Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mlijeka
  • 29.03.2023. 13:30

Mljekare najavile niže cijene otkupa, farmeri ne daju mlijeko jeftinije

Prvo smanjenje od pet feninga najavljeno je za april, a potom će za isti iznos biti umanjena otkupna cijena jednog litra mlijeka u maju.

Foto: Depositphotos/amedeoemaja
  • 1.101
  • 158
  • 0

Nakon što ih je obradovala vijest o većim poticajima u ovoj godini, hladan tuš za proizvođače mlijeka u FBiH spremili su otkupljivači. Kako je potvrđeno Agroklubu, nekoliko mljekara usmeno je obavijestilo farmere da će otkupna cijena mlijeka biti smanjena za 0,10 KM/l u naredna dva mjeseca. 

Prvo smanjenje od pet feninga najavljeno je za april, a potom će za isti iznos biti umanjena otkupna cijena jednog litra mlijeka u maju. Ovakav scenarij se mogao očekivati nakon objave Nacrta programa poticaja za 2023., koji podsjećamo, još nije usvojen. No, poljoprivredni proizvođači spremni su žustro odgovoriti jer ne vide opravdanost takve odluke.

Proizvodnja nije pojeftinila

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, Admir Kahriman, ističe kako im nije poznat razlog zbog kojeg su mljekare najavile smanjenje cijene otkupa jer inputi u proizvodnji nisu smanjeni.

"Čitavu 2022. godinu proizvođači su opterećeni povećanjem inputa - gnojivo, sadni materijal, stočna hrana, dizel kao i sada, tek u oktobru su mljekare krenule s povećanjem otkupne cijene mjesečno s par feninga, a zaključno s decembrom tih nekoliko feninga za nekoliko mjeseci ne može nadoknaditi naš godišnji gubitak", pojašnjava Kahriman.

Proizvođači mlijeka nisu upisali zaradu prošle godine (Foto: Depositphotos/halfpoint)

Budući da je zakonom dostupan pristup informacijama, kada su u pitanju porezi na dobit, navodi da se vrlo lahko dolazi do pokazatelja da su sve mljekare imale milionske dobiti i pored svih mjesečnih troškova. S druge strane, dobit farmera ne postoji u toj bazi jer "nisu imali od čega ni plaćati mjesečne troškove, a kamoli nešto zaraditi".

"Na osnovu toga, te činjenice da smo se izborili i za povećanje poticaja nećemo dozvoliti da nam se cijena umanjuje. Tražit ćemo sve zakonske regulative kada je u pitanju zaštita proizvođača, a sigurno će veliki broj farmera radije prosipati mlijeko ili grla poslati na klaonicu. Ovo zaista postaje neizdrživo i nepodnošljivo", zaključuje Kahriman. 

Muzne krave u kurbane

Radije ćemo ga prosuti nego dati ispod cijene, poručuju tuzlanski proizvođači. Sama najava nižih cijena otkupa dovela je do strahovanja i razmišljanja kako dalje?! Nekolicina njih je, ohrabrena višim poticajima, nedavno povećala i broj grla, ulaganja su, navode, konstantna.

"Mlijeko sigurno nećemo dati jeftinije. Očekujem da ćemo uskoro imati sastanak na kojem ćemo dogovoriti zajedničko djelovanje. Ostvare li svoj naum, ja nemam izbora nego prodati 20 grla s farme, opstati ne mogu, a u to se mogu svi uvjeriti, jer mi dobiti nemamo. I nisam usamljen u tome, mnogo farmera je u još težoj situaciji. Žalosno je, ali ako padne cijena mlijeka u otkupu, mnoge muzne krave završit će kao kurbani", kaže Eldin Glibanović, predsjednik Udruženaj poljoprivrednika TK.  

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK, evidentno je da su niže cijene obranog, ali ne i punomasnog mlijeka u trgovačkim centrima. Ističe kako je najava o padu otkupnih cijena bilo i za ovaj mjesec, ali su se farmeri tome usprotivili i otkupljivači su odustali od te namjere.

Ove godine veći poticaji za poljoprivrednike u USK

"Vrijeme je sjetve, poticaji za posljednji kvartal ni s nivoa kantona ni Federacije, nisu isplaćeni, odnosno nisu usvojeni ni programi za ovu godinu. Vjerujem da ćemo sjesti i dogovoriti se i za naredni period i da će mljekare imati razumijevanja, odnosno da neće ići ka znatnom smanjenju", kaže Veladžić.

Dogovor ili protesti

Dok iz Krajine, koja prednjači po količini proizvodnje mlijeka, šalju umirujuće poruke, nešto žustriju reakciju imaju u Srednjoj Bosni, gdje su proizvođači u dosta težoj situaciji i godinama se klate na rubu egzistencije. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK, Amir Bulut, kaže kako otkupljivači koriste situaciju jer su vidjeli da je agrarni budžet povećan, te da su tako nešto radili i ranije. Inspekcije, kako navodi, nisu djelovale kad je mlijeko u marketima poskupilo, a proizvođači nisu zarađivali u tolikoj mjeri, kao mljekare.

Farmeri spremni izaći na ulice (Foto: RTV Glas Drine)

 "Nama ako u naredna dva mjeseca smanje 10 feninga, na ove cijene koje naši proizvođači imaju, posebno jer oni manji nisu prešli ni 80 feninga, sigurno će doći do protesta i obustave isporuke mlijeka, pa neka uvoze, vidjet ćemo hoće li moći", kaže Bulut. 

Razjedinjeni, kako dodaje, farmeri ne mogu ništa postići te se nada da zajedničkim snagama mogu spriječiti ostvarenje ovog nauma otkupljivača. U suprotnom, vjeruje da će naredne godine biti samo teže i gore. A, ukoliko dođe do odluke o protestima, podrška iz USK neće izostati. 

"Mi ćemo podržati svoje kolege i sami ćemo učestvovati, ako to bude realnost, i izaći na proteste. Vjerujem da neće doći do toga, jer imamo višegodišnje kooperantske odnose, mislim da nisu toliko naivni da uništavaju proizvođače", poručuje prvi čovjek krajiških proizvođača. 


Tagovi

Mlijeko Cijene otkupa Otkup mlijeka Poljoprivredni proizvođači Niže cijene Admir Kahriman Ermin Veladžić Amir Bulut Eldin Glibanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.