Pretraga tekstova
Prije uzimaljavanja ovaca potrebno je obezbijediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje. Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz, kaže stručnjak za stočarstvo Nebojša Brajović.
Objekti za držanje ovaca imaju zadatak da ostvare što bolju zaštitu od padavina i vjetrova. Po pravilu se grade kao lake građevine koje mogu da budu od raznih materijala. Služe za držanje ovih životinja u toku one polovine godine, kada su vremenske prilike lošije, navodi stručnjak za stočarstvo Nebojša Brajović.
Tada se redovno formiraju grupe ovaca sa po oko 10 grla u grupi. Time se omogućava da se ovce janje u istim boksovima u kojima borave, postiže se veća preglednost, troši se manje vremena za obavljanje tekućih poslova oko njih. Podsjetimo, na jednu ovcu bi trebalo najmanje 1,5m² unutrašnje površine, a optimalno je 3m². Za janje je potrebno 0,35m².
Kako bi objekat naše farme bio pogodan za zimski boravak ovaca u njemu, neophodno je da u toku ljetnih mjeseci uradimo pripremu koja se sastoji u popravci krova, zidova, podova, prozora, vrata, dotrajale opreme poput pregrada, jasala, pojilica i drugo, nabraja stručnjak.
Poslije toga treba izđubriti i detaljno očistiti, a na kraju obaviti dezinfekciju svih zidova, podova i opreme. Pod ovčarnika se obilno zastire slamom u količini od oko pet kilograma po metru kvadratnom, preko koje se kasnije talože ovčiji brabonjci i formira se debeo sloj koji dobro upija mokraću, te u ovčarniku nema vlage.
Temperatura u ovčarniku treba da bude od pet do 10°C kada su životinje u njemu. Za sasvim mladu jagnjad je potrebno nešto viša temperatura, jer su osjetljiviji na hladnoću. One ne podnose visoku temperaturu, a u većini slučajeva ih ne treba držati u betonskim objektima jer su sklone pojavi raznih oboljenja.
Prije uzimljavanja ovaca potrebno je obezbijediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje. Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz ali su veoma osjetljive na povećan procenat vlage kako u vazduhu u ovčarniku tako i u prostirci. Uspjeh u prezimljavanju ovaca zavisi najviše od kvaliteta pripremljene hrane i načina njenog pravilnog korištenja, ističe Brajović.
Tagovi
Ovčarnik Boksovi za ovce Nebojša Brajović Temperatura u ovčarniku Hrana za ovce Dezinfekcija ovčarnika
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :) Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :)
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe.. Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe..
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ... Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ...