Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 30.09.2023. 10:30

Proizvodnja pilića brojlera - posao lagan i za početnike?

Mnoge su prednosti ove proizvodnje, to je popularan i profitabilan posao. Statistika pokazuje da je piletina najkonzumiranije meso na svijetu.

Foto: Danijela Plavšić
  • 226
  • 29
  • 0

Narod ovih krajeva više puta je pokazao i dokazao kako u teškim vremenima umije da se snađe. S obzirom na to da je afrička kuga svinja opustošila obore Semberije i Posavine, tek je po koji proizvođač ostao, ali i oni sa zebnjom iščekaju kad će bolest pokucati i na njihovo imanje.

Dok jedni čekaju samo odštetu države, drugi su zasukali rukave i okreću se  proizvodnji konzumnih jaja te uzgoju pilića brojlera.

Unosan i uhodan posao

Mnogi se uzgojem pilića bave radi vlastitih potreba na malo, tek ono što ostaje kao višak prodaju. Međutim, kako su pojedini ostali bez proizvodnje prasećeg mesa i isključivo su se bavili samo tim poslom, prinuđeni su naći alternativno rješenje.

Proizvodnja pilića - brojlera je vrlo unosan i uhodan posao, jer to radi skoro svako seosko domaćinstvo za sebe i svoje potrebe, a i za početnike nije komplikovano. Termin "brojler" se koristi za proizvodnju piletine. Naučnici su ih stvorili posebno za tu namjenu koja se realizira u kratkom vremenskom roku. Poznati su po vrlo brzom rastu i visokom omjeru konverzije hrane.

Sve se više traže pilići do četiri kilograma žive vage

Većina komercijalnih brojlera dostiže optimalnu težinu od dva do četiri kilograma između četiri i osam sedmica, zavisno od uslova držanja, hrane, načina ishrane te željene kilaže pileta. Moderni komercijalni brojleri mogu dostići željenu kilažu i za četiri sedmice. Takođe, su razvijene rase za organski uzgoj, sporo rastuće sorte, koje dostižu odgovarajuću težinu za tri do četiri mjeseca.

Sve se više traže pilići do četiri kilograma žive vage što za proizvođača nije isplativo, kad pile pređe 45 dana i 2,5 kg mase, jer što se duže drže sporije rastu, a više jedu.

Obrt sredstava brz

Mnoge su prednosti ove proizvodnje, to je popularan i profitabilan posao. Njime se seljani bave odavno kako bi ostvarili ili osnovni ili dodatni profit. Uložena sredstva za proizvodnju se brzo vraćaju. Pokretanje i manje i veće proizvodnje je vrlo jednostavno. 

Na početku se može krenuti s manjom količinom na manjem prostoru, a kako se ulazi u rutinu proizvodnja se može postepeno povećavati jer je obrt sredstava brz, ako postoji tržište.

Zimske nosilje moraju biti "fit" jer debele koke ne nose jaja?

Pileće meso ima dobru potražnju, a time i dobru vrijednost na tržištu, statistika pokazuje da je najkonzumiranije na svijetu.

Proizvodnja je laka i jednostavna. Ako se već može birati lokacija za proizvodnju brojlera, onda je poželjno da to bude lokalitet bez buke, zagađenosti, ne blizu nastambi. Objekat treba da je siguran i zaštićen od štetočina i grabljivaca te da je osiguran od vremenskih neprilika.

Osim toga, da bi proizvodnja bila uspješna treba obratiti pažnju na dobar ventilacioni sistem kako bi se osigurao čist i svjež vazduh, te voditi brigu o higijeni prostora. Ishrana mora biti redovna i adekvatna sa svim potrebnim hranjivim materijama i vitaminima.

Ishrana brojlera

Na tržištu postoje razni proizvođači potpunih smjesa za proizvodnju pilića. Ishrana započinje starterom do 21 dan tova, zatim se nastavlja sa groverom do 7 dana pred kraj tova. U tom periodu, pri završetku, može se dati finišer ili čista kukuruzna prekrupa. Iskusniji proizvođači mogu krenuti sa superom od samog početka tova ili nakon startera prema upustvu proizvođača.

 

Zašto je važno ne prelaziti 42. dan tova brojlera

Osim hrane, vrlo je važno da se obezbijedi dovoljno čiste vode za piće. Davanje nečiste vode i hrane mogu izazvati bolesti i veliki postotak smrtnost kod pilića.

Pilići su jako osjetljiva bića i o njihovom uzgoju se treba voditi posebna briga. Ne podnose hladnoću ni vlagu. Dodatno toplotu možemo osigurati sijalicama za ovu namjenu. Takođe, ne podnose ni suviše visoke temperature pa se u najtoplijim mjesecima ljeta obustavlja proizvodnja gdje se ne mogu obezbijediti klimatizovani objekti.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj brojlera Pileće meso Konzumna jaja Proizvodnja mesa Tov pilića


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]