Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj teladi
  • 05.11.2023. 09:00

Osnove za uzgoj teladi: Higijena u ishrani mora biti besprijekorna

Odgoj počinje odmah po oteljenju, a taj postupak sa mladom životinjom treba da bude takav da joj omogući normalan rast i dobro zdravlje

Foto: Depositphotos/defotoberg
  • 193
  • 93
  • 0

Kako bi se održalo brojno stanje krava na farmi ili vršila proširena reprodukcija, neophodno je obezbijediti dovoljan broj kvalitetnih ženskih grla teladi. Odgoj počinje odmah po oteljenju, a taj postupak sa mladom životinjom treba da bude takav da joj omogući normalan rast i dobro zdravlje.

Do dobi od sedam dana tele se poji kolostrumom majke. Količina se određuje prema tjelesnoj težini teleta, tako da na svakih pet kilograma težine dođe oko pet litara kolostruma. Treba nastojati da tele u tom periodu primi što više kolostruma, zato što ono nema zaštitnih tijela, nego ih upravo tako prima. Uz to, kolostrum je bogat bjelančevinama koje su neophodne za mali organizam.

Besprijekorna higijena

Pojenje teladi treba vršiti najmanje tri puta dnevno i u istim vremenskim intervalima. Higijena u ishrani teladi mora da bude besprijekorna, a posebnu pažnju obratiti na temperaturu hrane koja treba da bude 38°C.

Prema nekim ranijim istraživanjima, najmanji gubici teladi u dobi do devedeset dana pokazali su se prilikom sljedećeg postupka: odmah nakon oteljenja krave, tele se iznese u drugu prostoriju, dobro obriše frotirnom krpom smjesti dobro prostrt slamom boks i suši pomoću infracrvene lampe. Tom prilikom se dezinficira pupčana vrpca te se poji kolostrumom majke. 

Tele se drži u individualnom objektu zatvorenom sa tri strane i odignutom od podloge za 30 cm, sa rešetkastim podom. Prostrt je čistom slamom u sloju od 30 cm. 

Polako uvoditi sijeno

Boksovi za grupno držanje teladi (10-12 grla) moraju biti zračni, dobro osvijetljeni, prostrti, da nisu vlažni, da nisu na promaji i da imaju ispuste.
Količina regeneriranog mlijeka se postepeno smanjuje, a isto tako i broj pojenja, tako da mliječni period ishrane prestaje u dobi teleta 60-65 dana.

Kasnije se u ishrani koristi uglavnom sijeno i koncentrat i uz dovoljno kretanja životinje bi trebalo da budu zdrave i sposobne za visoku proizvodnju u optimalnim uslovima ishrane, njege i držanja.

Izvor: "Kalendar poljoprivrednih radova"


Tagovi

Uzgoj teladi Gubici teladi Prostirka za telad Boksovi za telad Proširenje farme Proširena reprodukcija Farma krava


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.