Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman stoke
  • 21.10.2019. 15:00

Traži se zabrana uvoza mesa, prerađivači se boje da će ostati bez sirovine?

Zabrana uvoza koju najavljuju plaši domaće prerađivače mesa. Smatraju da bi na taj način ostali bez sirovine. "Ako bi se zatvorila granica, za deset dana ni kilogram mesa više ne bi ostao za preradu", upozorava Nemanja Vasić, jedan od domaćih prerađivača.

Foto: Pixabay/elementar01
  • 313
  • 56
  • 0

Farmeri u Republici Srpskoj zabrinuti su za plasman stoke. Uvoz raste, a domaća proizvodnja pada. Stotine miliona maraka je vrijednost mesa koje je ove godine stiglo iz regiona, zemalja Evropske unije i zemalja trećeg svijeta, navodi rtrs

Primjer je farma Save Radivojca koji ima oko 200 junadi. "Ima dosta junadi koji su već 700, 800 kila, samo ih džabe 'raniš, više nema prirasta", kaže Radivojac, a sličnu muku muči i Ranko Sarajlić iz sela Laminci kod Gradiške koji kaže da je situacija za prodaju i izvoz mesa mnogo teška, prvenstveno zbog velikih količina uvezenog mesa svih vrsta. 

Zabrana samo za određene kategorije 

Zbog svega ovoga, farmeri su  zabrinuti za buduću proizvodnju, a Ministarstvo poljoprivrede RS traži da bude uvedena mjera privremene zabrane uvoza, odnosno, privremeno staviti rampu na uvoz mesa iz EU. To, kažu ne mora biti apsolutna zabrana već samo za pojedine kategorije mesa.

Domaći utovljeni bikovi čekaju izvoz, a uvozimo meso s listerijom?

"Razrađujemo mogućnost opterećenja odnosno uvođenja dodatnih taksa prilikom uvoza mesa. Tu inicijativu sam uputio prošle sedmice i sada je razmatra nadležno ministarstvo na nivou BiH", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srpske.

Ako se zatvori granica, za deset dana neće biti mesa za preradu

Zabrana uvoza koju najavljuju plaši domaće prerađivače mesa. Smatraju da bi na taj način ostali bez sirovine. "Ako bi se zatvorila granica, za deset dana ni kilogram mesa više ne bi ostao za preradu", upozorava Nemanja Vasić, jedan od domaćih prerađivača. 

No, u resornom ministarstvu kažu kako žele da pomognu proizvođačima, ali ne na štetu prerađivača. 

"Trenutno imamo apsurdnu situaciju, imamo hiljadu i više tona goveđeg mesa koje ne može da nađe tržište na BiH nivou", kaže Mladen Stojanović, načelnik Odjeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RS, a Ratko Kovačević, portparol UIO BiH naveo je da je u proteklih devet mjeseci tekuće godine uvezeno 45.000 tona mesa, vrijednosti 220 miliona KM.

Prošli mjesec dogovoren je izvoz 3.000 tona mesa u Tursku, a postoji inicijativa i za izvozom goveda u Liban, što bi, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede, značajno rasteretilo domaće proizvođače.


Tagovi

Plasman stoke Uvoz mesa Prerađivači Nemanja Vasić Boris Pašalić Zabrana uvoza Takse


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.