Pretraga tekstova
Pranje jaja može povećati rizik od kontaminacije i smanjiti njihov kvalitet. Kako osigurati da snesena budu što čišća?
Jaja su jedan od najosnovnijih i najrasprostranjenijih prehrambenih proizvoda širom svijeta, a uskoro će se naći i na blagdanskom stolu - bilo kao obična kuhana, pisanice, u francuskoj salati, kolačima ili kakvoj drugoj deliciji.
Iako nam se čini higijenski ispravno, pranje jaja može povećati rizik od kontaminacije i smanjiti njihovu sigurnost i kvalitet. Vanjska ljuska sadrži poroznu membranu koja ih štiti od bakterija i drugih mikroorganizama. Pranje može narušiti ovu zaštitu i omogućiti bakterijama prodiranje kroz ljusku, što može dovesti do kontaminacije, gubitka vlage i smanjenja kvalitete jajeta.
Osim toga, moguće je i brže kvarenje, naročito ako se nakon pranja duže vrijeme skladište.
Zato je najbolje spriječiti da dođe do zaprljanja izmetom i drugom nečistoćom koja, ako se nađe na jajetu, može i odbiti kupce. Evo sedam savjeta:
1. Redovno čistite gnijezda kako biste uklonili prljavštinu i izmet. Čista gnijezda smanjuju rizik od prljavih jaja.
2. U gnijezdima koristite materijale poput slame, sijena i piljevine.
3. Kokama osigurajte i kutiju s pijeskom za "kupanje na suho", u kojoj će se čistiti od grinja, ali i druge prljavštine.
4. Osigurajte im dovoljno prostora u kokošinjcu kako biste izbjegli prenatrpanost i stres životinja. Po ptici je potrebno tri kvadratna metra, a potrebno je najmanje jedno gnijezdo veličine jednog kvadrata na sedam kokoši.
5. Hranite kokoši uravnoteženom, kvalitetnom hranom kako biste osigurali da jaja imaju čvrstu ljusku i manje šanse da se prljaju.
6. Redovno sakupljajte jaja, ubrzo nakon što ih kokoši snesu, da što kraće vrijeme stoje u gnijezdu gdje su izložena prljavštini.
7. Redovno provjeravajte zdravlje peradi kako biste spriječili bolesti koje mogu utjecati na kvalitet jaja.
U slučaju da dođe do zaprljanja ljuske jaja, najbolje ih je obrisati suhim ubrusom ili kratko oprati pod mlazom vode, ali neposredno prije upotrebe.
U svakom slučaju, idući puta kada kupite malo zaprljana jaja, budite bez brige, samo ih pospremite u frižider i dobro termički obradite prije upotrebe.
Tagovi
Jaja Pranje Kontaminacija Čišćenje ljuske Zakonska regulativa Čista jaja Držanje kokoši
Autorica
Više [+]
Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano