Kokcidioza i miksomatoza dvije su najčešće i najopasnije bolesti kunića. Uzroci oboljenja su loša higijena kunićarnika, plijesniva i rosna trava, kao i zagađena pijaća voda. Osim hronično napuhanog stomaka, kokcidioza napada unutrašnje organe - crijeva i jetru.
Osnovni savjet odgajivačima kako bi izbjegli pojavu ove bolesti je da svoje kuniće, bilo priplodne ili tovne, hrane isključivo zrnevljem žitarica, suhim lucerkinim i livadskim sijenom i peletiranim fabričkim koncentratom. Ako se životinjama u obrok stavlja zeleniš (mlada djetelina, razne trave, lisne grančice drveća), ova vrsta hrane mora da bude osušena na suncu.
Hrana ne smije biti pokvarena, plijesniva ili kisela, a ni zatrovana hemijskim prepratima za zaštitu bilja od bolesti i štetočina. Trava ne smije biti košena neposredno pored magistralnih puteva zbog izduvnih olovnih gasova iz automobilskih motora, kao i sa travnatih površina na kojima se slobodno napasaju druge životinje.
"Stomak kunića se uvećava zbog velikih količina gasova u probavnom sistemu, naročito u crijevima. Uzrok je uglavnom neadekvatna ishrana. Plijesniva hrana, upaljena zelena djetelina i neodležano sijeno. Kunić poslije konzumiranja takve hrane ubrzo dobija grčeve u stomaku, usljed čega mu se trbuh naduva, a disanje postaje otežano. Uporedo s tim tegobama, oboljela životinja teško ispušta izmet. To se odnosi na hronično stanje kunića kada je stomak stalno uvećan, ali ga mnogi odgajivači pogrešno zamjenjuju s naduvom. Međutim, naduv je uglavnom bolest mladih kunića, akutnog karaktera, koja nastaje kada se mladi prejedu kabaste hrane", objašnjava Petar Pavković, doktor veterinarske medicine iz Beograda i podsjeća da djelotvornog lijeka nema osim preventive u vodi za piće.
Kokcidiozu uzrokuje nekoliko vrsta parazita. Ona se razvija u odrasloj životinji i van nje, što utiče na brzo širenje bolesti. Bolest se prenosi i polnim odnosom ili preko izmeta.
"Kokcidioza kunića javlja se u dvije kategorije - crijevna i jetrena. Crijevna ima teži tok bolesti, a prenosioci mogu biti naizgled zdravi odrasli kunići. Jedinke koje prebole kokcidiozu prenose bolest na zdrave kuniće. Mortalitetu su podlažna mlada grla, a bolest se manifestuje prolivom, naglim mršavljenjem, zgrbljenim sjedenjem, poluotvorenim očima. Kunići uginu u roku od sedmicu - dvije dana“, ističe Pavković.
Kokcidioza jetre je nešto blaži oblik bolesti nego crijevna kokcidioza. Bolest se širi izmetom kao i kod crijevne kokcidioze. Kunić dobija proliv koji se smjenjuje s naduvom, a u težim slučajevima javljaju se grčevi u stomaku i škrgutanje zubima. U akutnoj fazi bolesti kunić preživi mjesec dana. Kod preživjelih jedinki, bolest prelazi u hroničnu fazu, jetra se povećava gotovo dvostruko i biva prošarana bijelim čvorićima.
Preventivne mjere u suzbijanju kokcidioze živine nemaju alternativu
"Kokcidiozu je nemoguće potpuno iskorjeniti, ali uz primjerenu higijenu kunićarnika i zdravom i pravilnom ishranom, znatno se smanjuje mogućnost oboljenja. Veoma je važno da svaki oboljeli kunić bude izdvojen iz kunićarnika i stavljen u karantin. Osim higijene i sanitarnih mjera može se preventivno u vodi za piće davati neopnykokcin tri do pet dana prije odvajanja mladih od ženke pa još deset dana poslije", kaže veterinar.
Tagovi
Autor