Tek kada se mladi priviknu na vještačku sisu, tada se može preći na hladnu zamjenu mlijeka, koja se ne zgrušava tako brzo kao topla. Kada je ona hladna, jagnjad češće sisaju. Sa manjim količinama po jednoj porciji, takođe je smanjen i porast bakterija.
Nakon partusa nastoji se da se jagnjad što prije zadoje, odnosno posisaju prvo mlijeko - kolostrum. Poslije dvije sedmice, sisaju i do dvadeset puta za 24 sata i u to vrijeme majčino mlijeko im je jedina hrana. Kako rastu, broj sisanja se smanjuje, ali povećava se količina unijetog mlijeka, zato kod vještačkog tova, zamjena mlijeka može doprinjeti odgajanju jagnjadi i proizvodnji kvalitetnog mesa.
Količina od 160 do 200 grama zamjene mlijeka u prahu, razmućena u jednom litru vode, obezbjeđuje sadržaj suhe materije u tekućini od 16 odsto. Kada se jagnjad hrane sa ograničenom količinom toplog mlijeka (40 - 45 stupnjeva) u toku prve dvije sedmice života, dnevna količina zamjene po jednom jagnjetu treba da iznosi 1,5 - 2,0 litra, a od tri do pet nedjelja 2,2 - 2,5 litara, objašnjava Dejan Stanković, stručnjak za stočarstvo.
Za postizanje jednog kilograma prirasta, treba im davati 1,0 - 1,2 kg zamjene mlijeka u prahu. Međutim, pri uobičajenom načinu ishrane sa prirodnim majčinim mlijekom, potrebno je približno 4,0 - 4,5 kg mlijeka za jedan kilogram rasta. Zamjena se rastvara u toploj vodi jer je takva bliža prirodnim uslovima ishrane, ali može se davati i hladna. Pri grupnoj ishrani sa toplom zamjenom, mogu uzeti veće količine od potrebnih. To se može sprječiti hladnom zamjenom (+4 stupnja) umjesto tople (+38 C°).
Brz prelaz jagnjadi na zamjenu mlijeka ne dopušta potpuno ispoljavanje njihovog potencijala za brz porast. Veliki broj uginuća mladunčadi posljedica je gladovanja u toku prve nedjelje života, nagovještava savjetodavac. Treba voditi računa da se sa zamjenama mlijeka mogu hraniti sljedeće kategorije:
Veoma je značajno da jagnjad nakon rođenja što prije posisaju prvo majčino mlijeko - kolostrum. Nakon što se odvoje od majke, potrebna je ručna muža ovaca, kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija sa vimenom. Pri odvajanju, jagnjad treba staviti u tople i suhe bokseve, sa dosta čiste i suhe slame, bez promaje i dovoljno udaljene od majki.
Zamjene mlijeka se obično daju sa temperaturom od 39 stupnjeva u toku prve sedmice, pošto mlada jagnjad nerado uzimaju hladnu zamjenu. Tek kada se priviknu na vještačku sisu, tada se može preći na hladnu zamjenu mlijeka, koja se ne zgrušava tako brzo kao topla. Kada je ona hladna, jagnjad češće sisaju. Sa manjim količinama po jednoj porciji, takođe je smanjen porast bakterija.
Tagovi
Autorica