Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita stočarstva
  • 03.06.2020. 11:30

Prekomjerni uvoz mesa i dalje veliki problem za domaću proizvodnju?

Iz udruženja poljoprivrednih proizvođača RS smatraju kako je ovo možda posljednji trenutak da se zaštiti domaća proizvodnja odgovarajućim mjerama.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 86
  • 9
  • 1

U cilju zaštite primarne proizvodnje, ali i podrške prerađivačkoj industriji, ministarstvo poljoprivrede donijeti će mjere direktne potpore, u okviru agrarnog budžeta. U nadležnom ministartsvu očekuje se reakcija Savjeta ministara po pitanju zaštite domaće proizvodnje, pri tom treba imati u vidu da je kod nas složen državni aparat i da svakako ovaj mehanizam mora djelovati zajednički i usklađeno, kako navodi ATVBL

Izvoz junetine u Tursku ponovo upitan?

"Resorno ministarstvo će nastaviti da predlaže Savjetu ministara, prije svega Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na koji način je najbolje zaštiti domaću proizvodnju", objašnjava Mladen Stojanović, načelnik Odjeljenja za stočarstvo u ministarstvu poljoprivrede. 

Bez kontrole uvoza i izvoza - ništa konkretno

Na održanoj sjednici Grupacije Uzgoj stoke, proizvodnja i prerada mesa - mesna industrija, čije je djelovanje u okviru Udruženja poljorpivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore Srpske, Stojanović je izjavio kako trenutno raspolažemo tržišnim viškovima žive junadi, svinja i jagnjećeg mesa. Dodaje kako vjeruje da će oni biti izvezeni na strana tržišta, naglašavajući značaj povezivanja i unaprjeđenja primarnih proizvođača sa prehrambenim sektorom. 

Iz udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske smatraju kako je ovo možda posljednji trenutak da se zaštiti domaća proizvodnja odgovarajućim mjerama. Kako kaže Stojan Marinković, predsjednik navedenog udruženja, u BiH postoji pretjeran uvoz i da se bez državne intervencije, koja bi kontrolisala uvoz i izvoz, ništa konkretnije neće postići. 

Uvođenje prelvmana i na finalne proizvode

Prerađivači ili uvoznici, imaju potpuno pravo da kupuju meso tamo gdje im je jeftinije i gdje im se više isplati dok istovremeno naši farmeri ne mogu da idu ispod svoje cijene i na taj način ugroze opstanak svakog poljoprivrednika, gazdinstva ili poduzeća. 

Prema riječima Stojanovića, Savjetu ministara BiH biti će upućen apel kako bi donijeli adekvatne mjere zaštite našeg stočarstva. Jedna od njih je uvođenje kvota, odnosno, prelevmana za finalne proizvode. 

Iz fabrike "Trivas", iz Prnjavora, smatraju da je rješenje i u rukama Vlade RS i kod Savjeta ministara. 

Započeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku

"Vlada RS može uticati na regulisanje ponude i tražnje na tržištu, putem podsticaja koje donosi dok Savjet ministara treba donijeti mjere u okviru svoje nadležnosti. Ovo se prije svega odnosi na zaštitu bosanskog tržišta i to ne samo sa aspekta sirovina nego i krajnjih proizvoda", navodi Nemanja Vasić, vlasnik "Trivas-a". 

Takođe smatra da je potrebno uvođenje prelevmana i na uvoz sirovina, ali i na gotove proizvode, posebno kada se izvozi na tržište zemalja CEFTA-e.


Tagovi

Primarna proizvodnja Prerađivačka industrija Mjere potpore Tržišni viškovi Mladen Stojanović Stojan Marinković Nemanja Vasić Uvođenje prelevmana Uvoz sirovina Domaće tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.