• Kozji stajnjak
  • 09.05.2019. 07:30

Kozji stajnjak može se koristiti i svjež, ali je bolje kompostirati ga

Korištenje kozjeg stajnjaka u baščama može stvoriti optimalne uslove za uzgoj biljaka, a prirodno suh izmet lako se skuplja. Osim toga, na njega se ne kupe muhe kao što je slučaj s drugim vrstama stajnjaka.

Foto: Depositphotos/smuayc
  • 147
  • 41
  • 0

Kozarstvo kao grana stočarstva sve je popularnija u svijetu, a naša je zemlja idealna za uzgoj koza koje su velik potencijal u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda. Pored toga, nusproizvod koji često ostane neiskorišten je kozji stajnjak koji je bogatiji dušikom od kravljeg i konjskog stajnjaka, a ima manji udio vode. 

Odrasla koza sposobna je proizvesti 138 kg suhog gnojiva godišnje koji sadrži 3,4 kg dušika, 0,5 kg fosfora i 1,1 kg kalija. 

Važnost upotrebe domaćih gnojiva

Korištenje kozjeg stajnjaka u baščama može stvoriti optimalne uslove za uzgoj biljaka, a prirodno suh izmet lako se skuplja. Osim toga, na njega se ne kupe muhe i crvi kao što je slučaj s drugim vrstama stajnjaka.

U ovakvom se stanju može direktno ukopati u zemlju i neće naštetiti biljkama kao što slučaj s kravljim i konjskim stajnjakom koji mogu "spaliti" biljke. Idealno bi bilo u zemlju ga ukopati u jesen. Osim što će nahraniti zemlju organskim materijama, zbog svog oblika i strukture će ju i dodatno razrahliti. 

Najsigurnije je kompostirati kozji stajnjak

Osim samog izmeta, prikupiti se može skupa s urinom čime će se povećati udio dušika. U tom slučaju svakako ga prije upotrebe treba kompostirati, odnosno ostaviti da sazrije. 

Ako kozjeg stajnjaka imate u izobilju, a želite ga koristiti ove sezone, najsigurnije bi bilo kompostirati ga prije primjene. Ne zato što bi mogao spaliti biljke nego zato što može sadržavati patogene koji se mogu unijeti u organizam konzumiranjem svježeg povrća. 

Kako najbolje pripremiti kompost

Kompostiranje je jednostavno. Ako koristite komposter, pomiješajte ga s drugim organskim ostacima kao što su ostaci korova iz bašče, otkos trave, lišće, slama, organski otpad iz kuhinje i sl. Isto možete napraviti i sa kompostnom hrpom. Važno je da kompost, u slučaju sušnog razdoblja, povremeno zalijte te ga promiješate kako bi se povećao protok zraka što će pomoći u raspadanju. Ovisno o veličini, sazrijevanje može potrajati tjednima ili mjesecima. Imajte na umu da što je hrpa manja, brže će sazrijeti, navodi Gardening Know How

Oprez kod korištenja svježeg stajnjaka

U slučaju da koristite svježi kozji stajnjak kojega ćete prostrti okog biljaka, napravite to najmanje 120 dana prije berbe usjeva koji rastu blizu tla, kao što je zelenea salata ili korjenasto povrće. Za usjeve koji ne dodiruju tlo, kao što je kukuruz, dovoljno je staviti ga najmanje 90 dana prije berbe. 

Nedostatak svježeg kozjeg stajnjaka je ta što se u njemu često nalaze sjemenke bilja koje je koza pojela i koje će se vjerojatno zakoroviti u bašči. Ovaj se nedostatak također može izbjeći kompostiranjem. 

Razmislite i o proizvodnji kozjeg stajnjaka kojega možete prodati povrćarima i voćarima jer se na taj način smanjuje prekomjerna upotreba pesticida. 


Tagovi

Kozji stajnjak Uzgoj koza Dušik Kompostiranje Nusproizvod


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi