno drži pčele kao hobista i radi u potpuno drugoj djelatnosti – trgovini plina.

Svako jutro za stado se miksa 500 kilograma hrane, te uz pomoć mikserice raspoređuje na hranidbeni hodnik. Ovce hrane kupreškim sitnim sijenom, a lucerka, kako kaže naš sagovornik "tako miriše da bi je čovjek konzumirao". Uz to, ovcama serviraju i duvanjski tritikal i silažu, ali i posebno formuliranu hranu.

Mikserica
Svako jutro za stado se miksa 500 kilograma hrane

"Radi se o hrani za ovce koju je razvio Vilić u saradnji s fabrikom Patent iz Srbije. Ona sadrži tanin iz kestena, koji daje dosta vitamina, a u ovoj kombinaciji se smanjuje procenat uree, što utječe i na manju smrtnost grla", kaže nam Edhem.

Ništa ne prepušta slučaju. Uz hranu koja mora biti konstantno dostupna ovcama, higijena je broj jedan. "Meni je jako bitno da moj Sulejman svaki treći dan, prije suhe slame, prostre kreč, da se ubiju bakterije", navodi naš domaćin.

Prodaja zadovoljavajuća

Ovdje znaju koliko vrijedi dobra genetika, precizna ishrana, pravovremeno janjenje i zdravlje stada. Cilj je da razviju farmu do 200 rasplodnih ovaca. Već u aprilu naredne godine računa da će imati 100 njih.

ovce
U planu izgradnja objekta za mušku janjad

"Imam plan da napravim još jedan dodatni objekt gdje ću izdvajati mušku janjad. Kod ove vrste ovce je specifično da su već sa tri mjeseca polno zrele, ali pravilo kaže da se romanovske ovce mogu puštati pripust sa godinu dana ili osam mjeseci ako zadovoljava kilažu od 45 kg", navodi naš sagovornik, pojašnjavajući da se od 100 ojanjenih grla 20-tak možete izdvojiti za priplod, ostalo ide na klanje.

Već sada ima dogovorenu prodaju 90 komada za kurbane, a ostatak sporadično prodaje tokom godine na svom imanju.

"Meni je za sada najvažnije da prodam onoliko koliko je potrebno da osiguram platu radnika i da kupim ovcama hranu. Ostalo će doći", zaključuje Velagić.


Fotoprilog


Tagovi

Romanovske ovce Ovčarnik Edhem Velagić Sulejman Atić Obrt Farma gorica Ovce u plasteniku


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Podijeljeno 48 junica domaćinstvima u Olovu, Doboju i Zenici...