Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 28.11.2023. 12:00

Preventivne mjere u BiH zbog pojave ptičje gripe u regionu

Jedna od mjera je popis komercijalnih farmi živine, što će biti sprovedeno do petka, 1. decembra.

Foto: Depositphotos/jack520429
  • 80
  • 12
  • 0

Nakon što je potvrđen virus ptičjeg gripa u Srbiji i Hrvatskoj, poduzete su preventivne mjere kako bi spriječilo eventualno širenje ove bolesti u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS propisalo je mjere sprečavanja pojave i širenja ove bolesti, imajući u vidu da se ona pojavila na području Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj.

Jedna od mjera je popis komercijalnih farmi živine, rekao je koordinator resora za veterinarstvo Negoslav Lukić. Ovu mjeru treba sprovesti do petka, 1. decembra, i to u derventskom mjestu Trstenci i srbačkim mjestima Vlaknica, Brusnik, Kobaš, Seferovci, Nova Ves i Korovi.

"Ugroženim područjem određuje se krug od najmanje 10 kilometara od žarišta na lokaciji u hrvatskom mjestu Oriovac, na kome je potvrđeno prisustvo ptičjeg gripa. U ekstenzivnom načinu uzgoja pilića obavezno je njihovo zatvaranje u objektu", rekao je Lukić.

Zabranjeno premiještanje živine

Zabranjeno je premještanje živine, pilenki, jednodnevnih pilića, jaja, unutar ugroženog područja bez odobrenja nadležnog veterinarskog inspektora kojim se potvrđuje primjena odgovarajućih biosigurnosnih mjera u svrhu sprečavanja širenja influence ptica.

"Ova zabrana ne odnosi se na provoz putem ili željeznicom kroz ugroženo područje, bez istovara ili zaustavljanja", istakao je Lukić u Srpcu nakon sastanka sa veterinarskim organizacijama i inspekcijom iz lokalnih zajednica Srbac i Derventa.

Neke od mjera odnose se i na to da se svako lice koje ulazi ili napušta farme na ugroženom području mora pridržavati odgovarajućih biosigurnosnih mjera, a vozila i oprema korištena za prijevoz živine i ostalih ptica koje se drže u zatočeništvu, lešina, hrane za životinje, đubriva, stelje i ostalih materijala, za koje je lako moguće da su kontaminirani, moraju bez odlaganja biti očišćeni i dezinfikovani.

U toku migracije ptica

Prijenosnici virusa su ptice selice čije su migracije u toku, zbog čega iz Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", pozivaju na pojačan oprez.

"Farmeri koji se bave uzgojem ptica sada trebaju pojačati oprez, da vode računa o biosigurnosti, da životinje koje se nalaze izvan zatvore u svoje objekte, kako bi bila što manja mogućnost za kontakt sa divljim pticama, pogotovo u onim predjelima gdje imamo nalete i prelete divljih ptica, neke stajaće i tekuće vode gdje one borave u ovom periodu", rekao je Dragan Knežević, direktor Veterinarskog instituta, prenosi RTRS.


Tagovi

Ptičja gripa Preventivne mjere Širenje bolesti Ptice selice Zatvranje objekata Peradari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.